Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praca stała a z taktowaniem ?

kaszpir007

Recommended Posts

Gość TwojPan
To nie to że wieje aż kalesonami rusza , tylko zmoczoną dłoń przystawię i dokładnie czuć że powietrze idzie .. co moim skromnym zdaniem troszkę psuje ogrzewanie strefowe , ale pewny nie jestem , ja mam wszędzie tą samą temp. nie stop sory , w łazienkach mam rozstaw co 8 cm i dupa .. prawie nie ma różnicy , tylko szybciej się nagrzewa...

Oj kolego....

Ja ogrzewanie zrobiłem wg. projektu. Tam, ktoś mądry (asolt) założył, że dom "złożony" jest z pomieszczeń o różnym przeznaczeniu i temperaturze. Nie wiem, jak to jest u Ciebie wykonane. Potraktowałem swój dom, tak był wygodny i komfortowy dla jego użytkowników. Gdybym nie miał ścian działowych, pewnie zdałbym się na samoregulację....

Ale każdemu wg. potrzeb.

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zauważone u mnie.

Pompa przewymiarowana, gruba wylewa, grzanie tylko w 2T. Szerokie okapy, słońce w okolicach południa wpada bezpośrednio do środka tylko od jesieni do wiosny. Brak sterownika pokojowego, sterowanie ogrzewaniem na podstawie czujnika pogodowego pompy PC PW.

Stan obecny: Jak na zewnątrz zimno i brak słońca to pompa grzej jak wskazuje czujnik zewnętrzny i jest ok. 24 c w środku

Jak słoneczko na jesień lub zime rozpieści to.... bez sterownika pokojowego przegrzewam południową część domu i pompa PC potrafi dogrzać salon ( bo on od południa) do nawet 26 stopni, przy czym w pozostałej części domu stabilne 24 stopnie C.

Wniosek prosty. Nic nie ruszać:) Przy sterowniku wewnętrznym nastąpiłoby zatrzymanie pracy pompy i nie dogrzałby sypialni i łazienek. A tak obecnie zyski słoneczne z salonu co robią, otóż w głównej mierze grzeją gres na podłodze salonu i oddają ciepło do instalacji ogrzewania podłogowego co powoduje wyłączenie PC (duża temp powrotu) i pracę samej pompy obiegowej, która pobrane ciepło ze słońca rozrzuca po całej chałupie.

Zauważone u mnie.

Pompa przewymiarowana, gruba wylewa, grzanie tylko w 2T. Szerokie okapy, słońce w okolicach południa wpada bezpośrednio do środka tylko od jesieni do wiosny. Brak sterownika pokojowego, sterowanie ogrzewaniem na podstawie czujnika pogodowego pompy PC PW.

Stan obecny: Jak na zewnątrz zimno i brak słońca to pompa grzej jak wskazuje czujnik zewnętrzny i jest ok. 24 c w środku

Jak słoneczko na jesień lub zime rozpieści to.... bez sterownika pokojowego przegrzewam południową część domu i pompa PC potrafi dogrzać salon ( bo on od południa) do nawet 26 stopni, przy czym w pozostałej części domu stabilne 24 stopnie C.

Wniosek prosty. Nic nie ruszać:) Przy sterowniku wewnętrznym nastąpiłoby zatrzymanie pracy pompy i nie dogrzałby sypialni i łazienek. A tak obecnie zyski słoneczne z salonu co robią, otóż w głównej mierze grzeją gres na podłodze salonu i oddają ciepło do instalacji ogrzewania podłogowego co powoduje wyłączenie PC (duża temp powrotu) i pracę samej pompy obiegowej, która pobrane ciepło ze słońca rozrzuca po całej chałupie.

Ja to już pisałem , bo u mnie to samo się dzieje ,, a taki jeden mnie negował....:popcorn:

Gość TwojPan

Wniosek prosty. Ale chyba nie do końca prosty dla ciebie.

Gdybyś miał jakiekolwiek sterowanie, to salon zostałby odcięty i nie ogrzewany po przekroczeniu zadanej temp, a reszta domu pozostałaby ogrzewana, aż do osiągnięcia temp. zadanej w pozostałych pomieszczeniach domu. Ewentualnie, aż do wyłączenia całego układu.

Ten "ogrzany gres" i podłoga salonu, niczego do instalacji OP nie oddają. Promienie słoneczne wpadające pod takim kątem, ogrzewają przede wszystkim powietrze. Chyba że nie masz dachu i mieszkamy na innych planetach. Te kilka ciepłych płytek gresowych nagrzanych słońcem, to igła w stogu siana (tak obrazowo).

A to zjawisko które ci się tak podoba :

.......co powoduje wyłączenie PC (duża temp powrotu) i pracę samej pompy obiegowej,

to nic innego jak taktowanie PC. Co raczej, wg.producentów oraz licznego grona forumowych posiadaczy PC, nie jest (delikatnie mówiąc)zjawiskiem zbytnio pożądanym. Co by nie napisać- niepożądanym. Na 100% nie w ilościach większych, a niżeli deklaruje producent.

Następnym razem, zanim zaczniesz skakać z radości, że masz taki "inteligentny" układ PC, zastanów się nieco bardziej.

.......pompy obiegowej, która pobrane ciepło ze słońca rozrzuca po całej chałupie.

To powyżej, wybacz ale pozostawię bez komentarza :) Mocno mnie rozbawiłeś :)

Edytowane przez TwojPan
add

Ale po co mi to jakiekolwiek sterowanie skoro teraz jest Ok? Żeby pompa taktowała to musi się wyłączyć i WŁĄCZYĆ. Wyraźnie napisałem, że się tylko wyłączy grzanie i pracuje tylko obiegówka. Czy ja pisałem że mam inteligentny układ? Nie, przeciwnie zaznaczyłem że jest tylko minimalne i najprostsze sterowanie i .. jest ok.

Ale rozumiem Cię, chęć i konieczność dowalenia innemu na forum jest silniejsza niż fakty i czytanie ze zrozumieniem tekstu. Pozdro

A chatę grzejemy dość wysoko. Minimum utrzymywane to obecnie 24,5. Też cały czas chodzę niemal nagi.

Zauważone u mnie.

Nie do końca jest, jak piszesz. Otóż u mnie odetnie w takim przypadku tylko salon, natomiast sypialnie i łazienki będą dalej zasilane. Wyobraź sobie, że nawet po odcięciu wszystkich sterowalnych pętli, łazienki będą dalej grzane, bo "chodzą' na wolnych, nie regulowanych pętlach i są zasilane algorytmem na podstawie delty GZ i KG. Mogę ustawić wyłączenie PC, jak delta GZ zmniejszy się do 4*, 3* lub nawet 2*. Dzięki temu we wszystkich czterech łazienkach mam zawsze ciepłą podłogę a temp powietrza pomiędzy 24 a 25*, natomiast reszta chaty może nie być zasilana w ogóle, bo tego pilnują sterowniki.

Gość TwojPan
Ale po co mi to jakiekolwiek sterowanie skoro teraz jest Ok? Żeby pompa taktowała to musi się wyłączyć i WŁĄCZYĆ. Wyraźnie napisałem, że się tylko wyłączy grzanie i pracuje tylko obiegówka. Czy ja pisałem że mam inteligentny układ? Nie, przeciwnie zaznaczyłem że jest tylko minimalne i najprostsze sterowanie i .. jest ok.

Ale rozumiem Cię, chęć i konieczność dowalenia innemu na forum jest silniejsza niż fakty i czytanie ze zrozumieniem tekstu. Pozdro

A chatę grzejemy dość wysoko. Minimum utrzymywane to obecnie 24,5. Też cały czas chodzę niemal nagi.

Napisałeś:

....wyłączenie PC (duża temp powrotu) i pracę samej pompy obiegowej, która pobrane ciepło ze słońca rozrzuca po całej chałupie.

Jak w czasie tych uzysków, poprzez dużą temp. powrotu, pompa się wyłączyła (cyt:duża temp. powrotu) to co się stanie kiedy powrót spadnie poniżej delty? Pompa się włączy czy nie? Ile razy to nastąpi, kiedy pozostałe pętle nie pozbawione zasilania będą wychładzane pracą pompy obiegowej? Ile razy wtedy PC się wyłączy i włączy? Zapewne będzie tak, że zrobi to kilka/kilkanaście razy, zważywszy że warunki będą ku temu doskonałe.

Nikt nie neguje twego układu grzewczego. Chciałem zapytać tylko, czy jesteś tego faktu świadomy.

Gość Arturo72
Napisałeś:

Jak w czasie tych uzysków, poprzez dużą temp. powrotu, pompa się wyłączyła (cyt:duża temp. powrotu) to co się stanie kiedy powrót spadnie poniżej delty? Pompa się włączy czy nie? Ile razy to nastąpi, kiedy pozostałe pętle nie pozbawione zasilania będą wychładzane pracą pompy obiegowej? Ile razy wtedy PC się wyłączy i włączy? Zapewne będzie tak, że zrobi to kilka/kilkanaście razy, zważywszy że warunki będą ku temu doskonałe.

Nikt nie neguje twego układu grzewczego. Chciałem zapytać tylko, czy jesteś tego faktu świadomy.

Zrób na sobie ten eksperyment,nie masz kanapki czyli tak jak u mnie.

Odłącz sterowniki,ustaw KG i daj pompie pracować.

Gwarantuję Ci,że jak dobrze dostroisz KG i zakładając,że podlogowke masz wyregulowana pompa nie zatrzyma się ani razu a jak się zatrzyma to minie kilka godzin zanim ponownie sprężarka się włączy.

Sprawdź.

Edytowane przez Arturo72

Gość TwojPan
najlepsza odpowiedź:

Ok. A co wg. ciebie rozgrzewają?

Rozgrzewają całą podłogę i układ OP (rurki itd)? W jakim procencie? Można brać taki procent podłogi pod uwagę, w skali powierzchni np.całego salonu?

Gość TwojPan
Zrób na sobie ten eksperyment,nie masz kanapki czyli tak jak u mnie.

Odłącz sterowniki,ustaw KG i daj pompie pracować.

Gwarantuję Ci,że jak dobrze dostroisz KG i zakładając,że podlogowke masz wyregulowana pompa nie zatrzyma się ani razu a jak się zatrzyma to minie kilka godzin zanim ponownie sprężarka się włączy.

Sprawdź.

A w tym czasie, zadane temp. zostaną przekroczone i to znacznie. Przy tak słonecznym dniu, będzie to mocno odczuwalne.

Moje PC teraz nie działa. Pętle są zamknięte. Słońce i KG podniosły na tyle temp. w pomieszczeniach, że ogrzewać nie potrzeba. I teraz pytanie:

Czy Twoim zdaniem Arturo, zużywam teraz energię elektryczną w układzie OP, czy nie?

Czy po ponownym włączeniu PC, temp powrotu będzie na tyle niska, że pompa ciepła zacznie pracować z większą sprawnością, czy jak będzie dostawała zbyt ciepły powrót, związany z ciągła pracą w warunkach jakie opisałem powyżej (zyski, osiągnięte temp.w pomieszczeniach itd) ?

U Ciebie jest inaczej. Grzejesz tylko w T2.

Gość TwojPan

I tego nie chcę. Chcę, aby grzała kiedy tego potrzeba, jak spadnie temp. w pomieszczeniach. Kiedy pojawiają się jakiekolwiek uzyski bytowe, słoneczne itd.i temp. w pomieszczeniach się podnosi, po co mam grzać? Jak się to ma do założeń domu pasywnego? To wykorzystywać te zyski, ekonomicznie się opłaca, czy nie?

Nie chcę też Arturo, by sprężarka nie pracowała całymi godzinami. Uzupełniam braki wtedy kiedy potrzeba. Tak dla mnie jest najekonomiczniej i najbardziej komfortowo.

Pozdrawiam.

Gość TwojPan
Chyba nie wiesz co to jest podczerwień, oczywiście, że promienie słoneczne najpierw rozgrzewają ciała stałe, na które padają a dopiero potem ciepło przekazywane jest do powietrza....

To był skrót myślowy. Chodziło o procent rozgrzanego powietrza spowodowany punktowym, niewielkim rozgrzaniem części podłogi i okładziny.

Odpowiedz na pytanie które zadałem. W jakim procencie rozgrzeje się fragment podłogi? Ogrzeje rurki OP, tak jak to opisał kol. Szklara i pompa obiegowa roześle to ciepło do sąsiednich pomieszczeń?

Gość Arturo72
A w tym czasie, zadane temp. zostaną przekroczone i to znacznie. Przy tak słonecznym dniu, będzie to mocno odczuwalne.

Moje PC teraz nie działa. Pętle są zamknięte. Słońce i KG podniosły na tyle temp. w pomieszczeniach, że ogrzewać nie potrzeba. I teraz pytanie:

Czy Twoim zdaniem Arturo, zużywam teraz energię elektryczną w układzie OP, czy nie?

Czy po ponownym włączeniu PC, temp powrotu będzie na tyle niska, że pompa ciepła zacznie pracować z większą sprawnością, czy jak będzie dostawała zbyt ciepły powrót, związany z ciągła pracą w warunkach jakie opisałem powyżej (zyski, osiągnięte temp.w pomieszczeniach itd) ?

U Ciebie jest inaczej. Grzejesz tylko w T2.

Sprawdź i opowiedz a nie dywaguj bo masz błędne te swoje dywagacje.

Wyobraź sobie,że u mnie pompa też nie pracuje ;)