Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praca stała a z taktowaniem ?

kaszpir007

Recommended Posts

Gość TwojPan
To był bardzo błędny skrót myślowy.... a co mnie tam procenty interesują, jak dyskutujesz to używaj precyzyjnych sformuowań, bo wychodzisz na śmiesznego człowieka...

Bezpośrednio to temp. powietrza wyłącza termostat w pomieszczeniu. I o to chodziło. Chyba można o tym tak napisać, bez doktoranckich wywodów, co to powietrze rozgrzało?

Ale ok.

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... A tak obecnie zyski słoneczne z salonu co robią, otóż w głównej mierze grzeją gres na podłodze salonu i oddają ciepło do instalacji ogrzewania podłogowego co powoduje wyłączenie PC (duża temp powrotu) i pracę samej pompy obiegowej, która pobrane ciepło ze słońca rozrzuca po całej chałupie.

To jest dobre. :lol2:

Gość TwojPan
Sprawdź i opowiedz a nie dywaguj bo masz błędne te swoje dywagacje.

Wyobraź sobie,że u mnie pompa też nie pracuje ;)

Oj, Arturo. Twoja PC nie grzeje, bo nie nadeszła godzina taniej taryfy. A to chyba jest różnica?

Nie mam co sprawdzać. Pompa bez kagańca godzinowego, tylko dla T2 u mnie pracuje tylko wtedy, kiedy spadnie temp. w jednym z pomieszczeń. Kiedy ustalona temp. na termostacie zostaje osiągnięta, pompa podejmuje pracę. I moim zdaniem, ekonomicznie i dla osiągnięcia komfortu, ma to sens. Ma to sens także, wtedy kiedy chcemy wykorzystać zyski bytowe, słoneczne i jakiekolwiek jeszcze, które podnoszą temp. w pomieszczeniach.

Pisałem już o tym na przykładzie sypialni. Czy jest sens ogrzewać ją wtedy kiedy tam śpimy czy trzeba czy nie trzeba? Przecież i tak temp. po kilku godzinach, od samych zysków bytowych się podniesie. Nic dziwnego, że ludzie wypisują bzdury, że podłogówka jest niekoniecznie dobra w sypialni, jak bez sterowania w czasie snu temp. czy trzeba czy nie trzeba (bez jakiejkolwiek regulacji) się tam podnosi. Mając tam termostat, mogę przynajmniej to kontrolować. W mniejszym czy większym stopniu, ale mogę.

Gość TwojPan
Sprężarka się wyłącza, w PC pracuje tylko obiegówka

Co wyłączyło sprężarkę? Nie masz sterowania temp. w pomieszczeniach i siłowników na pętlach, które dostały sygnał wyłącz. Co zatem spowodowało jej wyłączenie? Zastanów się chwilę.

Po co obiegówka pracuje? Co się stanie, jeśli pod wpływem obiegu wody w układzie (bez pracy sprężarki czyli grzania) woda w obiegu się wychłodzi, ale temp. w pomieszczeniach dalej będzie osiągnięta (bo chyba o to chodzi)?

Edytowane przez TwojPan

Gość Arturo72
Oj, Arturo. Twoja PC nie grzeje, bo nie nadeszła godzina taniej taryfy. A to chyba jest różnica?

Nie mam co sprawdzać.

Pisałem już o tym na przykładzie sypialni. Czy jest sens ogrzewać ją wtedy kiedy tam śpimy czy trzeba czy nie trzeba? Przecież i tak temp. po kilku godzinach, od samych zysków bytowych się podniesie. Nic dziwnego, że ludzie wypisują bzdury, że podłogówka jest niekoniecznie dobra w sypialni, jak bez sterowania w czasie snu temp. czy trzeba czy nie trzeba (bez jakiejkolwiek regulacji) się tam podnosi. Mając tam termostat, mogę przynajmniej to kontrolować. W mniejszym czy większym stopniu, ale mogę.

Ma co sprawdzac bo narazie piszesz teoretycznie o tym co by było i właśnie teoretycznie się mylisz.

Jak sprawdzisz to daj znać.

Właśnie taki teoretyczny przykład dałeś z sypialnią. To,że w podłogę puszczana jest cieplejsza woda nie oznacza,że w sypialni podniesie się temperatura. Taka sytuacja będzie w przypadku wylewek z ahydrytu i cienkich wylewek betonowych i stąd taktowanie i w przypadku grzejników podobnie ponieważ ciepło z grzania oddawane jest w tych przypadkach szybko i na bieżąco.

Ale nie będzie takiej sytuacji przy grubszych wylewkach czy grzanej płycie a dodając do tego odpowiednią KG połączona z podlogowka na miarę i wyregulowana nie ma prawa być sytuacji o jakiej piszesz bo to jest ta regulacja.

Nie bez przyczyny wyrzucilem jedyny sterownik pokojowy opierając się tylko na KG i to po sezonie grzania ciągłego w taryfie G11 bo właśnie dzięki niemu miałem taktowanie.

Edytowane przez Arturo72

Gość TwojPan

Ale nie będzie takiej sytuacji przy grubszych wylewkach czy grzanej płycie.

Czy ogrzewana posadzka, w powyższym przykładzie promieniuje czy nie, jeśli petla jest otwarta non stop, a PC grzeje?

Gość Arturo72
Czy ogrzewana posadzka, w powyższym przykładzie promieniuje czy nie, jeśli petla jest otwarta non stop, a PC grzeje?

Oczywiście ale przy kagancu czyli KG utrzymywana jest stała temperatura właśnie dzięki wyregulowanej podlogowce.

Gość TwojPan

Inaczej.

Czy PC w czasie pracy, tylko na potrzeby ogrzewania tej pętli (sypialni, bo o tym rozmawiamy), pobiera dodatkowo energie elektryczną ?

A jeśli tak, to po co, kiedy komfortowa temp. w sypialni została już osiągnięta?

Co w tym śmiesznego? To, że w słoneczne jesienne dni (jak np dziś) słońce pada na niemal 60-70% salonu milutko nagrzewając podłogę i tym samym doprowadzając do wcześniejszego wyłączenia pompy niż w dni bez słońca? Sprężarka się wyłącza, w PC pracuje tylko obiegówka

Tak krótko. Słońce nie rozgrzeje OP. Ja się PC wyłączy, bo mamy termostat pokojowy, to obiegówka też nie będzie działała.

Gość TwojPan
Oczywiście ale przy kagancu czyli KG utrzymywana jest stała temperatura właśnie dzięki wyregulowanej podlogowce.

Co znaczy, wyregulowanej podłogówce?

Czy to wyregulowanie, "bierze" pod uwagę zyski bytowe (lub jakiekolwiek inne) spowodowane przebywaniem 2, a często więcej osób :) Różnie to bywa, czasy sa pełne rozpusty:)

A tak na poważnie.

Takowe zyski, są brane pod uwagę przy takim "wyregulowaniu" czy są pomijane?

Gość Arturo72
Inaczej.

Czy PC w czasie pracy, tylko na potrzeby ogrzewania tej pętli (sypialni, bo o tym rozmawiamy), pobiera dodatkowo energie elektryczną ?

A jeśli tak, to po co, kiedy komfortowa temp. w sypialni została już osiągnięta?

To też inaczej,po to żeby utrzymywać cały czas komfortową temperaturę a nie żeby "pykac" wyregulowalem podlogowke odpowiednio ją projektując w sypialni.

Gość TwojPan
To też inaczej,po to żeby utrzymywać cały czas komfortową temperaturę a nie żeby "pykac" wyregulowalem podlogowke odpowiednio ją projektując w sypialni.

Czyli jak?

Standardowy rozstaw pętli (np.10-15cm), a potem "gaszenie" rotametrem i przepływami? Czy może, mniejszy rozstaw petli i ustawianie rotametrów aby nie było za zimno, na max przepływu?

Arturo, dobrze wiesz, że rotametry nie są do regulacji temperatury w pomieszczeniu.

Gość Arturo72
Co znaczy, wyregulowanej podłogówce?

Czy to wyregulowanie, "bierze" pod uwagę zyski bytowe (lub jakiekolwiek inne) spowodowane przebywaniem 2, a często więcej osób :) Różnie to bywa, czasy sa pełne rozpusty:)

A tak na poważnie.

Takowe zyski, są brane pod uwagę przy takim "wyregulowaniu" czy są pomijane?

No już pisałem to znacznie wyżej i nie tylko ja zresztą. Jeśli zyski bytowe są na tyle duże to podlogowka nie oddaje ciepła do pomieszczenia jeśli akurat pompa jest w stanie "on".

Opierasz się na teorii.

Sprawdź u siebie to pogadamy,chociaż i tak nie przyznasz,że sterowniki wtedy są zbędne bo je masz ;)

Sypialnie po prawej stronie ;)

mila_podłogówka.JPG

mila_podłogówka.JPG

Edytowane przez Arturo72

Gość TwojPan
No już pisałem to znacznie wyżej i nie tylko ja zresztą. Jeśli zyski bytowe są na tyle duże to podlogowka nie oddaje ciepła do pomieszczenia jeśli akurat pompa jest w stanie "on".

