krkxxx 19.03.2018 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Kupiłem działkę, jednak wjazd na nią oddziela mały rów, którego nie ma na żadnej mapie z uwagi, iż jest to nowo powstała droga (gminna). Moje pytanie brzmi: czy wjazd w takim przypadku muszę zrobić ja czy też odpowiada za to gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 19.03.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Proponuję udać się do zarządcy drogi i porozmawiać. Jeśli gmina należy do tych bogatszych to może uda się coś ugrać. Jeśli była to budowana i wydzielana nowa droga to zjazdy powinny zostać przewidziane w projekcie budowy.Jeśli ma być tam prowadzona w przyszłości budowa to proponuję wykonanie porządnego zjazdu zakopaną rurą jako przepust. Gmina może wydać warunki budowy zjazdu z drogii gminnej i tam może być to określone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.03.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Kupiłem działkę, jednak wjazd na nią oddziela mały rów, którego nie ma na żadnej mapie z uwagi, iż jest to nowo powstała droga (gminna). Moje pytanie brzmi: czy wjazd w takim przypadku muszę zrobić ja czy też odpowiada za to gmina? Przecież i tak musisz wykonać "projekt zjazdu z drogi gminnej na posesję prywatną" więc w czym problem - wszystko będzie w nim uwzględnione i napisane, będzie również szczegółowy rysunek sposobu wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Briksdal 01.04.2018 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Budowa zjazdu leży po stronie właściciela działki jusli jest to droga publiczna. Plan działania: 1. Wystąpienie o decyzję lokalizacyjną zjazdu do Zarzadcy Drogi - gminy 2. Wykonanie projektu zjazdu 3. Uzgodnienie projektu przez Zarządcę Drogi 4. Nie trzeba uzyskiwać ani pozwolenia na budowę ani zgloszenia 5. Projekt organizacji ruchu na czas budowy wraz z zatwierdzeniem 6. Zgoda na zajęcie pasa drogowego 7. Budowa Póz 5i6 wrzucić wykonawcy i nie wnikać jak to załatwia Polecam Ustawę o drogach publicznych. Jeśli jest to droga wewnętrzną przychodzisz do p.7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts