Gość 17.04.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 z największa przyjemnościa robie to treraz ... p.s. myslałem, ze smiech nie wnosi nic do tematu ... ale czasem widac sie przydaje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.04.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 ok tyle, że te przykłady generalnie nie dowodzą niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 owszem Barbossa - nie dowodza, masz racje - bowiem zawartośc humusu w ziemi w róznych regionach Polski jest rózna ...Tak w kwestii formalnej... Zawartość humusu (lepiej brzmi próchnicy, i wiadomo o co chodzi) w glebach Polski waha się w szerokich granicach. Czarnoziemy- do 4%, rędziny próchniczne- 6%, gleby brunatne 2-3 %, bielice piaszczyste do 1,5 %, gleby torfowe i murszowe do kilkudziesięciu %. Związki próchnicowe są nietrwałe i łatwo się utleniają, następuje mineralizacja i zanik próchnicy. Ale to nie śmierdzi ...http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=quote&p=1264297 w moich okolicach zawartośc humusu w ziemi jest tak nikła, ze nikt zdrowo myslący nie bedzie ryzykował dla ok1,5% czy nawet 2% humusu wymiany ziemi na piasek ... ale nie tylko w moich stronach ... mam już fundamenty ale humusu nie ściągałam u mnie w okolicy nikt tego nie robi i zapewniam że nikt w przeszłości tego nie robił więc my także tego nie uczyniliśmy ( zaznaczam że pod połową domu mam piwnice )http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=quote&p=896939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik i Gosia 12.08.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Niezły pasztet! Swojego czasu pisałem maturę z biologii, stad kilka zdań w tym wątku wydaje mi się dość śmieszne, patrząc z czysto biologicznego punktu widzenia. Np: Humus zdejmuje się zawsze dla roślin metr piachy to nie przeszkoda. Widziałem już asfalt wyparty przez rośliny a co dopiero piasek. No cóż, mamy do czynienia z obaleniem teorii o konieczności procesu fotosyntezy do życia roślin. Otóż ten "asfalt wyparty przez rośliny", to proszę Pana asfalt, wyparty przez korzenie rosnących dookoła drzew. A nie wyrastających nowych, spod asfaltu. Roślina posiada w nasieniu tylko niewielką ilość składników odżywczych, "pożywienia", które pozwala jej wykiełkować. Później pobiera energię z procesu fotosyntezy, do którego niezbędne są promienie słoneczne! (poza nielicznymi wyjątkami) Nowa roślina nie wyrośnie po ulicą i nie wypchnie asfaltu! Nie wyrośnie również pod domem, nawet z pozostałości korzeni. Nie ma się czego obawiać. Sprawa polega raczej na przemianach fizyczno-chemicznych, procesach gnilnych. Otóż pozostałe w ziemi szczątki roślin i inne składniki organiczne, są pożywieniem dla mikroskopijnych żyjątek, ostatniego/pierwszego ogniwa w łańcuchu pokarmowym. Co doprowadzi do pewnych zmian (zmniejszenia) objętości gleby. I dlatego chcielibyśmy tego uniknąć. Choć tak naprawdę, ilość ta nie będzie wielka. Mimo wszystko bezpieczniej i wygodniej jest usunąć glebę miękką, składającą się w sporej części ze składników podlegających gniciu. Bo lepiej budować na skale, niż na piasku! Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 12.08.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Mnie usunięcie humusu kosztowało 12 wywrotek piachu i 10h pracy koparki - drugi raz bym tego nie zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 12.08.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 A mnie zdjecie humusu powaznie telepnelo po kieszeni.Fundamnent wyniesiony na 1,5 m.Zasypanie to praca kopary 14 godz. i 23 wywroty piasku.Humus cuchnal obora.Owszem duze koszty,ale ten odorek przekonal mnie,ze zrobilam dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 12.08.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Głównym powodem konieczności usuwania humusu nie jest :- smród - kiełkujące rośliny (jak napisał Abakus)- gnicie murów- siadanie humusu pod wpływem ciężaru podłogilecz jak napisał księguś zmiany objętośći humusu pod wpływem procesów, czyli utlenienie (praktycznie zanik) części organicznych.Zmniejszenie grubości 50cm warstwy humusu o 4% spowoduje osiadanie podłogi o 2 cm. To jest proces na 20 lat.Niby nie wiele, ale wystarczy aby poobrywać zatopione w posadzce rurki grzejników CO, czy też ogrzewania podłogowego i naruszyć osadzenie futryn drzwi, a nawet całych ścianek działowych.Kosztowne nawiezienie piasku można zastąpić tanią ziemią z wykopów.Z tym, że taką ziemię trudniej niż piasek zagęścić. Tu jest szansa dla cierpliwych : jeżeli przestrzeń w obrębie ścian fundamentowych wypełnimy ziemią z wykopów (martwicą) i pozostawimy pod gołym niebem na 2-3 lata - to się sama zagęści, nawet gliniasta.Najszybciej zagęszcza się jesienią (deszcze) i wiosną (roztopy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 12.08.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Oprocz argumentów co do osiadania gruntu - w pełni prawdziwych (jest sporo doniesień dotyczących zapadania podłogi na forum i w Muratorze), to odzyskanie humusu trochę równoważy koszty piachu. My mamy imponująca górę dobrej ziemi, a tej zawsze po zakończeniu budowy jest za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Oprocz argumentów co do osiadania gruntu - w pełni prawdziwych (jest sporo doniesień dotyczących zapadania podłogi na forum i w Muratorze)... owszem jest sporo doniesien tych co wsypali piach i posadzka im sie zapada albo odkryli pustke pod posadzką ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yakimo 01.11.