Opierasz się na teorii.

Sprawdź u siebie to pogadamy,chociaż i tak nie przyznasz,że sterowniki wtedy są zbędne bo je masz ;)

Sypialnie po prawej stronie ;)

[ATTACH=CONFIG]422798[/ATTACH]

Arturo, nie pokazuj mi tu rozkładu swego domu i pętli. Bez założeń temperaturowych dla poszczególnych pomieszczeń, nie wnosi to nic do dyskusji. dla każdego są bowiem inne (komfortowe temp. w pomieszczeniach). Ja pytam ogólnie, tak aby można było rozmawiać...

Uporządkujmy raz jeszcze.

Proszę o odpowiedź na pytanie jakie zadałem poniżej (choć już wcześniej) i kilka innych powyżej :) Proszę, krótko i rzeczowo.

Inaczej.

P.S.

Nawiasem mówiąc, bardzo wielu "kolegów" z FM widząc rurki więcej niż co 10cm dla PC, mocno by cię wyśmiało ;)

Poniżej zmieszczam dwa systemy grzewcze, wyposazone w ten sam model pompy gruntowej On/Off.

1. System górny nie ma sterowników i odcinania pętli, jedyne sterowanie to KG z podbiciem w nocy aby grzac głównie w T2

2. System dolny ma sterowniki i odcina pomieszczenia w których temp jest za duża.Tutaj na krzywej jest symboliczne podbicie w T2

Wniosek: Bez inwertera sterowniki są pomyłką. A jesli wszystkie pętle mają zawory sterowane przez sterowniki i nie ma bufora to możemy mieć dziesiątki startów na dobe. Nie widziałem jak takie sterowniki moga działac w pompie z inwerterem. ale na podstawie tych dwóch systemów uważam że lepiej pracuje ten pierwszy.

temp.jpg

Edit: lepsza jakość https://imgur.com/odzCTiw żeby widac było temperatury zasilania 30-40 działa CO powyżej 50 grzenie cwu, ponizej 30 pompa nie działa

Edytowane przez zibizz1

Gość TwojPan
Poniżej zmieszczam dwa systemy grzewcze, wyposazone w ten sam model pompy gruntowej On/Off.

1. System górny nie ma sterowników i odcinania pętli, jedyne sterowanie to KG z podbiciem w nocy aby grzac głównie w T2

2. System dolny ma sterowniki i odcina pomieszczenia w których temp jest za duża.Tutaj na krzywej jest symboliczne podbicie w T2

Wniosek: Bez inwertera sterowniki są pomyłką. A jesli wszystkie pętle mają zawory sterowane przez sterowniki i nie ma bufora to możemy mieć dziesiątki startów na dobe. Nie widziałem jak takie sterowniki moga działac w pompie z inwerterem. ale na podstawie tych dwóch systemów uważam że lepiej pracuje ten pierwszy.

[ATTACH=CONFIG]422803[/ATTACH]

Edit: lepsza jakość https://imgur.com/odzCTiw żeby widac było temperatury zasilania 30-40 działa CO powyżej 50 grzenie cwu, ponizej 30 pompa nie działa

To ja nie mam żadnego z tych systemów. Chyba mało kto tutaj, posiada system bez bufora. Wylewka, PF to też bufor i to najlepszy.

A jeśli wszystkie siłowniki są zamknięte to PC nie działa. I choć tak się nieczęsto zdaża, to po otwarciu pętli czas pracy to nie jest chwila.

Edytowane przez TwojPan

Miałem na myśli bufor wodny. Żeby nie było sytuacji że KG karze się właczyc pompie a ona nie ma gdzie tej gorącej wody wypchnąć. Pompa nie włacza się jak zawory są pozamykane? Skąd wie że jest taka sytuacja i ma sie nie właczyć? Macie jakieś połaczenie sterownika pompy i termostatów w pomieszczeniach? W tej pompie o której wspominam jest taki parametr który wyłącza pompę jesli na zasilaniu jest np 10-15 stopni więcej niż temp wynikająca z krzywej. W momencie gdy tylko jedna może 2 petle sa otwarte taka temperatura osiągana była w kilka minut i pompa się wyłaczała. dziennie było 15 startów po kilka minut. Oczywiscie można było zwiekszyć ten parametr, skutek taki że pompa chodziła kilka minut dłużej i dobijała do 50 stopni.

image.jpg