Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praca stała a z taktowaniem ?

kaszpir007

Recommended Posts

toomm,TwojPan macie przykład instalacji w której sterowniki chronią przed przegrzaniem słońcem?

Arturo72 ma racje że strumień ciepła wraz ze wzrostem temp w pomieszczeniu zmniejsza sie. Im cieplejszy dom tym mniejsza temp zaislania i szybciej takie ogrzewanie samo sie wyłacza(brak róznicy temp), ale im wieksza powierzchnia okien i cieplejszy dom tym dłużej trzeba czekac az ta temperatura spadnie. Sterowniki moim zdaniem tu nic nie pomoga. Może gdyby działały w oparciu o prognoze pogody/nasłonecznienie to cos mogłby ugrać ale w oparciu o temperature powietrza w środku raczej nie dadza rady poprawić sytuacji.

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Towarzystwo,

zdążyłem przeczytać część usuniętych wpisów -wydaje mi się,że wielu może nie zrozumieć o co w tym szumie chodziło. Można spróbować rozważyć to zagadnienie na konkretnym przykładzie.

Założenia :

-100% podłogówka

-dom średnio izolowany wg obecnych standardów

-rozważamy pracę w okresach przejściowych

-grzejemy tylko w T2

-nie korzystamy z termostatu pokojowego

-w domu domownicy są non-stop

-w domu nie ma systemów chłodzenia

Warunki przykładu :

-przez tydzień było w nocy -7st , za dnia ok 0st

-w nocy przymrozek np -7st

-w dzień +13st

W/w przykład jest dość typowy w moich okolicach -różnice temp są niekiedy jeszcze większe.

Teraz sedno sprawy :

w nocy PC grzała podłogówkę wg np KG 30-35st w godz 22-6.00.Odpowiednio do obciążenia budynku PC pięknie modulowała moc do 6.00.

Pytanie jest takie czy nie będzie problemu z ciepłem oddawanym z podłogówki ,kiedy nie będzie ono "potrzebne" ponieważ :

a) jest za dnia ciepło i dom nie ma strat za dnia (lub ma b.małe)

b)mieszkańcy mieszkają w domu ,a nie bunkrze bez okien -czyli dochodzą do ciepła oddawanego z podłogówki zyski słoneczne

Proszę o dyskusję bez zbędnych emocji i filozofii-krótko i na temat.

pzdr

Ja uważam , że problem jest ...jakiekolwiek zyski w czasie gdy ich "nie potrzeba" działaj in plus na temp. pomieszczeń ... u mnie takie zjawisko zachodzi ... i mam 100% OP i mam wylewki ze zwykłego piasku a nie gwiezdnego magicznego pyłu.

nie ma takiej inteligentnej pompy z inteligentną KG która wie że za 7 godzin będzie różnica 20 stopni na zewnątrz!!!

Edytowane przez toommm

Gość Arturo72
Witam Towarzystwo,

zdążyłem przeczytać część usuniętych wpisów -wydaje mi się,że wielu może nie zrozumieć o co w tym szumie chodziło. Można spróbować rozważyć to zagadnienie na konkretnym przykładzie.

Założenia :

-100% podłogówka

-dom średnio izolowany wg obecnych standardów

-rozważamy pracę w okresach przejściowych

-grzejemy tylko w T2

-nie korzystamy z termostatu pokojowego

-w domu domownicy są non-stop

-w domu nie ma systemów chłodzenia

Warunki przykładu :

-przez tydzień było w nocy -7st , za dnia ok 0st

-w nocy przymrozek np -7st

-w dzień +13st

W/w przykład jest dość typowy w moich okolicach -różnice temp są niekiedy jeszcze większe.

Teraz sedno sprawy :

w nocy PC grzała podłogówkę wg np KG 30-35st w godz 22-6.00.Odpowiednio do obciążenia budynku PC pięknie modulowała moc do 6.00.

Pytanie jest takie czy nie będzie problemu z ciepłem oddawanym z podłogówki ,kiedy nie będzie ono "potrzebne" ponieważ :

a) jest za dnia ciepło i dom nie ma strat za dnia (lub ma b.małe)

b)mieszkańcy mieszkają w domu ,a nie bunkrze bez okien -czyli dochodzą do ciepła oddawanego z podłogówki zyski słoneczne

Proszę o dyskusję bez zbędnych emocji i filozofii-krótko i na temat.

pzdr

Nie będzie efektu przegrzania pod warunkiem,że mamy odpowiednią ilość zgromadzonej energii z II taryfy co nie jest jednoznaczne z konieczną wysoką temperaturą wylewki bo wystarczy jej 24-25st.C.

Z fizyki wiemy,że ciepło oddaje ciało cieplejsze a przyjmuje ciepło ciało zimniejsze w tym wypadku podłoga nie oddaje ciepła bo jest zimniejsza niż powietrze czyli "nie przegrzewa".

Okna oprócz okresowych zysków slonecznych powodują straty ciepła w każdej chwili,większe niż cokolwiek innego w domu.

Ja u siebie nie zauważyłem jakiegoś mocnego przegrzewania w obecnym okresie. Mam dość duże przeszklenia od strony południowo-zachodniej, czuć że jest cieplej, termometr pokazuje ok 0,5 więcej lecz jedynie wtedy gdy świeci słońce, a obserwując temp. powrotu można zaobserwować minimalny spadek w porównaniu do niesłonecznego dnia.

Ogrzewanie powierzchniowe ma to do siebie że jest w pewnym sensie samoregulujące - więc im masz większe zyski ze słońca tym mniej odda powierzchnia - a co za tym idzie mniej pochłonie więc pompa będzie taktować - najlepiej dać histerezę na temp. powrotu w granicach 2-3*C to wydłuży czas przerw, a co za tym idzie czas pracy ciągłej - delikatnym kosztem komfortu (podłoga wychłodzi się i rozgrzeje).

Nie będzie efektu przegrzania pod warunkiem,że mamy odpowiednią ilość zgromadzonej energii z II taryfy co nie jest jednoznaczne z konieczną wysoką temperaturą wylewki bo wystarczy jej 24-25st.C.

Z fizyki wiemy,że ciepło oddaje ciało cieplejsze a przyjmuje ciepło ciało zimniejsze w tym wypadku podłoga nie oddaje ciepła bo jest zimniejsza niż powietrze czyli "nie przegrzewa".

Okna oprócz okresowych zysków slonecznych powodują straty ciepła w każdej chwili,większe niż cokolwiek innego w domu.

Tylko wg przykładu pompowaliśmy temp z PC np 32st OP które było wystudzone w ciągu kilku chłodnych dni (czyli podłogówka "pobierała" ciepło w nocy)-natomiast w południe dom ciepła nie potrzebuje ,ale podłogóweczka jest dość ciepła-musi zatem coś z tym ciepełkiem zrobić

Ja u siebie nie zauważyłem jakiegoś mocnego przegrzewania w obecnym okresie. Mam dość duże przeszklenia od strony południowo-zachodniej, czuć że jest cieplej, termometr pokazuje ok 0,5 więcej lecz jedynie wtedy gdy świeci słońce, a obserwując temp. powrotu można zaobserwować minimalny spadek w porównaniu do niesłonecznego dnia.

Ogrzewanie powierzchniowe ma to do siebie że jest w pewnym sensie samoregulujące - więc im masz większe zyski ze słońca tym mniej odda powierzchnia - a co za tym idzie mniej pochłonie więc pompa będzie taktować - najlepiej dać histerezę na temp. powrotu w granicach 2-3*C to wydłuży czas przerw, a co za tym idzie czas pracy ciągłej - delikatnym kosztem komfortu (podłoga wychłodzi się i rozgrzeje).

Zapomniałeś o warunkach-nie może PC taktować, bo w nocy był odbiór ciepła-a w dzień PC jest off (oprócz 13-15)

U mnie w opisanym tu przykładzie będzie cieplej. Wystarczy że w dzień będzie 5 stopni cieplej niż w nocy i słoneczny dzień i już południowa część jest wyraźnie cieplejsza. W sobotę rano było -10 , w niedziele rano 0 i słońce. W środku zrobiło się 0,5 stopnia cieplej. Najgorzej jak 2 dni z rzędu temperatura rośnie, bez otworzenia okna nie da rady. Nadal uważam że zeykle sterowniki na pętlach tutaj nie pomogą, jedynie bardziej zaawansowany soft do pompy który brałby pod uwagę prognozę 24h w przód i/lub nasłonecznienie

U mnie w opisanym tu przykładzie będzie cieplej. Wystarczy że w dzień będzie 5 stopni cieplej niż w nocy i słoneczny dzień i już południowa część jest wyraźnie cieplejsza. W sobotę rano było -10 , w niedziele rano 0 i słońce. W środku zrobiło się 0,5 stopnia cieplej.

Tzn. że albo pompa źle steruje KG w odniesieniu do temp. zewnętrznej i wewnętrznej albo masz dom w lekkiej konstrukcji, którego łatwo przegrzać. U mnie nawet jak się zrobi cieplej o te 0,5 stopnia to tego nie da się odczuć jako dyskomfort bo za gorąco czy coś. Np. wczoraj w ciągu dnia było na dworze w okolicy 3-4, w nocy ok 0, a dzisiaj 7, a temp jak nastawiona 22,5 to rano jak wstałem było jak codziennie 22,8 (podbicie krzywej w T2), a wieczorem ok 20 równo 22,5 - brakowało tylko słońca jakby poświeciło to przypuszczam, że temp wzrosłaby do 23 i wieczorem wróciła na 22,8 bo były już takie dni w tym roku ;)

Gość Arturo72
Tylko wg przykładu pompowaliśmy temp z PC np 32st OP które było wystudzone w ciągu kilku chłodnych dni (czyli podłogówka "pobierała" ciepło w nocy)-natomiast w południe dom ciepła nie potrzebuje ,ale podłogóweczka jest dość ciepła-musi zatem coś z tym ciepełkiem zrobić

No to jest ta pojemność cieplna materiału o jakiej pisałem a co zostało usunięte. I to nie dotyczy jedynie wylewki.

U mnie w lato w upały ciężko dom "przegrzac" a co dopiero zimą kiedy słońce nie ma takiej "siły" jak latem.

A to głównie przez ściany z silikatu,które mają dużą pojemność cieplna i nie tak latwo je "rozgrzać" czyli nie przyjmują tak łatwo ciepła.

dar3k wyjaśnił o co kaman co wszyscy powinni wiedzieć,gdy w domu jest wyższa temp lub nawet taka sama jak podlogowka to nie ma ciepła z podlogowki i tak w nowych domach jest.

Edytowane przez Arturo72

Tzn. że albo pompa źle steruje KG w odniesieniu do temp. zewnętrznej i wewnętrznej albo masz dom w lekkiej konstrukcji, którego łatwo przegrzać. U mnie nawet jak się zrobi cieplej o te 0,5 stopnia to tego nie da się odczuć jako dyskomfort bo za gorąco czy coś. Np. wczoraj w ciągu dnia było na dworze w okolicy 3-4, w nocy ok 0, a dzisiaj 7, a temp jak nastawiona 22,5 to rano jak wstałem było jak codziennie 22,8 (podbicie krzywej w T2), a wieczorem ok 20 równo 22,5 - brakowało tylko słońca jakby poświeciło to przypuszczam, że temp wzrosłaby do 23 i wieczorem wróciła na 22,8 bo były już takie dni w tym roku ;)

Widzisz -teoretycznie wzrost temp nawet o 1K , to nie powinien być problem (np 22-23 st).Masz duże nasłonecznienie w salonie ? Jeśli nie mamy okien wyklejonych folią odbijającą promieniowanie podczerwone , to najlepsze U nie pomogą-słońce będzie po prostu "wlewać" się do chałupy.

Ale ok-nie patrzmy na zyski słoneczne , popatrzmy na ciepło zgromadzone w nocy w podłogówce , które za dnia będzie podnosić temp w pomieszczeniach.

Grzejesz tylko w T2 ?

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

No to jest ta pojemność cieplna materiału o jakiej pisałem a co zostało usunięte. I to nie dotyczy jedynie wylewki.

U mnie w lato w upały ciężko dom "przegrzac" a co dopiero zimą kiedy słońce nie ma takiej "siły" jak latem.

dar3k wyjaśnił o co kaman co wszyscy powinni wiedzieć,gdy w domu jest wyższa temp lub nawet taka sama jak podlogowka to nie ma ciepła z podlogowki i tak w nowych domach jest.

Ok-zostawmy zyski słoneczne.Pytam o niezbyt częste przypadki wg moich założeń : było kilka dni chłodniejszych i zaraz po nich bardzo ciepły.

Gość Arturo72
Widzisz -teoretycznie wzrost temp nawet o 1K , to nie powinien być problem (np 22-23 st).Masz duże nasłonecznienie w salonie ? Jeśli nie mamy okien wyklejonych folią odbijającą promieniowanie podczerwone , to najlepsze U nie pomogą-słońce będzie po prostu "wlewać" się do chałupy.

Ale ok-nie patrzmy na zyski słoneczne , popatrzmy na ciepło zgromadzone w nocy w podłogówce , które za dnia będzie podnosić temp w pomieszczeniach.

Grzejesz tylko w T2 ?

W salonie mam 8m2 okien ale salon na wschód.

Uzupełniam straty w płycie tylko w II taryfie,grzaniem tego nie można nazwać.

Gość Arturo72
Ok-zostawmy zyski słoneczne.Pytam o niezbyt częste przypadki wg moich założeń : było kilka dni chłodniejszych i zaraz po nich bardzo ciepły.

W żaden sposób nie odczułem dyskomfortu z tego tytułu.

W salonie mam 8m2 okien ale salon na wschód.

Uzupełniam straty w płycie tylko w II taryfie,grzaniem tego nie można nazwać.

Ok-uzupełniasz straty w nocy , ale także gromadzisz energię na dzień.Dom nie wie ,że w dzień będzie ciepło-a coś trzeba zrobić z energią w podłodze.

Gość Arturo72
Ok-uzupełniasz straty w nocy , ale także gromadzisz energię na dzień.Dom nie wie ,że w dzień będzie ciepło-a coś trzeba zrobić z energią w podłodze.

Tak,gromadze określoną ilość energii "na później" jak w buforze ale to nie znaczy,że grzeje do wyższej temperatury. Rano mam zawsze 22,5st.C,od 13-15 ponowne ladowanie.

Jeśli będzie ciepło w dzień,wylewka nie odda tej energii lub odda minimalną ilość.