Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wjazd na działkę

Recommended Posts

Proponuję udać się do zarządcy drogi i porozmawiać. Jeśli gmina należy do tych bogatszych to może uda się coś ugrać. Jeśli była to budowana i wydzielana nowa droga to zjazdy powinny zostać przewidziane w projekcie budowy.

Jeśli ma być tam prowadzona w przyszłości budowa to proponuję wykonanie porządnego zjazdu zakopaną rurą jako przepust. Gmina może wydać warunki budowy zjazdu z drogii gminnej i tam może być to określone.

Kupiłem działkę, jednak wjazd na nią oddziela mały rów, którego nie ma na żadnej mapie z uwagi, iż jest to nowo powstała droga (gminna). Moje pytanie brzmi: czy wjazd w takim przypadku muszę zrobić ja czy też odpowiada za to gmina?

Przecież i tak musisz wykonać "projekt zjazdu z drogi gminnej na posesję prywatną" więc w czym problem - wszystko będzie w nim uwzględnione i napisane, będzie również szczegółowy rysunek sposobu wykonania.

• 2 weeks później...

Budowa zjazdu leży po stronie właściciela działki jusli jest to droga publiczna. Plan działania:

1. Wystąpienie o decyzję lokalizacyjną zjazdu do Zarzadcy Drogi - gminy

2. Wykonanie projektu zjazdu

3. Uzgodnienie projektu przez Zarządcę Drogi

4. Nie trzeba uzyskiwać ani pozwolenia na budowę ani zgloszenia

5. Projekt organizacji ruchu na czas budowy wraz z zatwierdzeniem

6. Zgoda na zajęcie pasa drogowego

7. Budowa

Póz 5i6 wrzucić wykonawcy i nie wnikać jak to załatwia :)

Polecam Ustawę o drogach publicznych.

Jeśli jest to droga wewnętrzną przychodzisz do p.7