myszu 14.03.2018 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) Witam szanowne grono.Chciałbym się dowiedzieć jaka powinna być maksymalna odległość czerpni od rekuperatora. Mam rekuperator Thesslagreen 500V. Czerpnia jest ok 12-13m od rekuperatora. Jest to elastyczny kanał fi200mm w otulinie. Na początku zdawało to dobrze egzamin - jednak teraz mam wrażenie ze przy dużej mocy, kanał zapada się w środku, dodatkowo może mocno się przy dużej mocy zwężać w miejscach gdzie musiał być zagięty. Jest to taki sam przewód wentylacyjny jakich używa się pomiędzy rekuperatorem a skrzyniami rozdzielczymi na nawiew i wyciąg. Przewód to "1000A SONODEC CLASSIC Przewód elastyczny aluminiowy izolowany - Średnica przewodu : 200mm"Po złożeniu instalacji do kupy, przepływ powietrza na czerpni był dobry, jednak po 1,5 roku użytkowania mam wrazenie że wewnętrzny kanał tego przewodu się zapada i drastycznie zmniejsza się jego średnica, a przepływ powietrza z czerpni spadł o ponad połowę. Filtry są nowe, rekuperator i system pomiarowy powietrza tez jest sprawny - po odpięciu przewodów i rekalibracji systemu smiga wszystko bardzo dobrze. Moje pytanie, czy ten elastyczny przewód w otulinie na czerpni zmienić na jakąś twardą rurę i dać ją w otulinę/jakąś izolację i zostawić tak jak jest 13m, czy może zrobić nową czerpnię w pomieszczeniu gdzie stoi rekuperator, wtedy byłoby to może 4m. Edytowane 14 Marca 2018 przez myszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 14.03.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 A nie masz przypadkiem okrągłej czerpnii z drobną "siatką"? Jeśli tak, to na bank zabrudziła Ci się ta siatka, ja ją wyciąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszu 15.03.2018 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Mam okragla czerpnie z siatka. Od dolu nie widac czy brudna. Jest wysoko na szczycie domu, nie dojde od zewnatrz. Czy od wewnatrz bede w stanie to zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.03.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Jak się tam dostaniesz to najlepiej odkręcić czerpnię i wyciąć, zdemontować siatkę. U siebie tak właśnie zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 15.03.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Mam okragla czerpnie z siatka. Od dolu nie widac czy brudna. Jest wysoko na szczycie domu, nie dojde od zewnatrz. Czy od wewnatrz bede w stanie to zrobic? Od zewnątrz masz coś w rodzaju żaluzji, przez nią chyba byłoby ciężko to wyczyścić. Od środka bez problemu wytniesz siatkę nożykiem do tapet - u mnie zebrał się na niej gruby kożuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszu 18.03.2018 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Dziękuję bardzo za pomoc!Faktycznie winowajcą była siatka. Na maksymalnej mocy z brudną siatką rekuperator dawał 120m3/h.Siatka wycięta, doszedłem od wewnątrz budynku. teraz rekuperator jest w stanie dawać 300m3/h. Przy normalnej pracy ok 80m3/h zuzycie prądu jest 3 krotnie mniejsze niż z tą siatką. Jeszcze raz dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts