Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosument 2 - doświadczenia

Recommended Posts

Czy ktoś juz dostał dopłatę z naboru 2017/2018? Jak wygląda procedura odbiorowa.

Jak ktoś jest Prosumentem, proszę o podsumowanie czy warto, czego pilnować. Jak w praktyce wygląda rozliczenie z dostawcą energii.

Z góry dziękuję, za merytoryczne wpisy.

Edytowane przez LDP05

• 2 months później...

Brnę w prosumenta, wiec podzielę się spostrzeżeniami:

1. Wniosek złożyłem w listopadzie w ~3 tygodniu od rozpoczęcia naboru, z ledwością zmieściłem się w limicie. Piszę o tym, ponieważ w 4 dniu od rozpoczęcia ogłoszono że rozpisano już 70% środków. Mnie kompletacja wszystkich dokumentów trochę zajęła, a wystarczyło złożyć wniosek. Lekcja nr.1

2. Bank wykonuje weryfikację tak jakbym pożyczał 3mld a nie kilkanaście tysięcy.

3. Musisz ubezpieczyć instalację za pośrednictwem banku - koszt.

4. Oprocentowanie kredytu to 1%, do tego prowizja 3% i 1.5% rocznie. Kredyt wymagany na min. 3lata. Realnie RRSO wynosi ~4.5%

5. Jak na razie powstała gruba teczka dokumentacji.

cdn..

• 1 month później...

mnie się udało. z tego co wiem, sporo osób odrzucili i to raczej takich co byli pewnie dochodów... Może coś z dokumentami? Tego nie wiem. Fakt, że składałem zaraz w drugim dniu naboru - dokumenty miałem zgromadzone wcześniej, wniosek tez wypełniony. Jestem już po instalacji, wszystko podłączone i działa.

Prawda tylko taka, że już od poczatku mi firma na tym trzymała rękę (pvprojekt.com, Ci co tez montowali). To oni mi powiedzieli co przygotować, sam pewnie bym się nie zebrał.