roker 16.03.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Witajcie, wiem, że tematy tego typu już były, jednakże nie każdy mi jednoznacznie odpowiedział w materii, która mnie interesuje. Sprawdziłem również kalkulatory internetowe: http://ziemianarozdrozu.pl/kalkulator-zuzycia-ciepla http://cieplowlasciwie.pl/ link do mojej kalkulacji: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3wht Pacjent: dom, połowa bliźniaka, zbudowany na początku lat 80tych, duże cegły (chyba kratówki) wykonana termomodernizacja na początku lat 2000: okna dwuszybowe, ocieplenie ścian styropian 2x10cm, dach płaski w przestrzeń pustą nad piętrem wpompowany styropian, grubość ok 40cm, w chwili obecnej ogrzewany piecykiem węglowym z 15letnim stażem (zasyp z góry). Podpiwniczony na całej powierzchni, po części delikatnie ogrzewana. W chwili obecnej na sezon grzewczy schodzą niecałe 3 tony węgla. Stara instalacja, rury ocynk, grube - ok 300-400 litrów w obiegu. Jest to dom, moich rodziców, w chwili obecnej na piętrze używane są dwie sypialnie (rodzice lubią spać w chłodzi), tata nawet przy -5 śpi z oknem uchylonym zawinięty w kołdrę i grubą piżamę mama ma podobne upodobania. Nn piętrze zostają dwa pomieszczenia nie używane (pokój, łazienka). Całe "życie" w domu odbywa się na parterze tj. salon, hall, łazienka i kuchnia - wszystkie pomieszczenia z drzwiami. Pod salonem garaż nie ogrzewany. Plan: Zmiana sposobu ogrzewania bez modernizacji grzejników. Rodzice chcą skorzystać z dotacji i zmienić piec, oczywiście w grę wchodzi eko-groszek lub piec gazowy dwu funkcyjny. Jak już pisałem w grę wchodzi tylko zmiana pieca, ogólnie to w eko groszku rodzice się obawiają tylko tego, że z wiekiem będzie im ciężej zasypać podajnik. Natomiast gazu się obawiają ze względu na koszty. Póki co są bardziej za gazem ze względu na znikomy serwis tego typu piecyków, tylko jest obawa że piec nagrzewając wodę w instalacji nie wejdzie w tryb niskotemperatury (by odzyskać kondensat) a ciągle będzie dogrzewał wracającą wodę tak, że kondensat nie zacznie się wydzielać. Istnieje możliwość postawienia kominka/kozy w głównym pokoju by tylko tam było ciepło Czy może mi ktoś pomóc w tej sprawie, gdyż sam nie mam zbyt dużego doświadczenia. Jeśli ktoś jest ze Śląska (Zabrze) i zajmuje się tym zawodowo to zapraszam do kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 16.03.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Kolego kondensacja będzie zachodziła przy temp powrotu poniżej 57st więc zależy jaką temperaturą zasilane są grzejniki ale podejrzewam że na pewno nie wyższą niż 60st. Przy tak stosunkowo niskiej temp komfortowej wewnątrz to wybrałbym kocioł kondensacyjny. Chyba że jest też podłogówka to wtedy wzrasta koszt inwestycji - sprzęgło, dwie pompy, zawór 3d z siłownikiem i automatyka ale nie wspomniałeś o podłogówce więc zakładam że same grzejniki.Co do kotła 2f to wiesz o jego ograniczonej wydajności CWU - tzn jeżeli jest np deszczownica czy daleko od kotła będą punkty odbioru i będzie ich wiele lub w tym samym czasie będą pobory z kilku miejsc to wtedy raczej kocioł 1f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 19.03.2018 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 jak pisałem, stara instalacja sprzed 40lat czyli brak podłogówki. W chwili obecnej na piecu (woda na wylocie) waha się między 30 a 40 stopni, przy czym 40stopni to miała jak były ostatnio duże mrozy. W chwili obecnej jest 33stopnia na piecu a w domu ok 20-22 stopni w pomieszczeniach - taka też by miała być docelowo. Co do 2f i CWU - to najczęściej używana łazienka przez rodziców znajduje się na parterze (2-3metry na piecykiem), jest tam prysznic bez deszczownicy oraz wanna. Jednoczesny pobór ciepłej wody z większej ilości miejsc nawet w chwili obecnej jest niemożliwy, więc czegoś takiego nie będzie - jedynie w okresie grzewczym będzie grzane CO oraz CWU jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 19.03.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Przy tak niskiej temperaturze zasilania to moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać. Wychodzi na to że grzejniki są sporo przewymiarowane co jest argumentem za dla kondensata.Co do CWU to nie namawiam na nic- chciałem tylko wiedzieć czy znasz wszystkie zalety/wady kotła 2f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 19.03.2018 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Co do CWU to nie namawiam na nic- chciałem tylko wiedzieć czy znasz wszystkie zalety/wady kotła 2f niestety nie znam wszystkich, możesz coś przybliżyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 19.03.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Zaleta kotła 2f w zasadzie jest jedna- nie wymaga dodatkowego miejsca na zasobnik bo woda nie jest magazynowana tylko podgrzewana przepływowo w momencie zapotrzebowania.Minusy to mała wydajność- to co pisałem wcześniej, przy większym zapotrzebowaniu (np jednocześnie ktoś będzie brał prysznic i w kuchni np. zmywał naczynia to może tej wody zabraknąć). Wanna- nie napełnisz jej ciepłą wodą odkręcając kurek "na full". Z reguły wydajność dla CWU przy delcie 30( podgrzanie np. z 8st do 38st) to ok 11-12 l/min1f to większy koszt bo potrzebny jest zasobnik. Są też kotły z zbudowanym zasobnikiem ale one mają małą pojemność.Trzeba sobie przekalkulować jakie jest zapotrzebowanie na CWU, dla ilu osób, ile punktów odbioru i jaki dla nich jest przewidywany przepływ i wtedy zdecydować które rozwiązanie jest najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 20.03.2018 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Hajtaler428 dzięki za odpowiedź. Wracając do mojego zapytania z pierwszego wątku, ty polecasz gazowy piec zamiast ekogroszku. Możesz mi jeszcze wytłumaczyć jedną rzecz, jak to jest z piecem 2f + zasobnik np 80L, z tego co wyczytałem to tam jest woda podgrzana to tylu stopni, że można nalać pełną wannę ciepłej wody. U rodziców, na 90% nie będzie się zdarzać że dwa punkty odbiorowe będą naraz potrzebować CWU. Ogólnie jak pisałem instalacja dla 2 osób, 2 łazienki (jedna używana tylko jako WC), 1 kuchnia. Także w 90% przypadków będzie tylko jeden punkt używany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 22.03.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Polecam kondensat na podstawie tego co napisałeś - rodzice dla których z czasem obsługa kotła na węgiel może być uciążliwa i niska temp zasilania grzejników co sprawia że nie jest wymagana ingerencja w instalację, wystarczy tylko podłączyć kocioł.Kocioł z wbudowanym zasobnikiem po prostu podgrzewa i magazynuje wodę w zasobniku. Jest to dobre rozwiązanie dla małych poborów wody, zawsze jakiś zapas ciepłej wody jest ale z tego co piszesz to dla dwóch osób i jednej łazienki 2f bez zasobnika powinien wystarczyć. Musisz porównać cenę jednego i drugiego, ile miejsca zajmują i zadecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 22.03.2018 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Dzięki jeszcze raz za pomoc. Myślę z rodzicami jeszcze nad jednym rozwiązaniem: w chwili obecnej i tak mają piecyk typu junkers Vailanta, który ma 4 lata, więc może ten zostawić do CWU a jedynie zmienić kopciucha na piecyk gazowy 1F. Bo w końcu piecyk 2F będzie chodził cały rok, przynajmniej podgrzewając CWU, więc szybciej może się zużyć. Druga sprawa to co wybrać: jakiś sensowny Vailant z pogodynką powinien wystarczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 22.03.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Można i tak. Jednak ten nowy wziąłbym 2f - gdy padnie ten który teraz grzeje CWU(choć nie będzie to zbyt prędko skoro ma 4 lata) to ten nowy będzie grzać CWU. Co do wybru kotła to najlepiej taki z jak najniższą mocą minimalną żeby nie taktował, z dobrym i dostępnym serwisem. Zwracaj uwagę na hasła typu 5 czy 10 lat gwarancji bo często warunkiem ich utrzymania jest coroczny i nietani przegląd. Pogodówka oczywiście fajna sprawa- nie trzeba zmieniać samemu temp na kotle.Jeszcze jedna sprawa- odpowiedni komin. Jeżeli chcesz adaptować komin od węglaka to trzeba wstawić wkład. Można też wyprowadzić rurę spalinową przez ścianę ale to kocioł nie może przekroczyć mocy 21kW. Potrzebne jest też odprowadzanie kondensatu d kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 26.04.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Witam, Dla Pana rodziców z racji wieku znaczniej komfortowym rozwiązaniem będzie zastosowanie ogrzewania gazowego. Jest to całkowicie bezobsługowe rozwiązanie, które nie wymaga żadnych czynności związanych z dodkładaniem paliwa do kotła, co może być uciążliwe dla starszych osób. Kotły kondensacyjne mogą bez problemu współpracować z istniejącą instalacją CO z grzejnikami. Przy takich parametrach pracy dalej będzie możliwość odzysku energii cieplnej ze skroplin występujących w spalinach, przez co możemy uzyskać wyższą sprawność kotła. W celu pomocy przy doborze kotła o odpowiedniej mocy polecam kontakt z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Junkers-Bosch, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem pod numerem infolinii: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts