Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Kleina w 40 letnim domu

Recommended Posts

Witam,

Jakiś czas temu kupiłem 40 letni dom. Jestem na etapie wywalania calej instalacji CO oraz wodno-kanalizacyjnej. Hydraulik już sporo wykuł i światło dzienne ujrzał mój strop. Dom jest typu kostka ze stropodachem. W środku natomiast jest bardzo przestrzenny (bardzo wysoki hol ~5m) jest to jakiś projekt austryjacki.

Do sedna. Osobiście skuwałem podłogi (8cm betonu) aby hydraulik mógł wykonać ogrzewanie podłogowe. W łazienkach wykuwa rury idące w stropie i zauważyłem, że jest wykonany z metalowych belek a między nimi czerwona cegła dziurawka. Powiem szczerze byłem przerażony jak to zobaczyłem bo stałem praktycznie na cegłach. W obecnym domu mam konstrukcję żelbetonową na prętach zbrojonych. Pytanie mam następujące, jaka jest żywotność i ogólna wytrzymałość takich stropów? Ściany domu postawione są z dwóch warstw czerwonej cegły dziurawki, i z takiej samej jest strop. Nie wygląda on jednak zbyt pewnie na oko nie znającego się amatora. Mimo wszystko podejrzewam że większość starych domów takie stropy posiada i nikomu na głowę te cegły nie spadły? Pozdrawiam

W latach 80-tych unikało się budowy takich stropów.

Ogólna wytrzymałość jest dobra ale ... na jakich belkach stalowych są oparte te cegły (na dwuteownikach?, na jakich - typ i jaki rozstaw i rozpiętość belek) i jak jest ułożona ta cegła dziurawka (grubość)?

Pytanie dodatkowe: czy płyta z dziurawki ma jakieś zbrojenie w spoinach?

Znalazłem dziennik budowy 40 letni! Jest w nim wyraźnie napisane że stropy są Akermana wszystko jest opisane na 20 stronach łącznie z obciążeniem itd. ale nie umiem tego czytać.

m.in.

Rozstaw żeberek(12cmx20cm) stropu Akermana b=0,31cm

Obciążenie na 1-żeberko

q'= 692x0,31= 215kg/m

W skrócie to co widać to belki o wymiarach (12cm x 20cm) i pręty jedne grubsze 12mm średnicy drugie 4,5mm średnicy. pomiędzy cegły ceramiczne pustaki.

Obciążenie stałe g= 427kg/m2 g'= 482kg/m2

Obciążenie użytkowe p= 210KG p'= 210kg

Razem q= 577kg/m2 q'= 692kg/m2

Zbrojenie przęseł przyjęto średnicę 12cm co 31cm

Strzemiona przyjęto średnicę 4,5cm co 18cm