Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praca stała a z taktowaniem ?

kaszpir007

Recommended Posts

Tak,gromadze określoną ilość energii "na później" jak w buforze ale to nie znaczy,że grzeje do wyższej temperatury. Rano mam zawsze 22,5st.C,od 13-15 ponowne ladowanie.

Jeśli będzie ciepło w dzień,wylewka nie odda tej energii lub odda minimalną ilość.

To zapytam tak : w nocy poszło np energii 10kWh , ale za dnia potrzeby są np 5kWh.To co się dzieje z 5kWh zgromadzonej energii w podłogówce ?

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Może czytelniej z wyższą temp.zasilania :

"OGRZEWANIE PODŁOGOWE – REGULACJA INSTALACJI

Przy wzroście temperatury powietrza w pomieszczeniu maleje strumień ciepła oddawany przez podłogę. Wpływ okresowych zysków ciepła jest częściowo ograniczony przez samoregulację ogrzewania podłogowego. Polega ona na tym, że przy wzroście temperatury powietrza w pomieszczeniu maleje różnica między temperatura podłogi a temperatura powietrza, a co za tym idzie – maleje strumień ciepła oddawany przez podłogę. Na przykład, przy wzroście temperatury powietrza o 2°C, strumień ciepła oddawanego do pomieszczenia maleje o 1/3.

Rozpatrzmy przypadek, w którym woda grzewcza na zasilaniu ogrzewania podłogowego ma temperaturę 40°C, temperatura posadzki wynosi 25°C, a temperatura w pomieszczeniu 20°C. Po oddaniu ciepła pomieszczeniu w ilości Q=50 W/m² woda grzewcza na wyjściu z podłogówki ma temperaturę 35°C.

Jeśli temperatura w pomieszczeniu podniesie się, np. zwiększy się liczba przebywających w nim osób lub ilość promienia słonecznego docierającego do wnętrza itp., temperatura w pomieszczeniu podnosi się do 22°C – różnica temperatur między posadzką a temperaturą w pomieszczeniu zmniejszy się, tym samym ogrzewanie podłogowe odda mniej ciepła do pomieszczenia bo tylko 30 W/m².

Gość Arturo72
To zapytam tak : w nocy poszło np energii 10kWh , ale za dnia potrzeby są np 5kWh.To co się dzieje z 5kWh zgromadzonej energii w podłogówce ?

Zostaje w niej skoro nie została oddana do pomieszczenia,minimalna ilość energii pójdzie do gruntu ale od gruntu w moim przypadku broni energię 20cm styro.

Po oddaniu ciepła pomieszczeniu

Ale ten przypadek określa wzrost temp od zysków bytowych lub słonecznych-do tego jest wyraźny zapis : po oddaniu ciepła.

Tu jest pies pogrzebany-wg naszych rozważań ciepła w dzień nie odebrałeś , natomiast musi ono gdzieś z posadzki ujść...

Zostaje w niej skoro nie została oddana do pomieszczenia,minimalna ilość energii pójdzie do gruntu ale od gruntu w moim przypadku broni energię 20cm styro.

To teraz "fizyczne" pytanko : jaką temp ma posadzka np o 6.00 ?

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Gość Arturo72

Po oddaniu ciepła pomieszczeniu

Ale ten przypadek określa wzrost temp od zysków bytowych lub słonecznych-do tego jest wyraźny zapis : po oddaniu ciepła.

Tu jest pies pogrzebany-wg naszych rozważań ciepła w dzień nie odebrałeś , natomiast musi ono gdzieś z posadzki ujść...

A czemu uważasz,że zgromadzona energia "MUSI" gdzieś pójść skoro dom jej nie potrzebuje ?

Wcale nie musi i nigdzie nie idzie,podłoga po prostu mniej się wychladza i tylko tyle.

A czemu uważasz,że zgromadzona energia "MUSI" gdzieś pójść ?

Wcale nie musi i nigdzie nie idzie,podłoga po prostu mniej się wychladza i tylko tyle.

chciałbym już zakończyć "eksperyment myślowy"-proszę o temp podłogi nad ranem lub w max piku oddania temp

Gość Arturo72
To ile masz max na tej podłodze z przykładu?

Nie mam pojęcia. Nacieplej jest rano bo 23st.C ale jak wyżej pisali koledzy ja również i to od 6 lat nie doznalem "przegrzania" domu w zimie.

Nie mam pojęcia. Nacieplej jest rano bo 23st.C ale jak wyżej pisali koledzy ja również i to od 6 lat nie doznalem "przegrzania" domu w zimie.

Oki-rozumiem ,że nie znasz temp podłogi.

Przyjmijmy zatem ,że skoro KG jest 30-36st i w nocy było -7 st -to jakieś 32st w podłogę szło sobie.Z tego podłoga osiągnęła np 29st -to teraz pytam :

jeśli w pomieszczeniu nie ma strat (np o godz 11) i temp była 22st ,a podłoga ma 29 st , to nic się nie dzieje ?

Gość Arturo72
Oki-rozumiem ,że nie znasz temp podłogi.

Przyjmijmy zatem ,że skoro KG jest 30-36st i w nocy było -7 st -to jakieś 32st w podłogę szło sobie.Z tego podłoga osiągnęła np 29st -to teraz pytam :

jeśli w pomieszczeniu nie ma strat (np o godz 11) i temp była 22st ,a podłoga ma 29 st , to nic się nie dzieje ?

Przy takiej masie nie ma szans,żeby podłoga miała 29st.C,to by znaczyło,że w domu mam 27-28st.C a mam 23st.C czyli temp.podłogi to 24-24,5st.C.

Z fizyki wiemy,że ciepło oddaje ciało cieplejsze a przyjmuje ciepło ciało zimniejsze w tym wypadku podłoga nie oddaje ciepła bo jest zimniejsza niż powietrze czyli "nie przegrzewa".

Trzeba się z tym zgodzić.

Jak słoneczko przygrzeje to w pewnym momencie podłogówka nie ma już nic do roboty. Za efekt przegrzania zacznie odpowiadać dobre ocieplenie budynku i szczelność (reku, ciepły montaż okien, itd.). Ratunek to rolety/żaluzje i klima. Takie mamy nowoczesne budownictwo.

Przy takiej masie nie ma szans,żeby podłoga miała 29st.C,to by znaczyło,że w domu mam 27-28st.C a mam 23st.C.

No i teraz chyba wszyscy zrozumieją ,że temp 23st nie zagotuje pomieszczenia o temp 22st...

Wnioskuję,że niektórym użytkownikom jest po prostu trudno "zrobić taką sztukę" , aby dom się nie przegrzewał w okresach przejściowych (tj by temp podłogi była tylko o 1K wyższa od otoczenia).

Ok-niech tak będzie,zobaczymy czy inni użytkownicy też tak pięknie się wstrzeliwują w KG:cool:.

Dobranoc

Ja rozpatruje ten przykład z budynkiem teraz budowanym , czyli maxymalne zyski w zimie ze słońca , duże przeszklenia . nie standarty... i ten problem występuje u mnie ... Skoki 2-3 stopni na plus to w moim domu żadne cuda na kiju przy wyjściu słonka .. KG w życiu nie ustawi się pod taką sytuację .. a u babci w stodole temp ani drgnie..... tyle w temacie bo moderator znowu w mazanie się zabawi.

Nowi , forumowicze wchodzący tu , w zdecydowanej większości takie domy budują.. i pod tym kątem trzeba to rozpatrywać - moim zdaniem ..

Edytowane przez toommm

U mnie dom skierowany na południe , dom ma około 34m2 przeszkleń i prawie wszystko na południe.

Nawet w zime jak jest słońce to słoneczko ładnie dogrzewa dom i spokojnie 2-4 stopnie potrafi dogrzać i dzięki temu termostat potrafi szybciej wyłączyć ogrzewanie.

Obecnie wróciłem do grzania czasowego , ale nie grzeję za pomocą KG a ze stałą temperaturą 30 stopni. Na razie widzę że przy obecnych temp. takie grzanie się sprawdza i to bez żadnego dyskomfortu.

U mnie dom skierowany na południe , dom ma około 34m2 przeszkleń i prawie wszystko na południe.

Nawet w zime jak jest słońce to słoneczko ładnie dogrzewa dom i spokojnie 2-4 stopnie potrafi dogrzać i dzięki temu termostat potrafi szybciej wyłączyć ogrzewanie.

Obecnie wróciłem do grzania czasowego , ale nie grzeję za pomocą KG a ze stałą temperaturą 30 stopni. Na razie widzę że przy obecnych temp. takie grzanie się sprawdza i to bez żadnego dyskomfortu.

To podobnie masz,, ja trzymam z podłogi między 22,5- 23,5 w domu - jak wpadnie słonko to co - przegrzanie , a nie bede marzł przy 20 stopniach w domu patrząc czy słonko wyjdzie czy nie