Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AMS 10-8 hk220s i SMO20 pomoc w stopniominutach i ustawieniu krzywej

maciacho

Recommended Posts

Witam,

mam dom obliczony na zbliżony do pasywnego, szkieletowy. 35wełny i strop 40cm. Płyta fundamentowa 30cm styro i w tym zatopione rurki ogrzewania w 12cm betonie.

Uruchomiona ostatnio została pompa ciepła nibe i po 3 dniach z -5 w środku jest 25 stopni!!! Jest zbyt ciepło, a krzywa była ustawiona na 7.

Teraz jest na 2 i min. temp. zas. 20 stopni i maks. temp. 35 stopni. Przy tych ustawieniach stopniominuty obliczone zostały na -40 po czym uruchamia się sprężarka. Teraz po nocy temp. pokojów nie zmieniła się a sprężarka uruchamiała się 7 razy od 20.00 do 9 rano, czyli dosyć często. Rano stopniominuty były automatycznie zmienione na -440. O co tu chodzi? Dzisiaj zmieniłem krzywą na 0.

Dzięki za podpowiedź.

Już instalator na szczęście się pojawił i ustawił jak należy.

stopniominuty na -150, krzywa została na 2.0.

A mam pytanie czy taniej jest ustawić harmonogram załączania sprężarki np. pracuje w nocy tylko a w dzień nie jeśli chodzi o CO?

PS. od instalatora usłyszałem, że najlepiej jeśli pompa ma porównywalną liczbę godzin do liczby uruchomień, bo tak jest najbardziej ekonomicznie. W sumie to sensowne podejście bo jeśli chcemy mieć stałą temp. w domu to tak powinno to wyglądać, a nie zostawiać cały dzień bez grzania, a potem sprężarka musi pracować 4h aby nadrobić straty ciepła!

To tak jak przy zamykaniu grzejników i wychładzanie budynku, które jest bezsensu.

Edytowane przez maciacho