kurtz 18.03.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Będę zmieniał pokrycie na starym dachu, obecnie jest tam eternit a pod nim stara papa.Lepiej położyć nową warstwę papy pod blachodachówkę czy dać folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.03.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Jak folię to nieprzepuszczalną. Pamiętaj; dach przed kryciem blachą ma nie ciec- polej wodą. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 21.03.2018 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) 1. A nie mogę dać standardowej membrany paroprzepuszczalnej? Nie wiem czy sa inne dostępne. 2. Rozmawiałem dziś z wykonawcą i mówi, że może lepiej nie kłaść membrany bezpośrednio na starej papie tylko dać kontr łatę na to membranę i następną kontrłatę, żeby była wentylacja, bo nie chce starej więźby zbyt mocno zaizolować, żeby mogła oddychać. Prawda to czy fałsz, bo wydaje mi się to bardzo dziwne, przecież i tak więźba jest zaizolowana papą. Edytowane 21 Marca 2018 przez kurtz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 21.03.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Stara papa wydziela gazy i prędzej czy później zeżre membranę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 21.03.2018 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Stara papa wydziela gazy i prędzej czy później zeżre membranę. dodam tylko, że to jeszcze papa, która byłą w latach 90-tych smołowana teraz już zakazaną smołą, więc co, bez sensu dawać membrane? muszę kłaść drugą warstwę papy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrecki 22.03.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Pod blachę koniecznie zrób sztywne i całkowicie szczelne pokrycie z papy. Pod dachówki ceramiczne spokojnie można użyć membrany dachowej. To zresztą całkiem dobry sposób na oszczędność, bo membrana 3-warstwowa koramica to jakieś 30% kosztu krycia wstępnego z papowaniem... ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 22.03.2018 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 a czemu pod blachę wymagana jest nowa warstwa papy, blacha jest teoretycznie szczelniejsza niż dachówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 22.03.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Osobiście jako dekarz nie słyszałem głupszej wypowiedzi. Blacha jest szczelniejsza od dachówki i to bez porównania. Widziałeś kiedyś dachówkę jakie ma prześwity od spodu np. podczas wycinania okna w istniejącym już dachu ??? Żadna oszczędność bo za 10 lat będziesz remontował i mówił jaki ja byłem naiwny i teraz musze zapłacić za demontaż poszycia, nabicie desek i papy i ponowny montaż. W przypadku blachy ponowny montaż może minąć się z celem. SZybko i tanio to u dewelopera, no chyba że robisz na handel to widziałem przypadek ( który remontowałem) że dach nie posiadał krokwi, lecz cały był zbity z desek które były przybite prostopadle do okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 22.03.2018 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 to co polecacie. zrywam eternit, tam mam starą smołowaną papę i mam 3 wyjścia co dać pod blachodachówkę: 1. dawać membranę2. dawać nową papę na tą starą3. naprawić tylko większe pęknięcia masą bitumiczną do naprawy papy i na to blacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts