Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z narożnikiem domu

wojciech_pi

Recommended Posts

wojciech_pi

Uczestnik

2

112 postów

Zgłoś post

Napisano 1 godzinę temu

Witajcie

dom zbudowany w 2000r, parterowy, bez piwnic, ściany zewnętrzne 1-warstwowe Ytong 36cm, fundamenty z bloczka betonowego posmarowane chyba abizolem (chyba - bo dom kupiłem w stanie surowym zamkniętym)

W jednym narożniku domu od kilku lat po mroźniejszych zimach pojawiają się od wewnątrz punktowe spęcznienia i obsypywanie/odpadanie tynku gipsowego od ściany .

Nie wiem czy jest to spowodowane przemarzaniem ściany w tym narożniku, czy może puściła hydroizolacja , czy jedno i drugie.

Jak widać na fotkach poziom podłogi w salonie jest w miejscu tylko parę cm wyżej od poziomu kostki na zewnątrz.

Pewnie na wiosnę muszę to miejsce odkopać , ocenić i i coś wymyślić.

Ale jeśli jest to przemarzanie to czy docieplenie pionowe tej ściany styrodurem poniżej płytek klinkierowych rozwiąże problem ?

Jak sądzicie ?

Pozdr

Wojtek

WP_20180317_16_12_50_Pro.jpg

WP_20180317_16_16_23_Pro.jpg

WP_20180317_16_09_56_Pro.jpg

WP_20180317_16_17_07_Pro.jpg

WP_20180317_16_17_33_Pro.jpg

wilgoć z zewnątrz dostaje się do muru, a grzyb wcale nie musi być zielony czy brunatny, może być szary lub szaro-biały tak, ze zlewa się się z kolorem tynku, muru. Grzyba masz w środku ściany i w tynku, dlatego tynk Ci puchnie i się sypie.

poczytaj http://www.planowo.pl/pokaz/2252/jak_usunac_grzyb_plesn_wilgoc_ze_scian/3

wilgoć z zewnątrz dostaje się do muru, a grzyb wcale nie musi być zielony czy brunatny, może być szary lub szaro-biały tak, ze zlewa się się z kolorem tynku, muru. Grzyba masz w środku ściany i w tynku, dlatego tynk Ci puchnie i się sypie.

poczytaj http://www.planowo.pl/pokaz/2252/jak_usunac_grzyb_plesn_wilgoc_ze_scian/3

Dziękuję koledze Sławkowi za link, widzę już , że to dłuższa lektura i zaczynam czytać.

Niemniej mam wrażenie , że usunę skutek, a jak usunąć przyczynę , która pewnie tkwi na zewnątrz ściany ?

Pozdr

Wojtek

No to jak nie ma izolacji termicznej fundamentu, to tam ciepeło ucieka aż miło .. niczym woda z wanny po odetkaniu korka.

A Ty w kotłem pompujesz energię cieplną, aby wyrównać poziom energii cieplnej w domu, bo zasuwa sobie przez ten "zacny" mostek termiczny, a że to jest dół

i narożnik 3D to temperatury są tam bardzo niskie, łatwo przeciąć krzywą rosy = kondensacja. U mnie- w domu do remontu to samo się stało..

Stało tam łóżko pełne pościeli i ciuchów.. lata kondensacji zrobiły swoje.

Tak że widzisz, bolesne zderzenie teorii wykonawców z praktyką fizyki budowli= problem do rozwiązania.. czyli porządnego ocieplenia.

bez piwnic, ściany zewnętrzne 1-warstwowe Ytong 36cm,
tak jakoś czytałem, że to mi przeszło.. to ta ściana prosi dej (daj) mi 20cm grafitowego EPS'a .. ona tego chce..

przecież to przegroda mostko lubna, bez izolacji.. i się dziwisz że ściana marnieje od wilgoci..

15cm XPS'u lub eps'u na fundament po ławę..i skończą się problemy z odparzonym tynkiem.. jak nie wierzysz, to weź kogoś z kamerą termowizyjną.. zresztą widać jak potężny to most..skoro ciepłem z hał-py topisz śnieg na płytkach chodnikowych :(

Zawsze polecam zrobić tak, wziąć zacząć od jednej ściany, zrobić dobre gacenie i samemu się przekonać, ze to działa, później z górki..

Praktycznie każdy jeden budynek ma tyle mostków termicznych, co by ogrzać 2-3 domy pasywne o tej powierzchni, co cieknący ciepłem budynek.

Za taki stan rzeczy wypada podziękować "fachowcom" wszelakiej maści.. od "panie 5cm wystarczy" "ja tak robię, nikt nie narzeka" kto tak robi ? gdzie tyle dawać izolacji to koszt.

A pompowanie i ogrzewanie chodników ciepłem z domu to nie jest koszt ? to nie jest koszt świecić hałupą w kamerze jak hamerykański dom na święta ?

Się trzeba zapytać.. kto dał "fachowcom" prawo do brania się za zagadeniania zupełnie obce ich profesji..

tak może się gniewam, z tej bezradności na tą głupotę techniczną!

narożnik.jpg

Edytowane przez מרכבה