lukaszu 16.03.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Witam, mam pytanie. W sierpniu ścinaliśmy sosny, mamy około 100 słupków na 2,70. Są okorowane i suszą się w przewiewnym pomieszczeniu. Chcę z nich zrobić ogrodzenie, kupiłem drewnochron (jakiś tańszy). Pytanie co z częścią wkopywaną w ziemię. Z tego co czytałem, osoby które smarowały dyserbitem itd. narzekały, że mimo wszystko wilgotne drzewo w ziemi też nie oddawało wilgoci i się zaparzało. Na ten czas myślę, żeby to włożyć jak jest i tylko część górną pomalować drenwochronem - chciałbym ogrodzenie na około 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.03.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Części wystającej ponad ziemię nie musisz impregnować. Ja mam jeszcze część słupków [takich jak twoje] od 9 lat - trzymają się dobrze. Za to po 3-4 latach łamały się równo z ziemią. Zabezpieczałem je dysperbitem ale nie zawsze część zaizolowana wystawała ponad poziom gruntu... chociaż padały też te gdzie była ponad grunt. Tak czy inaczej - zwróć największą uwagę na styk słupków z gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 16.03.2018 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 q-bis no własnie zwracam uwagę na część słupka w ziemi i na jej styku. Tylko pytanie jak to zabezpieczyć? Z dyserbitem to właśnie czytałem, że izoluje wsiąkanie ale jednocześnie nie wypuszcza jej i to właśnie stanowi problem. Może niczym nie malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.03.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Z tym mogę się zgodzić - bo co pozostawało w ziemi było bardzo zdegradowane... A może cały dysperbitem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 03.04.2018 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Czy może ktoś potwierdzić co zatem zrobić z tymi słupkami? Na ten czas wychodzi, że najlepiej je wkopać po prostu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 03.04.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 W sumie zależy od gruntu, jeśli jest zawsze mokro, to żaden preparat nie da rady na dłużej, jeśli jest tam raczej grunt przepuszczający wodę, to drewnochron na całość i powinno wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 03.04.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Czy dysperbit czy drewnochron czy jeszcze co innego, różnica w czasie ile to będzie stało będzie mało odbiegająca od siebie. Pomaluj to tym co masz pod ręką, możesz też opalić nad ogniskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 03.04.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 wiseman dobrze Ci mówili, pomaga też namoczenie w starym oleju silnikowym. Ale czy chcemy mieć takie coś na własnej ziemi, ja nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts