OTTO123 05.01.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Mam do Was pytanie, bo jestem laikiem z PC, naczytałem się i nie wiem czy dobrze pojmuję ?Mam LG Therma V 9kW 4 genDom 150 lat z kamienia-piaskowca, drewniane stropy., powierzchnia 120m2. Ale ocieplony dach i ściany, mimo to wielu twierdziło że PC w moim przypadku to pomyłka.Mimo to zaryzykowałem, mam tylko grzejniki i .....Pompa ustawiona na krzywej i temp wody na wylocie 32-34, czasem 36 i radzi sobie doskonale, jednak co mnie zastanawia to że pracyje w kółko, bez przerwy, staje tylko do odmrażania .Gdzieś czytałem zwłaszcza ci co mają Panasonici że to zabójstwo dla sprężarki, ale te opinie przeplatają się z takimi że to dobrze że im mniej uruchomień sprężarki tym lepiej.Naprowadźcie mnie proszę, mam się martwić u żywotność sprężarki i zgłaszać do serwisu że coś nie tak czy wręcz przeciwnie, cięgła praca to zaleta dla tego modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.01.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Jednoznacznej odpowiedzi nie znajdziesz.Najlepiej jakby se pochodzila bez przerwy np.5godzin bez przerw a potem postala z 5godz i tak w kółko.Ale jak masz zimna chate to chyba musisz grzac na okretke chyba ze jej dasz odpoczac moze w nocy .W serwisie powiedza pewnie ze tak ma byc.Gdzies pisali ze sprezarki sa liczone na 50tys godzin pracy.Panasonic w swoim programie doborowym pomp podaje ostrzezenie jesli wyjdzie ze pompa bedzie pracowac ponad 2200godzin rocznie .50tys/2200= 22lataU Ciebie 200dni x 24h=4800 to wyjdzie 10latAle to tylko teoria jak bedzie naprawde to sie okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Mam do Was pytanie, bo jestem laikiem z PC, naczytałem się i nie wiem czy dobrze pojmuję ? Mam LG Therma V 9kW 4 gen Dom 150 lat z kamienia-piaskowca, drewniane stropy., powierzchnia 120m2. Ale ocieplony dach i ściany, mimo to wielu twierdziło że PC w moim przypadku to pomyłka. Mimo to zaryzykowałem, mam tylko grzejniki i ..... Pompa ustawiona na krzywej i temp wody na wylocie 32-34, czasem 36 i radzi sobie doskonale, jednak co mnie zastanawia to że pracyje w kółko, bez przerwy, staje tylko do odmrażania . Gdzieś czytałem zwłaszcza ci co mają Panasonici że to zabójstwo dla sprężarki, ale te opinie przeplatają się z takimi że to dobrze że im mniej uruchomień sprężarki tym lepiej. Naprowadźcie mnie proszę, mam się martwić u żywotność sprężarki i zgłaszać do serwisu że coś nie tak czy wręcz przeciwnie, cięgła praca to zaleta dla tego modelu ? To tylko się cieszyć... Ciągła praca na krzywej grzewczej oznacza że masz dobrze dobrane obciążenie dla pompy ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.01.2020 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 To tylko się cieszyć... Ciągła praca na krzywej grzewczej oznacza że masz dobrze dobrane obciążenie dla pompy ciepła... Jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 06.01.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Bardzo mnie ucieszyliście Co do dania jej odpocząć to pewno nie w nocy, kiedy jest najzimiej i najtańszy prąd. A czy w dzień można normalnie ją wyłączyć, niz nie zamarznie nie rozsadzi wymiennika ? Słyszałem i takich sytuacjach że ludzie chceli zaoszczędzić wyłączali i wymiennik rozsadziło. Swoją drogą ciekawe co droższe w razie wymiany, wymiennik czy sprężarka ? Z tego co monter mówił to ja już mam jakąś ekstra z Mitsubishi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 06.01.2020 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Bardzo mnie ucieszyliście Co do dania jej odpocząć to pewno nie w nocy, kiedy jest najzimiej i najtańszy prąd. A czy w dzień można normalnie ją wyłączyć, niz nie zamarznie nie rozsadzi wymiennika ? Słyszałem i takich sytuacjach że ludzie chceli zaoszczędzić wyłączali i wymiennik rozsadziło. Swoją drogą ciekawe co droższe w razie wymiany, wymiennik czy sprężarka ? Z tego co monter mówił to ja już mam jakąś ekstra z Mitsubishi Ale chyba splita masz? A wszystkie graty wewnatrz w jakiejs kotlowni w ktorej jest cieplo . To co ma zamarznac ? Czy monobloka masz? Tylko jak wylaczysz to jakims harmonogramem przecierz nie bedziesz recznie chodzil i codziennie wlaczal wylaczal. Z pradu czasem nie odlaczaj bezpiecznikami. No i oczywiscie jak nie bedziesz marzl bo to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 06.01.2020 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Tak mam splita, a tu filnik ku przestrodze:https://youtu.be/6ejyGrJnj6w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 06.01.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Tak mam splita, a tu filnik ku przestrodze: https://youtu.be/6ejyGrJnj6w Jak sie ma jakies wynalazki albo inne kwiatki poprzerabiane z klimatyzatora na pompe ciepla bez uzycia mózgu to moze sie zdarzyc. Kolega moesza pojecia niewiadomo czy chodzi mu o pompe ciepla czy o obiegowke. Pompa typu split moze sobie stac miesiac nie wlaczana i nic sie jej nie stanie .Ma byc tylko pod napieciem bo w jednostce zewnetrznej jest grzaleczka kartelu(czy jakos tak).Mozna ja tez wylaczyc z napiecia calkiem ale po ponownym podlaczeniu przez kilka godzin nie nalezy uruchamiac pompy ciepla W normalnych pompach jak mie zadziala obiegówka to pompa ciepla nigdy nie przeprowadzi odmrazania Zreszta jak pompa ciepla nie chodzi to aie nie szroni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 06.01.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) To zrobię tak że jak będzie cieplej np. +10 to dam jej odpocząć . Edytowane 6 Stycznia 2020 przez OTTO123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts