Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praca stała a z taktowaniem ?

kaszpir007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Miałem na myśli bufor wodny. Żeby nie było sytuacji że KG karze się właczyc pompie a ona nie ma gdzie tej gorącej wody wypchnąć. Pompa nie włacza się jak zawory są pozamykane? Skąd wie że jest taka sytuacja i ma sie nie właczyć? Macie jakieś połaczenie sterownika pompy i termostatów w pomieszczeniach? W tej pompie o której wspominam jest taki parametr który wyłącza pompę jesli na zasilaniu jest np 10-15 stopni więcej niż temp wynikająca z krzywej. W momencie gdy tylko jedna może 2 petle sa otwarte taka temperatura osiągana była w kilka minut i pompa się wyłaczała. dziennie było 15 startów po kilka minut. Oczywiscie można było zwiekszyć ten parametr, skutek taki że pompa chodziła kilka minut dłużej i dobijała do 50 stopni.

Termostaty podłączone są pod belkę OP, ja mam Salusa.

Taka sytuacja jak opisujesz, nie ma miejsca. Kiedy wszystkie termostaty są zamknięte, belka podaje sygnał do PC na wejściu Termostat. W rezultacie PC oraz pompa obiegowa wody za sprzęgłem hydraulicznym, zostaje wyłączona. Kiedy jedna z pętli się otworzy, analogicznie następuje start PC i pompy i obiegowej. To tak samo, jak gdybyś używał termostatu pomieszczenia dla PC.

Bufor dla układu z siłownikami nie jest konieczny, tak naprawdę to moje sprzęgło działa jak bypass. Wrzucałem kiedyś taki schemat działania zaczerpnięty ze strony Buderusa.

I tyle.

Gość TwojPan
Ja mam , ale jeszcze nie podłączony do PC ... i tak się zastanawiam czy warto ... kurde nie wiem

Na 100% warto przestać jeść popkorn kilka razy dziennie w postach. Niczego to nie wnosi. Chyba że, chcesz pobić Arturo w ich ilości.

Gość TwojPan
ok, zyski słoneczne nie istnieją. Przyjąłem. Dziękuję za wyprowadzenie z błędu.

Istnieją. Teoria domów pasywnych w większości się na nich opiera. Tylko w takich domach nie ma CO. Nie w takim wydaniu o jakim tu rozmawiamy.

To nie tak, że da się z nich "załadować"

OP w opisany przez ciebie sposób.

Na 100% warto przestać jeść popkorn kilka razy dziennie w postach. Niczego to nie wnosi. Chyba że, chcesz pobić Arturo w ich ilości.

To wymowny obrazek , takiego laika jak ja , i pewno jeszcze wielu nowych / innych osób , czytających wypociny co niektórych user-ów mianujących się powiedzmy "dobrry doradca...i w górę ... Wypociny które wnoszą nowe spojrzenie na fizykę , a u jednego nawet piach księżycowy się pojawia . Bez obrazy oczywiście.

Gość TwojPan
Za 10 lat może się uda ;)

Mało prawdopodobne :)

Nawiasem mówiąc, szkoda że nie wiedziałem o tym że nie masz hamburgera w posadzce. Niedawno ostro się działo na jednym z wątków. Kolega aso..t i kilku innych, szyderczo wyśmiało nasze rozwiązanie podłogi. Pewnie zabrałbyś głos :) No i nie byłbym tam sam.

Gość TwojPan
To wymowny obrazek , takiego laika jak ja , i pewno jeszcze wielu nowych / innych osób , czytających wypociny co niektórych user-ów mianujących się powiedzmy "dobrry doradca...i w górę ... Wypociny które wnoszą nowe spojrzenie na fizykę , a u jednego nawet piach księżycowy się pojawia . Bez obrazy oczywiście.

Wszystko tutaj można, nikt nie jest nieomylny. Tylko takie pytanie jak zadałeś powyżej, montować termostat do PC czy nie, czy też grzać tylko w T2 czy nie tylko, powinieneś sobie zadać przed budową domu. Teraz może być zbyt późno. I nie dla tego, że takiego termostatu nie da się podłączyć, czy włączyć grzania w 2T.

Nie będzie PO CO ;)

Ja to wszystko rozumiem .. tylko nie lubię jak komuś ktoś coś wciska / wmawia bo sam tak ma albo ma tylko taką opinię , nie wiedząc tak na prawdę jak działa inne .

Po raz kolejny moje posty zostały usunięte, który to moderator ??, niech napisze tu , czemu nie mogę negować na forum bezsensownych wypowiedzi kumoterstwa ! . A może to forum służy tylko handlowcom , naganiaczom i pseudo monterom - którzy sprzedadzą , zamontują byle " Pan zapłać będzie dobrze " ... l

no który to wymazał ? Wytłumacz czytającym

Edytowane przez toommm

Gość Arturo72
Ja to wszystko rozumiem .. tylko nie lubię jak komuś ktoś coś wciska / wmawia bo sam tak ma albo ma tylko taką opinię , nie wiedząc tak na prawdę jak działa inne .

Akurat miałem sterownik pokojowy i już go nie mam,miałem taryfę G11 i już jej nie mam,grzalem całodobowo i już tak nie grzeje itp itd bo wiele jest takich rzeczy,które wychodzą w praniu po roku czy dwóch a że mieszkam już ponad 5 to się chwalę ;)

Gość TwojPan
Akurat miałem sterownik pokojowy i już go nie mam,miałem taryfę G11 i już jej nie mam,grzalem całodobowo i już tak nie grzeje itp itd bo wiele jest takich rzeczy,które wychodzą w praniu po roku czy dwóch a że mieszkam już ponad 5 to się chwalę ;)

I masz takie prawo.

Ja zmierzam do jednego. Aby grzać tylko w 2T, trzeba przede wszystkim wybudować tak dom. Nie da się odwrotnie. Fajnie, kiedy można grzać i tak i tak. Ale to trzeba założyć przed budową. Szczególnie dla układu PC z OP.

Gość Arturo72
I masz takie prawo.

Ja zmierzam do jednego. Aby grzać tylko w 2T, trzeba przede wszystkim wybudować tak dom. Nie da się odwrotnie. Fajnie, kiedy można grzać i tak i tak. Ale to trzeba założyć przed budową. Szczególnie dla układu PC z OP.

No to jest oczywiste. Wiadomo,że wylewka anhydrytowa praktycznie uniemozliwia grzanie akumulacyjne czyli w tańszej taryfie,podobnie zbyt cienka wylewka betonowa i tutaj w grę wchodzi grzanie całodobowe. Dla mnie to błąd bo jak widać są problemy z taktowaniem pompy co jest naturalną koleją rzeczy.

Ja budowalem dom z myślą o grzaniu prądem czyli głównie akumulacyjnie i mam to co zaplanowalem ;)

Gość TwojPan

Po raz kolejny moje posty zostały usunięte, który to moderator ??, niech napisze tu , czemu nie mogę negować na forum bezsensownych wypowiedzi kumoterstwa ! . A może to forum służy tylko handlowcom , naganiaczom i pseudo monterom - którzy sprzedadzą , zamontują byle " Pan zapłać będzie dobrze " ... l

no który to wymazał ? Wytłumacz czytającym

To się nazywa FORUM. I cenzury tu nie ma. Nie opowiadaj bzdur :rotfl:

Gość TwojPan

Wniosek: Bez inwertera sterowniki są pomyłką. A jesli wszystkie pętle mają zawory sterowane przez sterowniki i nie ma bufora to możemy mieć dziesiątki startów na dobe. Nie widziałem jak takie sterowniki moga działac w pompie z inwerterem. ale na podstawie tych dwóch systemów uważam że lepiej pracuje ten pierwszy.

Wytłuszczone słowa, nadmiernie używane na forum, prowadzące do wprowadzania innych w błąd. Celowo, czy tez nie- to jest akurat bez znaczenia. Tym powinni się zajmować administratorzy. Typowo polskie.

Nie wiem jak działają te, ale wiem że lepiej działają inne. WTF! Włos się na głowie jeży. Kiedy zmienicie tę wspaniała mentalność? Ile potrzeba pokoleń?

Na pytanie które zadałeś (kiedy pompa wie ,że ma się wyłączyć ), odpowiedziałem wczoraj. Krótko i rzeczowo.

To się nazywa FORUM. I cenzury tu nie ma. Nie opowiadaj bzdur :rotfl:

Proszę Cię...... już bardziej ocenzurowanego "forum" nie ma . Już w 2013 roku było o tym pisane ,

Zresztą są wrzucane skriny na innym równoległym forum jak " kumoterstwo i kółka wzajemnej adoracji " pozbywały się (ban) niewygodnych forumowiczów ... łatwo znaleźć

Edytowane przez toommm

Do tego doradzają tutaj Ci co mają zero wiedzy ( wiedza z forum) i znajdują tutaj jeszcze klakierów, którzy są sprzedawcami. Do tego plecy u modów i gra. Kręci się.

Kręci , Kręci .... a jak się postawisz to B A N lub w najlepszym przypadku DELETE postów ... tak to niestety działa . Czytający muszą dobrze filtrować zamieszczone informacje

Nie trzeba " pleców" - wystarczy przelew za płatny profil i mogą gwizdać.

Zaraz te posty znikną , więc szkoda gadać..

Edytowane przez toommm

Gość TwojPan
Do tego doradzają tutaj Ci co mają zero wiedzy ( wiedza z forum) i znajdują tutaj jeszcze klakierów, którzy są sprzedawcami. Do tego plecy u modów i gra. Kręci się.

Poważnie?

A ja głupi myślałem, że to tak zacne forum.:rotfl: