Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom szkieletowy, co warto wiedzieć przed budową?

mld

Recommended Posts

Zaplanowałem budowę domu szkieletowego do 100m2. Mały dom z prostą bryłą, dwuspadowym dachem, zbudowany na płycie fundamentowej. Planuję budowę wg projektu indywidualnego, dom ma być podobny do projektu przy Alabastrowej 23 (Extradom). Planuję kable grzejne jako główne ogrzewanie. O ile się tylko da chciałbym zrezygnować z okien dachowych na rzecz okien w ścianie. Pokrycie dachowe - blachodachówka. Część decyzji wydaje się już w miarę klarowna, w przypadku niektórych mam mętlik w głowie. Ze względu na ogrzewanie prądem, chciałbym, aby dom był dobrze ocieplony, ale nie bardziej niż jest to ekonomicznie uzasadnione. Kilka pytań do doświadczonych użytkowników forum. Jakie ocieplenie byłoby najbardziej uzasadnione, ściany, dach, płyta fundamentowa. Nie lubię płyt kartonowo-gipsowych, czy mogę dać od wewnątrz kolejną warstwę OSB? Czym wtedy wykańczać to OSB? Czy ktoś z Was ma taki dom z OSB na zewnątrz i OSB wewnątrz, jak to się sprawdza?

Warto wiedzieć że płyty OSB nie są najlepsze dla zdrowia ludzkiego zaleca się 1m2 na 1m3 pomieszczenia! Lepsze sklejki (choć też zawierają substancje szkodliwe) kupując dobrą sklejkę możesz użyć jej jako ostateczne wykończenie - oczywiście najlepszym wykończeniem jest drewno , boazerie znowu są modne ,ale nie w takiej formie jak w latach 80-90 .

Co do izolacji to minimum jakie musisz dzisiaj mieć to 25cm wełny w ścianach , przy ogrzewaniu tylko prądem warto dołożyć jeszcze 5-10 cm. W dach 30-40cm .Pamiętaj że przy dobrych parametrach domu musisz mieć najlepsze okna .

Jak będzie projekt indywidualny to architekt musi ci to wszystko wyliczyć .Radzę postawić na dobre drewno i dobrą ekipę .

Warto wiedzieć że płyty OSB nie są najlepsze dla zdrowia ludzkiego zaleca się 1m2 na 1m3 pomieszczenia! Lepsze sklejki (choć też zawierają substancje szkodliwe) kupując dobrą sklejkę możesz użyć jej jako ostateczne wykończenie - oczywiście najlepszym wykończeniem jest drewno , boazerie znowu są modne ,ale nie w takiej formie jak w latach 80-90 .

Co do izolacji to minimum jakie musisz dzisiaj mieć to 25cm wełny w ścianach , przy ogrzewaniu tylko prądem warto dołożyć jeszcze 5-10 cm. W dach 30-40cm .Pamiętaj że przy dobrych parametrach domu musisz mieć najlepsze okna .

Jak będzie projekt indywidualny to architekt musi ci to wszystko wyliczyć .Radzę postawić na dobre drewno i dobrą ekipę .

Dzięki za odpowiedź. Co do OSB, znalazłem też i inne dane, chyba trochę się zmieniły normy i doszły nowe badania. Poza tym zakładam przykrycie części OSB np. tapetą, panelem itp. Więc wg poniższego wychodzi, że niby można. Ktoś z forumowiczów tak ma? OSB na zewnątrz i wewnątrz?

Jeszcze nie tak dawno, ze względu na zawartość formaldehydu, istniało ograniczenie w stosowaniu płyty OSB wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych. Ograniczenie wynosiło 1 metr kwadratowy płyty na 1 metr sześcienny pomieszczenia.

Aktualnie nie ma ograniczenia stosowania płyty OSB w pomieszczeniach, z powodu zawartości formaldehydu.

Wymagania w zakresie dopuszczalnych stężeń formaldehydu w powietrzu określa Załącznik nr 1 – „Dopuszczalne stężenia substancji chemicznych szkodliwych dla zdrowia w powietrzu pomieszczeń kategorii A i B” zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 12 marca 1996 r. w sprawie dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia, wydzielanych przez materiały budowlane, urządzenia i elementy wyposażenia w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi.

– „pomieszczeniami kategorii A” są: pomieszczenia mieszkalne, pomieszczenia przeznaczone na stały pobyt chorych w budynkach służby zdrowia oraz przeznaczone na stały pobyt dzieci i młodzieży w budynkach oświaty, a także pomieszczenia przeznaczone do przechowywania produktów żywnościowych.

Według badań wykonanych w 2013 roku przez Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Przemysłu Płyt Drewnopochodnych w Czarnej Wodzie (Sprawozdanie z badań nr 4434/58/2013) stężenie formaldehydu w płycie OSB produkcji Kronopol Żary wyniosło w granicach 10 -14 µg/m3.

Badania przeprowadzono według normy PN-EN 717-1:2006.

Wg Wojciech Nitka Luty 2015 (cytowane fragmenty) (http://budujzdrewna.pl/domy-drewniane/domy-szkieletowe/materialy-budowlane-domy-szkieletowe/czy-plyta-osb-posiada-ograniczenie-w-stosowaniu).

