QbaG 19.03.2018 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Wykonawca położył mi deski z drewna iglastego - 35 mm grubości - pomiędzy parterem a poddaszem. Mam jednak wątpliwości co do jakości materiału. Niektóre z desek są miejscami czarne od góry (od dołu tego nie widać). Nie są to pojedyncze placki. Niektóre z desek potrafią być takie po całej długości i na połowę szerokości. Tłumaczenie wykonawcy jest dosyć dziwne, cytuję: "maszyna nie wzięła deski od tyłu. ... na deskach w stropie ważna jest strona widoczna" Obawiam się że jest to drewno zarażone grzybem poprzez niewłaściwe przechowywanie. Górna część ważna jest dla mnie o tyle że za chwilę będę je przykrywał trwale i nie będzie można już się tam dostać w razie czego. Mam w związku z tym pytanie, jak rozpoznać wadliwe drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 19.03.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Kilka pytań1. czy materiał przed obróbką był w suszarni i jaka jest jego wilgotność?2. Czy dół i góra będą widoczne?3. Jakie jest łączenie desek, pióro-wpust, obce pióro czy może żadne?Ocena na szybko zdjęcie nr 1. Ciężko ocenić, może być to zbyt cienki materiał którego maszyna nie zabrała odpowiednio z grubości ale może to też być grzyb.Zdjęcia nr 2,3,4 tutaj raczej na pewno materiał był zbyt cienki i maszyna go nie zabrała. Jeśli deska jest ewidentnie zagrzybiała to pasowało by ją wymienić. Jeśli jest to tylko minimalne braki materiału to nie widzę większego problemu pod warunkiem że deski będą zakryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 19.03.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 To są stare dechy albo ze starych belek cięte , maszyna nie dostrugała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QbaG 20.03.2018 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 ad.1. Wg wykonawcy - tak, wilgotności nie mierzyłem ad. 2. tylko dół, górę będę za chwilę trwale zakrywał - stąd moje obawyJeśli chodzi o estetykę - mnie to nie przeszkadza - bardziej obawiam się że jest to grzyb .Czy szlifując tę warstwę w dół - powinienem otrzymać jednolitą jasną powierzchnię?Prosiłem wykonawcę o usunięcie tego - zeszlifował kilka desek.W miejscu szlifowania, jednolita czarna powierzchnia zamieniła się na czarne nitki idące wzdłuż włókien drewna. ad. 3. obce pióro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 20.03.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Na zdjęciu nr 2 to raczej jakiś przepracowany olej widać a na pozostałych tylko efekt starzenia się drewna ( pewnie były to bale z jakiegoś budynku typu dom lub budynek gospodarczy. < Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 21.03.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Przepalony olej raczej w środku domu raczej nic dobrego nie wróży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 22.03.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Taka ilość to nie przesadzajmy już z toksycznością. Kol. Mendium więcej toksyn wprowadzasz do swego organizmu poprzez spożycie pieczywa z mąki wytworzonej np.z pszenicy uprawianej przy autostradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 05.04.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Taka ilość to nie przesadzajmy już z toksycznością. Kol. Mendium więcej toksyn wprowadzasz do swego organizmu poprzez spożycie pieczywa z mąki wytworzonej np.z pszenicy uprawianej przy autostradzie. Deski impregnowane przepalonym olejem to jedyne co mogą się znaleźć na płocie w mało widocznym miejscu. Jak myślisz kto to będzie deski zrywał jeśli te zaczną cuchnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts