Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom jednorodzinny - czy konieczny projekt instalacji elektrycznej

Recommended Posts

Witam Was serdecznie. To mój pierwszy post.

Buduję dom jednorodzinny, już kilkanaście lat. Chciałbym teraz samemu wykonać instalację elektryczną, jako że trochę wiedzy elektrycznej posiadam.

Mam kilka pytań:

1. Czy trzeba zwrócić się do jakiegoś biura projektowego o stworzenie projektu instalacji elektrycznej? Czy projekt instalacji nie jest konieczny? W projekcie domu, są tylko warunki przyłączeniowe (instalacja typu TN-S, jakie wyłączniki nadprądowe, itd.)

2. Czy jeśli bym miał świadectwo kwalifikacyjne SEP E do 1kV, to czy bym mógł sam wykonać tą instalację? I jak potem wygląda "odbiór"? Zleca się po prostu komuś sprawdzenie instalacji i wykonanie pomiarów, czy coś jeszcze trzeba zrobić?

3. Słyszałem, że powinien być ustanowiony kierownik prac elektrycznych na budowie. To prawda?

4. Czy istnieją jeszcze jakieś pułapki w dziedzinie elektryki o których powinienem wiedzieć, by potem nie było problemów z odbiorem domu?

Widziałem już w sieci trochę postów na podobne tematy, jednak większość z nich była pisana dobrych kilka lat temu.

Pozdrawiam

Witam, też robię instalację elektryczną choć żadnym elektrykiem nie jestem. Uprawnienia SEP E posiadam, ale oczywiście dawno przeterminowane ;)

Ad 1. Jeżeli już budujesz to tzn. że projekt z pozwoleniem na budowę masz i to wystarczy urzędnikowi (póki co). U mnie w projekcie budowlanym był jakiś projekt instalacji elektrycznej, ale warty mniej niż kartka papieru, na którym został wydrukowany.

Ad 2. Tak, mając uprawenienia SEP E można zgodnie z przepisami wykonać montaż instalacji. Do odbioru trzeba znaleźć elektryka z uprawnieniami. Oczywiście w wolnym kraju powinniśmy móc instalować co nam się podoba w naszym własnym domu, ale póki co żyjemy w post komuniźmie i tutaj urzędnik ma władzę, dlatego papier musisz mieć.

Ad 3. Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Przecież elektryka w domu jednorodzinnym, to nie fizyka kwantowa.

Ad 4. Pewnie jest sporo. Ja staram się robić zgodnie ze sztuką a czasami wręcz dużo lepiej niż norma przewiduje. Okaże się przy odbiorze.

Witam, też robię instalację elektryczną choć żadnym elektrykiem nie jestem. Uprawnienia SEP E posiadam, ale oczywiście dawno przeterminowane ;)
Czyli nie posiadasz.

Ad 4. Pewnie jest sporo. Ja staram się robić zgodnie ze sztuką a czasami wręcz dużo lepiej niż norma przewiduje. Okaże się przy odbiorze.
No niesamowite. Która norma, w czym lepiej wykonane ?

ale póki co żyjemy w post komuniźmie i tutaj urzędnik ma władzę, dlatego papier musisz mieć.

.

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego na wymogi przy instalacji gazowej Janusze nie narzekają. Szansa na błąd skutkujący zgonem przy samodzielnym montażu gazu jest znikomy w porównaniu z elektryką.

4. Czy istnieją jeszcze jakieś pułapki w dziedzinie elektryki o których powinienem wiedzieć, by potem nie było problemów z odbiorem domu?

Takich pułapek jest jak mrówków.