Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praca stała a z taktowaniem ?

kaszpir007

Recommended Posts

Mam do Was pytanie, bo jestem laikiem z PC, naczytałem się i nie wiem czy dobrze pojmuję ?

Mam LG Therma V 9kW 4 gen

Dom 150 lat z kamienia-piaskowca, drewniane stropy., powierzchnia 120m2. Ale ocieplony dach i ściany, mimo to wielu twierdziło że PC w moim przypadku to pomyłka.

Mimo to zaryzykowałem, mam tylko grzejniki i .....

Pompa ustawiona na krzywej i temp wody na wylocie 32-34, czasem 36 i radzi sobie doskonale, jednak co mnie zastanawia to że pracyje w kółko, bez przerwy, staje tylko do odmrażania .

Gdzieś czytałem zwłaszcza ci co mają Panasonici że to zabójstwo dla sprężarki, ale te opinie przeplatają się z takimi że to dobrze że im mniej uruchomień sprężarki tym lepiej.

Naprowadźcie mnie proszę, mam się martwić u żywotność sprężarki i zgłaszać do serwisu że coś nie tak czy wręcz przeciwnie, cięgła praca to zaleta dla tego modelu ?

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jednoznacznej odpowiedzi nie znajdziesz.

Najlepiej jakby se pochodzila bez przerwy np.5godzin bez przerw a potem postala z 5godz i tak w kółko.

Ale jak masz zimna chate to chyba musisz grzac na okretke chyba ze jej dasz odpoczac moze w nocy .

W serwisie powiedza pewnie ze tak ma byc.

Gdzies pisali ze sprezarki sa liczone na 50tys godzin pracy.

Panasonic w swoim programie doborowym pomp podaje ostrzezenie jesli wyjdzie ze pompa bedzie pracowac ponad 2200godzin rocznie .

50tys/2200= 22lata

U Ciebie 200dni x 24h=4800 to wyjdzie 10lat

Ale to tylko teoria jak bedzie naprawde to sie okaże.

Mam do Was pytanie, bo jestem laikiem z PC, naczytałem się i nie wiem czy dobrze pojmuję ?

Mam LG Therma V 9kW 4 gen

Dom 150 lat z kamienia-piaskowca, drewniane stropy., powierzchnia 120m2. Ale ocieplony dach i ściany, mimo to wielu twierdziło że PC w moim przypadku to pomyłka.

Mimo to zaryzykowałem, mam tylko grzejniki i .....

Pompa ustawiona na krzywej i temp wody na wylocie 32-34, czasem 36 i radzi sobie doskonale, jednak co mnie zastanawia to że pracyje w kółko, bez przerwy, staje tylko do odmrażania .

Gdzieś czytałem zwłaszcza ci co mają Panasonici że to zabójstwo dla sprężarki, ale te opinie przeplatają się z takimi że to dobrze że im mniej uruchomień sprężarki tym lepiej.

Naprowadźcie mnie proszę, mam się martwić u żywotność sprężarki i zgłaszać do serwisu że coś nie tak czy wręcz przeciwnie, cięgła praca to zaleta dla tego modelu ?

To tylko się cieszyć...

Ciągła praca na krzywej grzewczej oznacza że masz dobrze dobrane obciążenie dla pompy ciepła...

Bardzo mnie ucieszyliście :)

Co do dania jej odpocząć to pewno nie w nocy, kiedy jest najzimiej i najtańszy prąd. A czy w dzień można normalnie ją wyłączyć, niz nie zamarznie nie rozsadzi wymiennika ? Słyszałem i takich sytuacjach że ludzie chceli zaoszczędzić wyłączali i wymiennik rozsadziło.

Swoją drogą ciekawe co droższe w razie wymiany, wymiennik czy sprężarka ? Z tego co monter mówił to ja już mam jakąś ekstra z Mitsubishi :)

Bardzo mnie ucieszyliście :)

Co do dania jej odpocząć to pewno nie w nocy, kiedy jest najzimiej i najtańszy prąd. A czy w dzień można normalnie ją wyłączyć, niz nie zamarznie nie rozsadzi wymiennika ? Słyszałem i takich sytuacjach że ludzie chceli zaoszczędzić wyłączali i wymiennik rozsadziło.

Swoją drogą ciekawe co droższe w razie wymiany, wymiennik czy sprężarka ? Z tego co monter mówił to ja już mam jakąś ekstra z Mitsubishi :)

Ale chyba splita masz? A wszystkie graty wewnatrz w jakiejs kotlowni w ktorej jest cieplo .

To co ma zamarznac ?

Czy monobloka masz?

Tylko jak wylaczysz to jakims harmonogramem przecierz nie bedziesz recznie chodzil i codziennie wlaczal wylaczal.

Z pradu czasem nie odlaczaj bezpiecznikami.

No i oczywiscie jak nie bedziesz marzl bo to bez sensu.

Tak mam splita, a tu filnik ku przestrodze:

https://youtu.be/6ejyGrJnj6w

Jak sie ma jakies wynalazki albo inne kwiatki poprzerabiane z klimatyzatora na pompe ciepla bez uzycia mózgu to moze sie zdarzyc.

Kolega moesza pojecia niewiadomo czy chodzi mu o pompe ciepla czy o obiegowke.

Pompa typu split moze sobie stac miesiac nie wlaczana i nic sie jej nie stanie .Ma byc tylko pod napieciem bo w jednostce zewnetrznej jest grzaleczka kartelu(czy jakos tak).Mozna ja tez wylaczyc z napiecia calkiem ale po ponownym podlaczeniu przez kilka godzin nie nalezy uruchamiac pompy ciepla

W normalnych pompach jak mie zadziala obiegówka to pompa ciepla nigdy nie przeprowadzi odmrazania

Zreszta jak pompa ciepla nie chodzi to aie nie szroni

• Like 1