Resqres 16.03.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Cześć, Poczytałem trochę tematów ale nie mogę do końca zrozumieć jak ma wyglądać poprawnie wykonana instalacja poboru wody ze studni głębinowej do użytku domowego. Obecnie mam wywierconą studnię głębinową z zanurzoną w niej pompą głębinową. Oprócz rury od pompy i kabla zasilającego pompę wychodzi ze studzienki kabel od jak mi się wydaje jakiegoś czujnika ciśnieniowego (jak studniarz mi tłumaczył w zeszłym roku to chodziło coś o sterowanie włączaniem pompy ale nie jestem pewien). Mam to wszystko doprowadzone do pomieszczenia gospodarczego w domu i teraz zastanawiam się jak dalej taka instalacja powinna zostać zakończona bo co inny hydraulik mi coś innego mówi, tzn. jeden że hydrofor nie potrzebny ,drugi że zbędny. Jak to teraz zrobić najlepiej aby cieszyć się wodą z kranu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 To coś na tym przykładzie. Dla oszczędności pompy proponuję Ci zbiornik hydroforowy(czy z poduszką powietrzną czy z membraną). Schemat na foto: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.03.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Cześć, Poczytałem trochę tematów ale nie mogę do końca zrozumieć jak ma wyglądać poprawnie wykonana instalacja poboru wody ze studni głębinowej do użytku domowego. Obecnie mam wywierconą studnię głębinową z zanurzoną w niej pompą głębinową. Oprócz rury od pompy i kabla zasilającego pompę wychodzi ze studzienki kabel od jak mi się wydaje jakiegoś czujnika ciśnieniowego (jak studniarz mi tłumaczył w zeszłym roku to chodziło coś o sterowanie włączaniem pompy ale nie jestem pewien). Mam to wszystko doprowadzone do pomieszczenia gospodarczego w domu i teraz zastanawiam się jak dalej taka instalacja powinna zostać zakończona bo co inny hydraulik mi coś innego mówi, tzn. jeden że hydrofor nie potrzebny ,drugi że zbędny. Jak to teraz zrobić najlepiej aby cieszyć się wodą z kranu? Najpierw zbadaj wodę, bo to jak ma wyglądać instalacja, jaki rodzaj hydroforu jest potrzebny i jakiej wielkości, może zależeć od sposobu uzdataniania tej wody. W blisko 100% przypadków woda prosto ze studni średnio się nadaje. Głownie przez brudzące zanieczyszczenia, typu żelazo czy mangan. Jak będziesz miał wyniki badań, znajdz też typ/model tej pompy i wróc z tymi danymi. Drugi kabel w studni to obstawiam jakiś czujnik poziomu wody, pewnie pompa którą CI sprzedano nie posiada zabezpieczenia przed pracą bez wody (gdyby cala wodę wypompowała przypadkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.03.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Bez hydroforu z samym wyłącznikiem ciśnieniowym trudno mi sobie wyobrazić żeby to dobrze działało i było równe ciśnienie. No chyba, że pompa grunfossa SQ/SQE z CU 301, ale to już duże koszty. Tak jak napisał CityMatic, ja bym montował hydrofor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 16.03.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Bez hydroforu, w przypadku braku prądu czy awarii pompy woda z kranu przestaje lecieć natychmiast, hydrofor ma jeszcze zapas kilkudziesięciu lub więcej litrów wody przy spadającym ciśnieniu, zdążysz się zorientować i unikniesz sytuacji, że np. zostaniesz namydlony pod prysznicem bez możliwości opłukania się. Poza tym pompa będzie pracowała znacznie rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 16.03.2018 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Odnośnie przebadania wody to dam na pewno do sprawdzenia. Czyli nie wiem czy dobrze rozumiem. Zbiornik hydroforowy jeżeli się napełnia odpowiada za wyłączenie pompy głębinowej i jest takim jakby buforem pomiędzy pompą a instalacją wodną? Jak duży zbiornik hydroforowy należałoby brać pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Odnośnie przebadania wody to dam na pewno do sprawdzenia. Czyli nie wiem czy dobrze rozumiem. Zbiornik hydroforowy jeżeli się napełnia odpowiada za wyłączenie pompy głębinowej i jest takim jakby buforem pomiędzy pompą a instalacją wodną? Jak duży zbiornik hydroforowy należałoby brać pod uwagę? Buforem(magazynem wody) jest , za wyłączenie pompy odpowiada wyłącznik ciśnieniowy. Gdy bufor-zbiornik napełni się wodą to wyłącznik ciśnieniowy go wyłączy i będzie oczekiwał na spadek tego ciśnienia do wartości na nim nastawionej.i znów się włączy i wyłączy po osiągnięciu ciśnienia (pojemności wody w zbiorniku) Czas pomiędzy załączeniami zależy od wielkości zbiornika i ustawienia różnicy ciśnień załączenia i wyłączenia na wyłączniku ciśnieniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.03.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Odnośnie przebadania wody to dam na pewno do sprawdzenia. Czyli nie wiem czy dobrze rozumiem. Zbiornik hydroforowy jeżeli się napełnia odpowiada za wyłączenie pompy głębinowej i jest takim jakby buforem pomiędzy pompą a instalacją wodną? Jak duży zbiornik hydroforowy należałoby brać pod uwagę? Tak duzy jaki się zmieści! W praktyce największe to 300L. Ta Ci to 30-50litrów wody pomiedzy wylaczeniem a włączeniem pompy. Ale jak pisalem, najpierw badanie wody, żebys potem 2x nie kupował tgo zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts