Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Paroizolacja poddasza a ścianki działowe

tilnen

Recommended Posts

Witajcie,

Mam pytanie dotyczące wykonania paroizolacji poddasza użytkowego. Planuję 20 cm wełny pomiędzy krokwie + 10 cm pod krokwie. Obudowa z GK.

Planowałem wymurować ściany działowe (silka 12cm) do wysokości krokwi, co zachowałoby 20 cm ciągłość izolacji termicznej. Potem sufity i skosy z GK robić już dla każdego pomieszczenia z osobna, opierając na ścianach działowych na profilach UD. Wełna 10cm nad krokwiami kończyłaby się na ścianie działowej więc ta warstwa termoizolacji byłaby nią przerwana. Powyższe wdyaje mi się najbardziej sensowne pod kątem izolacji akustycznej pomiędzy pomieszczeniami.

Największą jednak wątpliwość mam jeśli chodzi o ciągłość paroizolacji. Jeśli zrobię jak powyżej i nakleję folię na profile, to ciągłość paroizolacji będzie przerwana przez ściany działowe, ewentualne wykroplenie pary wodnej na szczycie ścianki działowej wypadnie w warstwie ocieplenia. Przejmować się tym w ogóle? A może zrobić nad ściankami fartuch z folii paroizolacyjnej, przeciągnąć pod profilem UD montowanym do ściany i następnie skleić z folią paroizolacyjną połaci?