Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie awaryjne kotła z podajnikiem - jaki agregat?

danremo.chorzele

Recommended Posts

Witam,

Z racji tego,że w sezonie zimowym zdarzają się u mnie przerwy w dostawie prądu mam w planach kupić agregat do zasilania awaryjnego pieca.

Mam piec z podajnikiem na ekogroszek firmy Defro EKR 24kW:

- sterownik pieca Ok System

- jedna pompa na C.O. i CWU

- wentylator

- podajnik

I mam takie pytanie czy taki agregat jaki planuję kupić byłby wystarczający i bezpieczny do zasilenia mojej instalacji grzewczej?

Poniżej link:

https://www.olx.pl/oferta/agregat-pradotworczy-2500w-12-230-380v-generator-pradu-CID628-IDrLCEn.html#4ec647ecf5

Z góry dzięki za wszelkie pomocne rady.

Edytowane przez danremo.chorzele

agregat 2,5 kW to chyba za dużo jak na kocioł z podajnikiem, więc nie wykorzystasz mocy agregatu. Sama przetwornica kosztuje jakieś 400 zł w zależności od mocy do tego akumulator od 300 zł w zależności od pojemności. Można kupić gotowe zestawy taniej lub o mniejszej mocy czy pojemności, wystarczy dobrać do swoich potrzeb. Sprawdź na tabliczce znamionowej moc urządzeń do obsługi kotła (sterownik, wentylator, silnik podajnika) oraz instalacji CO (pompa obiegowa, elektrozawory, czujniki) oraz co tam jeszcze Ci potrzebne i dobierz zestaw. Temat awaryjnego zasilania do CO był już poruszany, jedni wolą agregat bo zasilają cały dom a drudzy wolą UPS.

np takie cos po taniości

http://allegro.pl/zasilacz-awaryjny-przetwornica-ups-sinus-500w-40ah-i7015259909.html

Jednofazowy agregat o odpowiedniej mocy i odpowiednia instalacja elektryczna w domu, rozdzielona tak by spełniała przepisy. Nie można ot tak sobie wpiąć agregatu w instalację domową nie odłączając jej od zasilania sieciowego. Nie jest to proste i trzeba to ująć podczas budowy i montażu elektryki. Sam kocioł i CO można wpiąć wtyczką w UPS ale zasilanie lodówki i zamrażarki które są w innych pomieszczeniach wymaga osobnego obwodu, zabezpieczonego. Agregat ma tylko zabezpieczenie nadprądowe i nie wolno zapominać że tych sprzętów będą używali także inni domownicy, poza tym lodówka i zamrażarka pracują okresowo w interwale a agregat musi pracować cały czas marnując paliwo, dlatego jest to bez sensu. Poza tym agregat wymaga przeglądu, uzupełniania paliwa, odprowadzenia spalin, doprowadzenia powietrza, umocowania i przepalania co jakiś czas by był niezawodny. Są agregaty z samostartem od sygnału zapotrzebowania na energię ale to już wyższa szkoła jazdy i cen. Ja osobiście nie wpiąłbym agregatu w instalację, a UPS miałbym (i będę miał) tylko w określonych obwodach i gniazdach dodatkowych (np w kolorze czerwonym) tak by zasilać tylko te urządzenia które muszą mieć pewność zasilania tzn rekuperator, CO, bramy, monitoring z alarmem. Lodówka i zamrażarka może żyć bez prądu kilka godzin.

Agregat można również połączyć z kotłem za pomocą przedłużacza ., Bez wpinania w instalację domową. Poprostu w razie zaniku prądu przełączać wtyczkę do agregatu i lecisz , przeglądy i uruchamianie oczywiście wskazane

Lodówkę też , można włączyć w przypadku długotrwałego braku prądu , co jakiś czas można ją wpiąć schłodzić i zamrozić , by na jakiś czas odłączyć .

Agregatem opedzisz dłuższe przerwy w dostawie prądu , jeśli takie masz , ups tyle nie pociągnie.

Agregat można również połączyć z kotłem za pomocą przedłużacza ., Bez wpinania w instalację domową. Poprostu w razie zaniku prądu przełączać wtyczkę do agregatu i lecisz , przeglądy i uruchamianie oczywiście wskazane

Lodówkę też , można włączyć w przypadku długotrwałego braku prądu , co jakiś czas można ją wpiąć schłodzić i zamrozić , by na jakiś czas odłączyć .

Agregatem opedzisz dłuższe przerwy w dostawie prądu , jeśli takie masz , ups tyle nie pociągnie.

o takie wlasnie wykorzystanie agregatu mi chodzilo,dzieki

Jednofazowy agregat o odpowiedniej mocy i odpowiednia instalacja elektryczna w domu, rozdzielona tak by spełniała przepisy. Nie można ot tak sobie wpiąć agregatu w instalację domową nie odłączając jej od zasilania sieciowego. Nie jest to proste i trzeba to ująć podczas budowy i montażu elektryki. Sam kocioł i CO można wpiąć wtyczką w UPS ale zasilanie lodówki i zamrażarki które są w innych pomieszczeniach wymaga osobnego obwodu, zabezpieczonego. Agregat ma tylko zabezpieczenie nadprądowe i nie wolno zapominać że tych sprzętów będą używali także inni domownicy, poza tym lodówka i zamrażarka pracują okresowo w interwale a agregat musi pracować cały czas marnując paliwo, dlatego jest to bez sensu. Poza tym agregat wymaga przeglądu, uzupełniania paliwa, odprowadzenia spalin, doprowadzenia powietrza, umocowania i przepalania co jakiś czas by był niezawodny. Są agregaty z samostartem od sygnału zapotrzebowania na energię ale to już wyższa szkoła jazdy i cen. Ja osobiście nie wpiąłbym agregatu w instalację, a UPS miałbym (i będę miał) tylko w określonych obwodach i gniazdach dodatkowych (np w kolorze czerwonym) tak by zasilać tylko te urządzenia które muszą mieć pewność zasilania tzn rekuperator, CO, bramy, monitoring z alarmem. Lodówka i zamrażarka może żyć bez prądu kilka godzin.

nie zamierzam wpinać agregatu w instalacje sieciowa,to akurat wiem na czym polega taka operacja

• 6 months później...
  • 9 months później...
Witam,

Proszę o pomoc.

Posiadam kocioł na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym 30kw. Jaki najlepiej dobrać agregat do zasilania awaryjnego?

Jeśli przerwy w dostawie energii nie są długie, to wystarczy przetwornica sinus + akumulator.

Używam u siebie 2 sezony takiego zestawu, a wcześniej jakieś 3 sezony służyło mi to do podtrzymania pracy pompki c. o. do śmieciucha.

Przetwornica o mocy 300 W ciągłej / 600 W chwilowej. Mój kocioł z podajnikiem pobiera chwilowo moc ok. 350 W więc ten zestaw się sprawdza.

Zasilane jest z tego sterownik kotła, podajnik, dmuchawa i pompa c. o.

• Like 1