daniAG 18.03.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Cześć. Chciałbym się Was doradzić, jak mam prawidłowo wypełnić przerwę między oknem a stropem? Ona zamontowane są na metalowych stopach i myślałem aby tą przerwę wypełnić styrodurem 10cm przyklejony do podłoża i okna za pomocą pianki. Czy tak będzie prawidłowo, czy proponujecie coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 18.03.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Cześć. Chciałbym się Was doradzić, jak mam prawidłowo wypełnić przerwę między oknem a stropem? Cześć, a dlaczego my mamy coś radzić? Drut montował, drut skasował, to niech drut radzi, jak skończyć taki nieskończony przez druta montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.03.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Cześć, a dlaczego my mamy coś radzić? Drut montował, drut skasował, to niech drut radzi, jak skończyć taki nieskończony przez druta montaż. Kto ci nadał tytuł najlepszego doradcy na tym forum był ślepy czy pijany ? Jak nie masz nic mądrego do pisania to nie pisz . Może i zapłacony , a nie skończony , a może tak się umówili by było taniej , a może jeszcze inne są tego powody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniAG 18.03.2018 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Cześć, a dlaczego my mamy coś radzić? Drut montował, drut skasował, to niech drut radzi, jak skończyć taki nieskończony przez druta montaż. Szczerze powiem, że nie dogadaliśmy się co do tej kwestii. Odradzano mi montaż tych okien na systemowych poszerzeniach i dlatego teraz chciałbym się doradzić w jaki sposób najlepiej rozwiązać ten problem. Jeżeli zadałem pytanie w złym miejscu to sorry a jak w dobrym to proszę o podpowiedź jak najlepiej to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.03.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Niestety T12345T ma rację Co tu doradzić do sp.... montażu?Uzupełnij czym chcesz. Styropian. Styrodur. Druty nigdy się pewnych rzeczy nie naucza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 18.03.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Kto ci nadał tytuł najlepszego doradcy na tym forum był ślepy czy pijany ? Nie wiem kto nadaje te tytuły, w jakim jest stanie i powiem szczerze zwisa mi to nacią od pietruszki. Niech zabiorą, płakał nie będę. a może tak się umówili by było taniej , a może jeszcze inne są tego powody... Może, ale dlaczego w przypadku takiej umowy szuka się rady na FM? Miało być tanio, to jest tanio i na dodatek źle. Dlaczego doradcy FM mają wyciągać "oszczędnego" z tarapatów? Inwestor zaoszczędził na kasie, ja oszczędzę na czasie. Tysiące razy pisali koledzy żeby nie łasić się na groszowe oszczędności. Nie skutkuje, to może odmowa współpracy z "oszczędnymi" poskutkuje. Inwestorzy! Pytajcie o właściwe rozwiązania przed montażem, po montażu, szczególnie takim montażu, składajcie reklamacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 18.03.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Zdemontować, dołożyć poszerzenia (co za idiota je odradza? pochwal się nazwą firmy) i zamontujcie ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.03.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 T12345TBo taka już jest natura oszczędnych. Zaslepieni kasa (Druty + montaż za grosze) szukają ratunku i jeszcze Ci powiem. Nie będą nas słychać bo to wiąże się z wydatkami.Zresztą całe te nasze porady o kant potluc. Znajdzie się jeden ktory powie inaczej i podpowie rozwiązanie tańsze - on będzie miał rację nie my. A My usłyszymy że ktoś dał nam tytuł po pijaku badz na haju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.03.2018 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 (edytowane) ja oszczędzę na czasie. czas można oszczędzać nie pisząc postów tej treści , innym piszesz per Pan , a tu że ma ktoś spadać na drzewo , bez poznania przyczyny takiego montażu . Jeśli Cię to nie interesuje to oszczędź swój czas i użytkownika na czytanie Może, ale dlaczego w przypadku takiej umowy szuka się rady na FM? Miało być tanio, to jest tanio i na dodatek źle. Dlaczego doradcy FM mają wyciągać "oszczędnego" z tarapatów? może nie oszczędził,tylko wykonawca zrobił co zrobił , użytkownik nieświadomy prawidłowości montażu przyjął wykonanie roboty i teraz został w malinach bo wykonawca leci kolejne budowy i nie odbiera telefonu , ale wy wszech wiedzący już postawiliście diagnozę ,że to inwestor jest winny Edytowane 18 Marca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 19.03.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Przez pierwsze sekundy myślałam, że to są czarne poszerzenia i zastanawiałam się w czym rzecz i gdzie szukać tej SZCZELINY niewypełnionej... To jest jakiś żart z tym montażem. Reklamacja, demontaż i ponowny montaż na poszerzeniach. I drogi autorze wątku zacznij od dzisiaj czytać forum w kwestii następnych etapów budowy, żeby zapobiegać a nie leczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 19.03.2018 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Reklamacja, demontaż i ponowny montaż na poszerzeniach. I jeszcze należy zażądać nowych okien i rekompensaty za opóźnienie w budowie! Czy wam, się czasem coś nie "pomerdało"? Nikt poza autorem wątku nie wie jakie były ustalenia z wykonawcą. Można przyjąć jako pewnik, że nie było poszerzeń w umowie. Dlaczego więc klient ma składać reklamację? Jeżeli umowa nie obejmowała wykonania uszczelnień dołem to co jest źle w tym montażu? Zastosowano podpory zamiast np. odpadów cegieł i to można uznać za działanie profesjonalne (abstrahując od mojej i nie tylko opinii na temat tego rodzaju podpór). Dlaczego przypadkowe osoby jadą jak łysej kobyle po wykonawcy nie wiedząc jakie były ustalenia z inwestorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 19.03.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Autor pyta jak prawidłowo wypełnić przestrzeń pod oknem. Ja nie widzę innej prawidłowej możliwości niż wstawienie tam poszerzeń a tego się zdaje się nie da zrobić bez demontażu okien. Jeżeli klient ma taką umowę, która poszerzeń nie przewiduje, to należało by spytać z jakiej fabryki ma okna i czy producent przy takim montażu uzna później ewentualne reklamacje na te okna. Bo jak nie uzna, to sprzedawca wprowadził kupującego w błąd zgadzając się na ten montaż. I to już chyba pod reklamację lub rękojmię podchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Szczerze powiem, że nie dogadaliśmy się co do tej kwestii. Odradzano mi montaż tych okien na systemowych poszerzeniach To jakiś ewenement To co w zamian zaproponowal ten, co odradzał ? . Jeżeli klient ma taką umowę, która poszerzeń nie przewiduje, to należało by spytać z jakiej fabryki ma okna Nie trzeba pytac, bo to widac na zdjeciu. Co do ew reklamacji, to chyba sprzedawca bierze na siebie odpowiedzialnosc, jesli juz dokonał montazu. Edytowane 19 Marca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 19.03.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Nikt poza autorem wątku nie wie jakie były ustalenia z wykonawcą. Można przyjąć jako pewnik, że nie było poszerzeń w umowie. Dlaczego więc klient ma składać reklamację? Ponieważ, można też przyjąć za pewnik, że Wykonawca w umowie zobowiązał się do wykonania "montażu okien", a jeśli tak, to połączenie okien z ościeżami w dniu zakończenia robót budowlano-montażowych powinno spełniać następujące wymagania Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: Wodoszczelność połączenia § 318, przenikanie powietrza pkt. 2.3.1 in fine załącznika nr 2 do Rozporządzenia, temperatura na wewnętrznej powierzchni połączenia § 321. ust 1 oraz pkt. 2.2.1 i 2.2.2 załącznika nr 2 do Rozporządzenia, czy to co widać na zdjęciu spełnia te wymagania? Co więcej autor posta twierdzi, że wręcz odradzano mu zastosowanie pewnych rozwiązań montażowych proponując w zamian to co widać, a zatem warto rozważyć, czy nie mamy do czynienia ze stosowaniem przez Wykonawcę nieuczciwych praktyk rynkowych polegających na rozpowszechnianiu nieprawdziwych informacji, co jest ustawowo zabronione. W tej sytuacji, to Wykonawca jest przede wszystkim zobowiązany do usunięcia wad montażu będących następstwem błędów, które popełnił i to on, a nie FM powinno wskazać sposób usunięcia wad. Edytowane 19 Marca 2018 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 19.03.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 użytkownik nieświadomy prawidłowości montażu przyjął wykonanie roboty i teraz został w malinach Panie cuuube i to jest właściwe miejsce dla tych wszystkich rzekomo "nieświadomych", którzy muszą mieć najtańsze materiały, najtańszego kierownika budowy i zero "świadomości". Polskie prawo stanowi, że Przeciętny konsument – to konsument, który jest dostatecznie dobrze poinformowany, uważny i ostrożny. Miejsce konsumentów "nieprzeciętnych" jest w... malinach, jak ładnie Pan to ujął i żeby była jasność najczęściej znajdują się tam na własne życzenie, a czasem nawet na własne żądanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 19.03.