Co do ocieplenia myślałem o 15 twardej wełny na zewnątrz i 15 miękkiej w szkielet. Ktoś może podpowiedzieć jak wygląda poprawnie skonstruowana ściana razem z tymi paroizolacjami itp, warstwa po warstwie. (najlepiej z wersją 2 x OSB, bo mi cały czas pachnie takie rozwiązanie, może trochę droższe, ale solidniejsze).

No dalej dzielcie się wiedzą i doświadczeniami, jak ja nabiorę własnych obiecuję, że też się podzielę.

Interesuje mnie jeszcze ekipa wykonawcza na dalekim wschodzie Polski (Biała Podlaska).

Co do izolacji to minimum jakie musisz dzisiaj mieć to 25cm wełny w ścianach , przy ogrzewaniu tylko prądem warto dołożyć jeszcze 5-10 cm. W dach 30-40cm ..

A jak sobie wyobrażasz konstrukcję ścian szkieletowych , które maja zmieścić 30-35 cm wełny , i przy okazji więźby dachowej 40cm ?

Pozdr

Wojtek

Zaplanowałem budowę domu szkieletowego do 100m2. Mały dom z prostą bryłą, dwuspadowym dachem, zbudowany na płycie fundamentowej. Planuję budowę wg projektu indywidualnego, dom ma być podobny do projektu przy Alabastrowej 23 (Extradom). Planuję kable grzejne jako główne ogrzewanie. O ile się tylko da chciałbym zrezygnować z okien dachowych na rzecz okien w ścianie. Pokrycie dachowe - blachodachówka. Część decyzji wydaje się już w miarę klarowna, w przypadku niektórych mam mętlik w głowie. Ze względu na ogrzewanie prądem, chciałbym, aby dom był dobrze ocieplony, ale nie bardziej niż jest to ekonomicznie uzasadnione. Kilka pytań do doświadczonych użytkowników forum. Jakie ocieplenie byłoby najbardziej uzasadnione, ściany, dach, płyta fundamentowa. Nie lubię płyt kartonowo-gipsowych, czy mogę dać od wewnątrz kolejną warstwę OSB? Czym wtedy wykańczać to OSB? Czy ktoś z Was ma taki dom z OSB na zewnątrz i OSB wewnątrz, jak to się sprawdza?

Witaj "mld"

skoro chcesz zbudować dom drewniany, to radzę nie idź tą drogą , którą wstępnie wytyczyłeś, bo wydasz pieniądze i nie będziesz zadowolony (szczególnie z płyt OSB na zewnątrz i wewnątrz)

Po drugie weź projekt i ekipę z Podhala , bo tylko tamci ludzie potrafią budować domy z drewna - np http://www.jarmat.pl.

Wiem coś o tym bo mi budowali dom górale 20 lat temu .

Pozdr

Wojtek

Witaj "mld"

skoro chcesz zbudować dom drewniany, to radzę nie idź tą drogą , którą wstępnie wytyczyłeś, bo wydasz pieniądze i nie będziesz zadowolony (szczególnie z płyt OSB na zewnątrz i wewnątrz)

Po drugie weź projekt i ekipę z Podhala , bo tylko tamci ludzie potrafią budować domy z drewna - np http://www.jarmat.pl.

Wiem coś o tym bo mi budowali dom górale 20 lat temu .

Pozdr

Wojtek

Nic chcę budować domu drewnianego, tylko dom szkieletowy i właśnie w szkielet się wkłada połowę wełny, drugą połowę przykręca się na zewnątrz, to już wiem i akceptuję. Pytam się tych, którzy również mają domy szkieletowe i dali płytę OSB również od wewnątrz. Raczej nie przerażają mnie jakieś zdrowotne przeciwwskazania. Zmiana technologii też nie wchodzi w grę, bo długo nad tym myślałem i już postanowiłem. Szukam bardziej ciekawych sposobów na wykończenie OSB wewnątrz. Czym, jak, dlaczego. Dom będzie miał ograniczony budżet, lite drewno nie wchodzi w grę.

A jak sobie wyobrażasz konstrukcję ścian szkieletowych , które maja zmieścić 30-35 cm wełny , i przy okazji więźby dachowej 40cm ?

Pozdr

Wojtek

Nie muszę sobie wyobrażać mam tak zaprojektowane ściany w moim domu! a więźba z belek dwuteowych !

cftyy.jpg

Nic chcę budować domu drewnianego, tylko dom szkieletowy i właśnie w szkielet się wkłada połowę wełny, drugą połowę przykręca się na zewnątrz, to już wiem i akceptuję. Pytam się tych, którzy również mają domy szkieletowe i dali płytę OSB również od wewnątrz. Raczej nie przerażają mnie jakieś zdrowotne przeciwwskazania. Zmiana technologii też nie wchodzi w grę, bo długo nad tym myślałem i już postanowiłem. Szukam bardziej ciekawych sposobów na wykończenie OSB wewnątrz. Czym, jak, dlaczego. Dom będzie miał ograniczony budżet, lite drewno nie wchodzi w grę.

najtańsze są płyty gipsowo -kartonowe , chyba że pomalowana OSB trafia w twój gust :p

cftyy.jpg

cftyy.jpg

Edytowane przez mariober