Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro sigma e 12kw smoła ustawienia


bachusek

Recommended Posts

Witam, może ktoś poratuje? Od trzech tygodni jesteśmy posiadaczami pieca defro sigma e i nie możemy z nim dojść ładu. Dom nowo budowany, dobrze ocieplony, jeszcze nie zamieszkały (planujemy przeprowadzkę na maj), 137m2. Ustawienia:

1. Temp kotła 60 stopni

2. Czas przerwy 60 sek

3. Czas pracy 6 sek

4. Temp CO 60 stopni

5. Temp CWU 40 stopni

6. Temp załączania pompy 40stopni

7. Siła nadmuchu 30 %

8. Praca podtrzymania 10 sek

9. Przerwa podtrzymania 15 min i 15 sek

10. Wentylator podtrzymania:

A) praca 20 sek

B) przerwa 8 min

11. Tryb pracy pomp : ogrzewanie domu

12. Tryb palenia : automatyczny.

 

To są ustawienia, które zostawił hydraulik. Niestety jest bardzo dużo niedopalkow i sporo w ogóle nie tknietego ekogroszku na popielniku. Jakby się w ogóle nie spalał. Próbowałam wydłużyć czas przerwy do 65s i skrócić czas pracy do 5s, ale to nic nie zmieniło. Za 3 godziny pobytu na budowie zauważyłam, że co jakiś przechodzi na podtrzymanie (jak osiągnie 57 stopni)a potem znowu na pracę jak temp bieżąca pieca spadnie na 56 stopni. Co mam źle poustawiane? Nadmuch? Boję się, że wnet piec wykończe :/. Da się ustawić tak żeby piec sobie sam dobierał parametry? Tzn czas przerwy, pracy itp w zależności od temp zewnętrznej i temp zadanej w pokoju? Żebym nie musiała zmieniać ustawień jak temp spadnie z 0 do minus 15? Brakuje mi już sił. Z góry dziękuję za wszystkie porady

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przełączylam już piec na PIDa, ale niestety dalej to samo. Praktycznie brak popiołu, ale po kilkanustu godzinach popielnik pełny bryłek ekogroszku. Dodatkowo jak otwieram drzwiczki do popielnika to wylatuje dym, którego podobno nie powinno być. Halotron nadmuchu wyłączony po konsultacji z Panem z infolinii - wcześniej wyskakiwal błąd "chwilowy brak obrotów". Po wyłączeniu tego halotronu błąd przestał wyskakiwac. W ciągu 2 ostatnich tygodni zużylismy ponad pół tony ekogroszku. Używamy Skarbka z Piekar, workowany, przesypywany do skrzynek aby wysechl. Sorki za ortografie, ale piszę z tel i niektórych słówek brak. Będę wdzięczna za jakiekolwiek porady bądź sugestie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...