fastplayer 18.03.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Witam. Wiem, że tematów było setki ale w większości są to wyliczenia które nie mają pokrycia w praktyce. W tym wątku chciałbym uzyskać informacje czy istnieje jakaś super technologia ogrzewania która będzie najkorzystnienszym rozwiazaniem dla nowo wybudowanego domu ocieplonego w podstawowej wersji. Rozważam gaz vs powietrzna pompe ciepła. Węgla,ekogroszku itp nie biorę pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 18.03.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Najtansze w inwestycji czy eksploatacji?Wceksploatacji pompa ciepla w inwestycji mozna prad i np klikatyzacje albo fotowoltaike dolozyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 18.03.2018 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 w eksploatacji. duża jest różnica pomiędzy gazem a pompą ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 18.03.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 dla nowo wybudowanego domu ocieplonego w podstawowej wersji Czyli jakie ocieplenie? Na tak postawione pytanie, każdy rodzaj ocieplenia będzie idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 18.03.2018 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Styropian 20stka. Poddasze z 40cm wełny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 18.03.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 A podłoga? Parterowy, czy z poddaszem użytkowym? Czy podłoga strychu dodatkowo ocieplona? Jakie okna, jaki materiał na ścianach nośnych i działowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 18.03.2018 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Podłogówka na dole. na górze podłoga ocieplona welna. magterial ytong sciany dzialowe beton komorkowy. okna 3 szybowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 18.03.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Oj będzie ciężko Pytam ile ocieplenia w podłodze, ile ocieplenia na stropie. Ytong to beton komórkowy, pytanie ile cm i jaki konkretnie, bo jest kilka typów (gęstości)? Pakiet szybowy to połowa sukcesu, pytanie jaki współczynnik zakładasz, że docelowe okna będą miały? Optymalnie jaka strefa klimatyczna (w Polsce są trzy, w zależności od położenia), idealnie jeśli znamy usytuowanie względem stron świata i mamy projekt, z którego np. dowiemy się, że na ścianie południowej mamy duże przeszklenia (dogrzewanie słońcem), a ściany północne są względnie bez okien. Generalnie takich wątków jest multum i żeby dobrze odpowiedzieć na pytanie, powinieneś wyliczyć OZC. Natomiast w uproszczeniu, można powiedzieć, że o ile zadbasz o rzeczy, które wymieniłem i nadal chcesz beton komórkowy, to gaz powinien wyjść dosyć tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.03.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Jakie wyniki z ozc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 18.03.2018 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Ciężkie pytania jak dla mnie. A jaki materiał będzie lepiej trzymał ciepło niż Ytong? Jakich materiałów powinienem użyć aby dobrze ocieplić dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 18.03.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Dobrą akumulacyjność ma silikat. Materiały dobiera się o dobrym współczynniku przenikalności cieplnej (mniej = lepiej) - to bardzo ogólne pytanie, ciężko na nie odpisać skrótowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.03.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Zadajesz podstawowe pytania, na które łatwo znaleźć odpowiedź. Są na forum odpowiednie wątki "z czego budować". Sporo czytania przed tobą. Ja wybieralbym materiały budowlane z myślą by było tanio grzac nawet czystym prądem.Mimo że jestem zadowolony z mojego ogrzewania teraz raczej wybrałbym ogrzewanie podczerwienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 18.03.2018 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Ogrzewanie podczerwienia? Nie chce sie pchac w wynalazki bo nie wiem jak to sie sprawdzi. Jaki duży masz dom? czym aktualnie ogrzewaz i ile mniej wiecej wychodzi Ci w sezonie grzwczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.03.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Jakie wynalazki? Zresztą nie ważne.Ponad 160m2. powietrzna pompa ciepla. 1650zl za rok co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 18.03.2018 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Aż trudno uwierzyć w takie kwoty... Bardzo dobra kwota... Jaki material scian nosnych? jak ociepliłeś budynek? Jakiej firmy pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.03.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Żaden wyczyn. Na forum znajdziesz watki gdzie forumowicze grzeją domy poniżej tysiąca.Jak dla mnie szczelny dom to podstawa. Że szczelnością wiąże się min wentylacja mechaniczna. Dobrze że na forum trafiłeś przed budową. Dobrze tą budowę przemysl... W stopce mam odpowiedzi na twoje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 18.03.2018 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Dopiero zauważyłem. Od jutra zacznę czytać forum bo za miesiac pozwolenie na budowę dostanę a nie chcę czegokolwiek żałować. Co prawda w adaptacji mam gaz ale nie wiem do końca czy bedzie to dobra forma ogrzewania. Byc może jak dobrze ocieple budynek oraz wstawie rekuperacje to mogę uzyska,c porownywalne kwoty do PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 18.03.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Dopiero zauważyłem. Od jutra zacznę czytać forum bo za miesiac pozwolenie na budowę dostanę a nie chcę czegokolwiek żałować. Co prawda w adaptacji mam gaz ale nie wiem do końca czy bedzie to dobra forma ogrzewania. Byc może jak dobrze ocieple budynek oraz wstawie rekuperacje to mogę uzyska,c porownywalne kwoty do PC Już podjąłeś decyzję bo pozwolenie będziesz miał w niedługim okresie. Projekt złożyłeś a o OZC zapomniałeś?. Takie decyzję podejmuje się na początku w fazie projektowania. Lepiej poczytaj forum żeby potencjalni wykonawcy nie zrobili cię w bambuko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 18.03.2018 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Nie wiem nawet co to jest OZC. Wszystkim zajmuje sie architekt któremu płacę pieniądze wobec tego liczę na to że wszystko zrobi jak należy do pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 18.03.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Myśmy z żona forum zaczęli czytać prawie 8 miesięcy przed budową, a i tak parę rzeczy zaskoczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts