Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Próba skompletowania instalacji PV

Recommended Posts

Czytam o PV już od 3 miesięcy i im więcej czytam tym człowiek się więcej zastanawia (głupieje) i ma kłopoty z wyborem i dlatego proszę o poradę jak i co ze sobą dobrać.

Zacznę od tego co chciałbym osiągnąć abym był zadowolony.

Decydując się na PV oczekuję zmniejszenia rachunków za energię. Wielkość mocy będzie powiększana i instalowana w dwóch miejscach oddzielnych od siebie, jedno pomieści 6 paneli, drugie 18-20.

Chciałem zacząć od mniejszego typu „off”

Z lektury po różnych tematach chęci wykorzystania wzrastają i stawiają mi problemy w doborze części składowych aby to było bezobsługowe. Nie chciał bym też się pchać w koszty sprzętów liczonych na szt jak można zastosować coś co jest połączeniem kilku w jednym.

Teraz jak ja to widzę (chciałbym) aby to działało.

To co wytworzą panele chciałbym puścić w instalację domu, nadwyżka jest przekazywana do aku (używany 720Ah mam) a dalsza w grzałki do bufora (1000L mam) który jest włączony w instalację CO i CWU. Jeżeli produkcja (instalacja) PV rozrośnie się na tyle że będą jeszcze nadwyżki to chciałbym przejść wtedy na „on” jako prosument z tym że to jeszcze decyzja zależy od tego co będzie po wprowadzeniu kwietniowych zmian.

W planach (chciałbym) jest też aby to co jest zgromadzone w aku w godzinach kiedy produkcja PV spada do 0 zasilało wydzieloną instalację na której oświetlenie i sprzęt który ma działać po (przykładowo) braku zasilania z ZE.

Doradzajcie coś, każda propozycja mile widziana aby pomniejszyć koszty i abym nie wtopił swojej kasy a też aby za szybko nie trzeba było tego poprawiać czy zmieniać tym bardziej jak chcę to robić bez dotacji z rozłożeniem w czasie.

Mam bufor i mam aku, chcę to wykorzystać. Aku ma pracować na wydzielonej instalacji w godzinach kiedy produkcja z PV = 0

Doradzajcie jakiego sprzętu użyć aby to działało. Panele to wiadomo ale dalej już mam kłopot aby to wszystko zgrać i za dużo sprzętu nie kupować jak niektóre mają w sobie funkcje połączone. Jakieś urządzenia wielozadaniowe (hybryda)? 2, 3, 4 w jednym?

Coś co będzie się sprawdzało a nie tylko zdrenuje kieszeń.