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 WItam... Może to głupi pomysł ale może zrobić w miejscu posadowienia domu mega ognisko i wypalić wszystko co żywe ? Kilka balotów słomy zapałki i będzie cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 01.11.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Hmmm... Wypalić wszystko co żywe na powierzchni np 150m^2 i głębokości kilkudziesięciu centymetrów. A ile napalmu trzeba użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 01.11.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Trzeba.The end. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yakimo 02.11.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Teraz juz na poważnie. Ja na wiosnę stawiając dom nie usunę humusu..wygolę tylko suchą trawkę jaka rośnie sporadycznie. Nieruszana ziemia jest naturalnie zagęszczona Prędzej mi te 2 centymetry osiądzie na ławach to się wyrówna Jak wyrośnie mi trawka w salonie przebijając 30 cm pospółki 5 cm chudziaka 15 cm styropianu i 10 cm wylewki o terakocie nie wspomnę to przysięgam że wywiercę dziurę obok i posadzę palmę. A jak mi się podłoga będzie zapadać to będę się czuł jak w windzie bo jastrych jest oddzielony od murów i w progu drzwi dylatacją i zjadę wgłąb ziemi razem z całą podłogą salonu lol. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.11.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Teraz juz na poważnie. Ja na wiosnę stawiając dom nie usunę humusu..wygolę tylko suchą trawkę jaka rośnie sporadycznie. Nieruszana ziemia jest naturalnie zagęszczona Prędzej mi te 2 centymetry osiądzie na ławach to się wyrówna Jak wyrośnie mi trawka w salonie przebijając 30 cm pospółki 5 cm chudziaka 15 cm styropianu i 10 cm wylewki o terakocie nie wspomnę to przysięgam że wywiercę dziurę obok i posadzę palmę. A jak mi się podłoga będzie zapadać to będę się czuł jak w windzie bo jastrych jest oddzielony od murów i w progu drzwi dylatacją i zjadę wgłąb ziemi razem z całą podłogą salonu lol. pozdrowionka Tak do poziomu 50 cm grunt jest zagęszczony jak cholera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 03.11.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Trzeba bez dwóch zdań ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yakimo 03.11.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 ...Tak jak powiedziałem, każdy robi tak jak uważa, ale jeśli chcesz być w zgodzie ze sztuką budopwlaną to powinnieneś humuś zebrać obowiązkowo... Tylko czy ta sztuka nie obowiązuje od czasu jak cieżki zprzęt znalazł się w prywatnych rękach ? Tak do poziomu 50 cm grunt jest zagęszczony jak cholera. Cieszę się że masz podobne zdanie o mojej działce. Nie mam namułów i torfów kretowisk tylko twardą "jak cholera" glebę i konia z rzędem temu co zagęści mi piasek tak jak natura przez dziesiątki lat Trzeba bez dwóch zdań ) Trzeba bo....trzeba i już ? Prosze o jeden udokumentowany przypadek na milion że podłoga zapadła się z powodu niewybrania humusu a nie np. z powodu źle zagęszczonego piachu... Mógłbym równie dobrze napisać (co jest takim samym "pewnikiem" że podłoga się zapadnie z powodu humusu) że z powodu osiadania domu na ławach co jest niewątpliwie normalne, robienie super utwardzonego podłoża pod podłogami spowoduje wybrzuszenie podłóg !!! pozdrowionka serdeczne P.S. Już więcej w tym wątku nie napiszę.. Po prostu wyraziłem swoją opinię w oparciu o organoleptycze badanie mojej działki a jak kto zrobi u siebie tu już indywidualna sprawa każdego z nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.11.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 ...Tak jak powiedziałem, każdy robi tak jak uważa, ale jeśli chcesz być w zgodzie ze sztuką budopwlaną to powinnieneś humuś zebrać obowiązkowo... Tylko czy ta sztuka nie obowiązuje od czasu jak cieżki zprzęt znalazł się w prywatnych rękach ? Tak do poziomu 50 cm grunt jest zagęszczony jak cholera. Cieszę się że masz podobne zdanie o mojej działce. Nie mam namułów i torfów kretowisk tylko twardą "jak cholera" glebę i konia z rzędem temu co zagęści mi piasek tak jak natura przez dziesiątki lat Trzeba bez dwóch zdań ) Trzeba bo....trzeba i już ? Prosze o jeden udokumentowany przypadek na milion że podłoga zapadła się z powodu niewybrania humusu a nie np. z powodu źle zagęszczonego piachu... Mógłbym równie dobrze napisać (co jest takim samym "pewnikiem" że podłoga się zapadnie z powodu humusu) że z powodu osiadania domu na ławach co jest niewątpliwie normalne, robienie super utwardzonego podłoża pod podłogami spowoduje wybrzuszenie podłóg !!! pozdrowionka serdeczne P.S. Już więcej w tym wątku nie napiszę.. Po prostu wyraziłem swoją opinię w oparciu o organoleptycze badanie mojej działki a jak kto zrobi u siebie tu już indywidualna sprawa każdego z nas. Czy ktoś chce czy nie humusy osiadają,mniej lub bardziej w zależności od ilości cząstek organicznych. Druga sprawa - grunt przy powierzchnii jest słabo zagęszczony co chyba oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 03.11.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Druga sprawa - grunt przy powierzchnii jest słabo zagęszczony co chyba oczywiste. To dlatego sie robi błoto po deszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.11.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Druga sprawa - grunt przy powierzchnii jest słabo zagęszczony co chyba oczywiste. To dlatego sie robi błoto po deszczu? Zagadnienie błota to temat na pracę magisterską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts