Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz - likwidacja

ma_ks

Recommended Posts

Witam wszystkich :wiggle:

Jeśli temat bardziej pasuje do działu "Prawo" to przepraszam.

Chciałbym zapytać o kwestię likwidacji gazu w mieszkaniu, wiem wiem, wałkowany wielokrotnie, ale... Otóż zamierzam wypowiedzieć w gazowni umowę na gaz. Po zakończeniu okresu wypowiedzenia gazownia demontuje licznik gazu, który jest w moim mieszkaniu. Ale czy samo odcięcie gazu należy zgłosić w spółdzielni? A może wymaga to pozwoleń od PINB? Całość prac będzie polegała wyłącznie na zdemontowaniu licznika i zaślepieniu rur. Uprzedzając komentarze - nie zamierzam korzystać z indukcji. Kuchenka mikrofalowa w zupełności wystarcza w mikro mieszkaniu, w którym i tak nie ma warunków do gotowania.

Serdecznie dziękuję za cenne rady. Pozdrawiam

Uzupełniająco dodam, że w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych (Dz. U. Nr 74, poz. 836) jest tylko mowa o przebudowie lub remoncie instalacji gazowej. Ponowne jej użytkowanie wymaga wówczas próby szczelności. Nie ma nic o odcięciu gazu. Wg mnie to nie wymaga żadnych zgłoszeń ani pozwoleń. Z drugiej strony, gdy ktoś nie płaci za gaz to gazownia odwiedza klienta i odcina gaz, też bez pozwoleń.

Edytowane przez ma_ks