Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna - próba szczelności

JacekF

Recommended Posts

Witam. Kilka dni temu panowie założyli instalację wodną z rurek pex. Przy próbie szczelności nabili 8 bar. Po 3 godzinach cały czas było 8 bar. Panowie pojechali na inną robotę. Wieczorem było już trochę mniej ok 7,5 bara a na następny dzień już trochę ponad 4 bary. Czy taki spadek jest dopuszczalny? Myślałem że jak nabiją 8 bar to ta wartość będzie się utrzymywać cały czas.

Takie badanie na tworzywach sztucznych to maks 3 godziny, przy czym w pierwszej godzinie można uzupełniać ciśnienie bo rurki mogą pęcznieć, a później po 2 następnych godzinach nie powinno spaść więcej jak 0,2 bara. Z tego co piszesz trzymało stabilnie przez kilka godzin, więc jest ok, tyle że powinni dać przynajmniej 10 bar, ale to szczegół.

Dalsze spadki ciśnienia pewnie były spowodowane obniżaniem się temperatury otoczenia (woda też trochę się kurczy), dlatego normalnie układ napełnia się wodą na dobę przed badaniem, a próbę ciśnieniową robi się w stabilnej temperaturze wody i otoczenia (w ciągu tych kilku godzin), ze zmianą temperatury ciśnienie będzie wariować mimo, że nie ma wycieków.

Raczej wszystko jest OK.

Takie badanie na tworzywach sztucznych to maks 3 godziny, przy czym w pierwszej godzinie można uzupełniać ciśnienie bo rurki mogą pęcznieć, a później po 2 następnych godzinach nie powinno spaść więcej jak 0,2 bara. Z tego co piszesz trzymało stabilnie przez kilka godzin, więc jest ok, tyle że powinni dać przynajmniej 10 bar, ale to szczegół.

Dalsze spadki ciśnienia pewnie były spowodowane obniżaniem się temperatury otoczenia (woda też trochę się kurczy), dlatego normalnie układ napełnia się wodą na dobę przed badaniem, a próbę ciśnieniową robi się w stabilnej temperaturze wody i otoczenia (w ciągu tych kilku godzin), ze zmianą temperatury ciśnienie będzie wariować mimo, że nie ma wycieków.

Raczej wszystko jest OK.

Czy jesteś pewien że rurki mogą pęcznieć? Jeżeli tak to ile czasu i o ile spęcznieją?

Dlaczego powinni dać przynajmniej 10bar? Jeżeli przynajmniej, to ile mogliby dać maksymalnie?

Możliwe że to przez temperaturę ciśnienie spadło. Zegar jest podpięty od kilku dni i dziś jest już 4 bary. Jednak gdyby była nieszczelność to powietrze uciekło by już dawno. Tak przynajmniej mnie się wydaje.

A to oni tą próbę robili powietrzem? Coś jest nie tak bo powietrze nie zmienia tak mocno ciśnienia z temperaturą, przy 4 barach może już nie przepuszczać a przy wyższym ciśnieniu tak, powinni to zrobić wodą tak jak pisałem wyżej.

Czy jesteś pewien że rurki mogą pęcznieć? Jeżeli tak to ile czasu i o ile spęcznieją?

Dlaczego powinni dać przynajmniej 10bar? Jeżeli przynajmniej, to ile mogliby dać maksymalnie?

Wszystko pęcznieje (nawet stal), pytanie tylko czy w sposób zauważalny i czy tylko od razu w momencie dostania ciśnienia czy jeszcze z opóźnieniem, rurek z tworzyw jest wiele rodzajów i różnie mogą się zachowywać. Jeśli pęcznieją i ciśnienie spada, dobija się je nawet kilka razy w ciągu pierwszej godziny, a później dopuszcza się spadek do 0,2 bara w ciągu następnych 2 godzin.

Powinni nabić do 150% ciśnienia roboczego, ale nie mniej niż 10 bar.

Poczytaj "warunki techniczne wykonania i odbioru instalacji wodociągowych" - Cobrti Instal zeszyt 7,

albo odpowiednie normy.

Edytowane przez SzymonKc

• 7 months później...

Witam,

Podepnę się do tematu. Hydraulik zamontował instalację wodną z rurek PEX. Przy próbie szczelności nabił powietrzem 6 bar w ostatnią środę (24-10) lub czwartek (25-10), dokładnie nie pamiętam. W sobotę było 4,5 bara, dzisiaj (wtorek, 30-10) jest 3,2 bar. Wychodzi że środni spadek to 0.5/0.6 bar na dzień. Czy taki spadek jest dopuszczalny?

Edytowane przez faltra

Jak już wcześniej kolega pisał - takie próby robi się przez kilka godzin i/lub wodą.

Powietrze może się przedostawać przez rurki (tak wiem jak to absurdalnie brzmi, ale tak jest).

No niestety budują mi teraz sieć wodociągową i od pewnego czasu nie mam wody na działce.

Chciałem się jeszcze dowiedzieć czy przez złączki sprasowane powietrzne może uciekać bardzo bardzo powoli, czy jednak jak ta złączka będzie zle sprasowana to powietrze przez nie będzie zauważalnie uciekać

No niestety budują mi teraz sieć wodociągową i od pewnego czasu nie mam wody na działce.

Chciałem się jeszcze dowiedzieć czy przez złączki sprasowane powietrzne może uciekać bardzo bardzo powoli, czy jednak jak ta złączka będzie zle sprasowana to powietrze przez nie będzie zauważalnie uciekać

Jeśli ucieka w sposób widoczny i szybki to jest to nieszczelność i należy to naprawić. Jeśli ucieka bardzo wolno (czyli np. spada nieco ciśnienie w ciągu doby) to jest to właściwość materiału i na to nie poradzisz... chyba, że zmieniając materiał rur.

według mnie spadek z 8 bar na 4 w ciagu kilkunastu godzin to jest nieszczelnosc a nie żadna rozszerzalność rurek. Ja po montażu na próbie cisnieniowej miałem spadek z 8 na 3 bary w ciągu 10h i była nieszczelność na gwincie jednego krócca (co kilka minut na wytartym gwincie pojawiała się wilgoć).

Tak dla porowniania teraz ciśnienie mam w instalacji CO okolo 1.3bara i w zaleznosci od temeparatury zmienia sie w granicach 1.2-1.3 bara w wiec mniej niż 10%.

według mnie spadek z 8 bar na 4 w ciagu kilkunastu godzin to jest nieszczelnosc a nie żadna rozszerzalność rurek. Ja po montażu na próbie cisnieniowej miałem spadek z 8 na 3 bary w ciągu 10h i była nieszczelność na gwincie jednego krócca (co kilka minut na wytartym gwincie pojawiała się wilgoć).

Tak dla porowniania teraz ciśnienie mam w instalacji CO okolo 1.3bara i w zaleznosci od temeparatury zmienia sie w granicach 1.2-1.3 bara w wiec mniej niż 10%.

No ja miałem spadek około 0.5 bara na dobę, Okazuje się że trochę powietrzna uciekało na zaślepkach końcowych. Dlatego chciałem się dowiedzieć czy przy źle sprasowanej złączce jest możliwość spadku takiego ciśnienia na dobę w przypadku gdy zaślepki końcowe nic nie przepuszczają.

Edytowane przez faltra