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Panie cuuube i to jest właściwe miejsce dla tych wszystkich rzekomo "nieświadomych", którzy muszą mieć najtańsze materiały, najtańszego kierownika budowy i zero "świadomości". Polskie prawo stanowi, że Przeciętny konsument – to konsument, który jest dostatecznie dobrze poinformowany, uważny i ostrożny. Miejsce konsumentów "nieprzeciętnych" jest w... malinach, jak ładnie Pan to ujął i żeby była jasność najczęściej znajdują się tam na własne życzenie, a czasem nawet na własne żądanie. Podkreśliłem słowa moim zdaniem najistotniejsze Obserwująć potencjalnych klientów widzę tylko jedno podejście - cena. Nic więcej ich nie interesuje. Prawie nikt nie pyta o montaż czy inne rzeczy związane z wyceną tylko skupia się na cenie końcowej i cuuube wierz bądź nie ale to cena decyduje o wyborze w porażającej większości wypadków Czy kolega cuuube kupuje coś w ciemno ? Nie interesuje się towarem ? Nie sprawdza różnych opcji ? Wątpię tak samo wątpię, że inwestor od raze zdecydował się na tego i tylko tego wykonawcę/sprzedawcę a jak pojawia się problem (a pojawia się nagminnie) udaje "nieświadomego" i pisze na FM Gdy ktoś kieruje się ceną.... jest w 99% w malinach Co z tym można zrobić ? By było poprawianie od samego początku - tak jak już wspomniano. demontaż i ponowny montaż na poszerzeniach bądź klinarycie By reanimować montażowego trupa - dokupić poszerzenia, pociąć na kawałki o długości 1-2 cm mniejszej niż odległość między tymi zastosowanymi wynalazkami których powinni ustawowo zakazać, Podpiąć, podklinować, zakotwić kazy odcinek poszerzenia a wole przestrzenie zapianować No i ostatnia opcja, najgorsza z możliwych, dociąć paski styropianu i wypełnić przestrzeń - i na 1000 % wiem, że ta opcja zostanie wykonana bo najtańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.03.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Cześć. Chciałbym się Was doradzić, jak mam prawidłowo wypełnić przerwę między oknem a stropem? Ona zamontowane są na metalowych stopach i myślałem aby tą przerwę wypełnić styrodurem 10cm przyklejony do podłoża i okna za pomocą pianki. Czy tak będzie prawidłowo, czy proponujecie coś innego? Pytasz o styropian czy cokolwiek podobnego - nie będzie dobrze. To, że tak się proponuje na domorosłych budowach nie zmienia faktu, że jest nieprawidłowo. Wklejony na piankę styropian po czasie się rozszczelni i będą przewiewy. Na etapie budowy, zanim pojawi się parapet - będzie też przeciek. Autor pyta jak prawidłowo wypełnić przestrzeń pod oknem. Ja nie widzę innej prawidłowej możliwości niż wstawienie tam poszerzeń a tego się zdaje się nie da zrobić bez demontażu okien. Jeżeli klient ma taką umowę, która poszerzeń nie przewiduje, to należało by spytać z jakiej fabryki ma okna i czy producent przy takim montażu uzna później ewentualne reklamacje na te okna. Bo jak nie uzna, to sprzedawca wprowadził kupującego w błąd zgadzając się na ten montaż. I to już chyba pod reklamację lub rękojmię podchodzi? Może Inwestor z wykonawcą umawiali się na tanio, ale to niech wykonawca powie jak to dobrze (czyli zachowując trwałe właściwości) wg niego wypełnić. Wyjmując szyby z fixów może i dałoby się uniknąć demontażu dla włożenia poszerzeń czy innych podwalin. Obserwująć potencjalnych klientów widzę tylko jedno podejście - cena. Nic więcej ich nie interesuje. Prawie nikt nie pyta o montaż czy inne rzeczy związane z wyceną tylko skupia się na cenie końcowej i cuuube wierz bądź nie ale to cena decyduje o wyborze w porażającej większości wypadków Tak, też uważam że cena. Ale domyślam się, że Inwestorzy słyszą "będzie dobrze, nie trzeba płacić za jakieś tam dodatki". Bo który sprzedawca powie: "zrobimy taniej, ale będzie źle" lub chociaż: "zrobimy taniej, ale to opcja za dopłatą jest prawidłowa". A w takiej sytuacji przychylam się do głosów, że to sprzedawca okłamuje klienta nawet jeśli ten zachowując minimum rozsądku powinien zorientować się że jest robiony na szaro. Edytowane 19 Marca 2018 przez finlandia uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.03.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Szczerze powiem, że nie dogadaliśmy się co do tej kwestii. Odradzano mi montaż tych okien na systemowych poszerzeniach i dlatego teraz chciałbym się doradzić w jaki sposób najlepiej rozwiązać ten problem. Jeżeli zadałem pytanie w złym miejscu to sorry a jak w dobrym to proszę o podpowiedź jak najlepiej to zrobić. Odradzili ci na systemowych poszerzeniach i doradzili na drucie co 1.5m? I łyknąłeś to? Jak to uzasadnili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 19.03.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Ja mam podobnie osadzone fixy na tych podporach. Przerwy wypełniłem styrodurem i zapianowałem. Od zewnątrz jest już elewacja i zamontowany stalowy parapet. Od środka można też na ten XPS przykleić folię. Nic nie cieknie, nie ma żadnych przedmuchów. Czemu to rozwiązanie miałoby być gorsze od poszerzenia? Wg mnie poprawnie wykonane spełnia bardzo dobrze swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 19.03.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Ja mam podobnie osadzone fixy na tych podporach. Przerwy wypełniłem styrodurem i zapianowałem. Od zewnątrz jest już elewacja i zamontowany stalowy parapet. Od środka można też na ten XPS przykleić folię. Nic nie cieknie, nie ma żadnych przedmuchów. Czemu to rozwiązanie miałoby być gorsze od poszerzenia? Wg mnie poprawnie wykonane spełnia bardzo dobrze swoją rolę. Od jaka dawna tak masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts