Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Praca stała a z taktowaniem ?

kaszpir007

Recommended Posts

U mnie pompa przy sterowaniu pogodowym włącza i wyłącza się ok 2,5 raza na godzinę w tym 2 razy to defrost /zależy od temp. oraz wilgotności powietrza /, przy sterowaniu termostatem pokojowym jest podobnie tylko że pompa po osiągnięciu zadanej temp potrafi wyłączyć się na kilka godzin zanim temp spadnie o 1* i znowu się włączy i to jest zyski braku załączeń jednak komfort jest niższy ponieważ podłoga się wychładza , dla mojego komfortu lepiej gdy pompa pracuje na pogodówce bo wtedy nie ma wahań temp.jednak załączeń/defrostów wychodzi ok 30% więcej miesięcznie . Edytowane przez pagu

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
U mnie pompa przy sterowaniu pogodowym włącza i wyłącza się ok 2,5 raza na godzinę w tym 2 razy to defrost /zależy od temp. oraz wilgotności powietrza /, przy sterowaniu termostatem pokojowym jest podobnie tylko że pompa po osiągnięciu zadanej temp potrafi wyłączyć się na kilka godzin zanim temp spadnie o 1* i znowu się włączy i to jest zyski braku załączeń jednak komfort jest niższy ponieważ podłoga się wychładza , dla mojego komfortu lepiej gdy pompa pracuje na pogodówce bo wtedy nie ma wahań temp.jednak załączeń/defrostów wychodzi ok 30% więcej miesięcznie .

Anhydryt i wszystko jasne

• 3 weeks później...

Sprężarka pracuje stabilnie, jeżeli ilość startów wynosi < 2 na godzinę ;

https://blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/jaki-powinien-byc-bufor-do-pompy-ciepla/ ,

Można również poczytać; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231918-Taktowanie-pompy-ciep%C5%82a%20w-wysokich%20temperaturach

Edytowane przez Andrzej5101

• 6 months później...

Hej!

Sporo szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Wydaje mi się, że mój temat jest nieco zbliżony do tego o czym piszecie.

Czy działanie mojej pompy jest normalne? Często czytam o taktowaniu ale tak naprawdę nie znalazłem informacji kiedy mówimy o taktowaniu a kiedy jest to normalna praca pompy. No właśnie co to znaczy normalna praca pompy ciepła?

Mam pompę ciepła powietrze - woda 12kW.

Podłogówka na całej powierzchni domu 104m2

Dom ocieplony styropianem 20cm lambda 0,031

Dach 20cm piany PUR

Podłoga 10 cm styropianu lambda 0,040

Dzisiaj mocno przyglądam się pracy pompy i wygląda to tak:

7:00 - 8:00 - 1 uruchomienie pompy / 20 min pracy.

8:00 - 9:00 - 2 uruchomienia pompy / 38 min pracy.

9:00 - 10:00 - 1 uruchomienie pompy / 10 min pacy.

10:00 - 11:00 - 3 uruchomienia pompy / 26 min pracy.

11:00 - 12:00 - 2 uruchomienia pompy / 35 min pracy.

12:00 - 13:00 - 1 uruchomienie / 10 min pracy.

13:00 - 14:00 - 1 uruchomienie / 5 min pracy.

14:00 - 15:00 - 0 uruchomień / 0 min pracy.

Na zewnątrz 13* w domu 22-22,5* a w łazience 23-23,5*

Czy to jak pracuje moja pompa to normalne działanie?

Edytowane przez dusk

Dach 20cm piany PUR

Ja mam podobnie ocieplony dom, nawet pompa mocą podobna bo 11kW. Jedynie metraż ciut większy, bo 130m2 grzane. I u mnie ostatnie 24 wyglądają tak:

22:00 - 03:10 1 uruchomienie / 5h 10 min pracy,

12:00 - 13:25 1 uruchomienie / 1h 25 min pracy,

14:00 - 14:40 1 uruchomienie / 0h 40 min pracy (CWU),

Dzisiaj pewnie też po 22 się włączy, chociaż noc ma być cieplejsza to pochodzi pewno krócej. Temperatura w domu 22-23C.

• 2 weeks później...

Czy ktoś z Was ma informacje jaka jest minimalna moc SDC 9kW? Zapotrzebowanie domu ~7,8kW.

Pompa taktuje przy -1°C, czyli wtedy zapotrzebowanie domu wynosi ~4kW. Brzmi jakby ta wartość była osiągalna dla tej pompy, a jednak się wyłącza kilka razy na godzinę.

Podnieść temperaturę i zwiększyć deltę z 5 na 6? 7?

Dzięki. Tylko boję się że podniesienie temperatury bez czujnika pokojowego zacznie pewnie przegrzewać dom :( Na noc ustawiłem deltę na 7, do rana średnio 3 włączenia-wyłączenia na 1h. Zgodne ze wzorem Panasonica, niezgodne z forum ;) Spróbuję Twoim sposobem delta 5 i wyższa temperatura i porównam efekty.

Jak było cieplej widziałem że pompa chodzi na 20Hz i pobiera jakieś 0.4kW, teraz jednak nie schodzi poniżej 1kW a wg. tabelki powinna.

Prędzej używanie czujnika pokojowego sprawi, że pompa będzie taktować niż bez niego.

pierwsze słyszę....od 8 lat używam sterowników pokojowych(na każdej kondygnacii mam 1) i problem taktowania nigdy mnie nie dotyczył. Mam PC przewymiarowaną - fakt że stosunkowo niedużo.(chociaż to sprawa względna)

Fakt, mógłby być problem, jak ktoś ma sterownik w każdym pomieszczeniu i siłowniki które odcinają poszczególne pętle - tutaj pompa może zacząć taktować, jak np. 90% pomieszczeń jest odciętych i zostanie np. tylko drabinka i podłogówka w łazience

Hej!

Sporo szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Wydaje mi się, że mój temat jest nieco zbliżony do tego o czym piszecie.

Czy działanie mojej pompy jest normalne? Często czytam o taktowaniu ale tak naprawdę nie znalazłem informacji kiedy mówimy o taktowaniu a kiedy jest to normalna praca pompy. No właśnie co to znaczy normalna praca pompy ciepła?

Dach 20cm piany PUR

Masz za dużą pompę. U Mnie 1 załączenie sprężarki na 2 h pracy pompy. u Ciebie pompa taktuje. Taktowanie jest wtedy. kiedy moc min. pompy jest większa niż zapotrzebowanie budynku na ciepło. U Ciebie przy +7 St. masz zapotrzebowanie domu gdzieś (strzelam 1 KW) a moc pompy kilkukrotnie większą

Czy ktoś z Was ma informacje jaka jest minimalna moc SDC 9kW? Zapotrzebowanie domu ~7,8kW.

Pompa taktuje przy -1°C, czyli wtedy zapotrzebowanie domu wynosi ~4kW. Brzmi jakby ta wartość była osiągalna dla tej pompy, a jednak się wyłącza kilka razy na godzinę.

Podnieść temperaturę i zwiększyć deltę z 5 na 6? 7?

W mojej pompie 7 KW moc minimalna 2,2 KW, sprężarka pracuje wtedy na 20 HZ. Mniejszej mocy nie zaobserwowałem przez większą chwilę. U Mnie pompa taktuje zaczyna taktować przy + 4 ST. C (tak było wczoraj). Przy takich temp. przechodzę z grzania ciągłego na grzanie w okienkach T2

20180215_201516.jpg

Edytowane przez Marcin34_Śl

Masz za dużą pompę. U Mnie 1 załączenie sprężarki na 2 h pracy pompy. u Ciebie pompa taktuje. Taktowanie jest wtedy. kiedy moc min. pompy jest większa niż zapotrzebowanie budynku na ciepło. U Ciebie przy +7 St. masz zapotrzebowanie domu gdzieś (strzelam 1 KW) a moc pompy kilkukrotnie większą

ta definicja taktowania nie jest prawdziwa. Przy obecnych temperaturach na zewnątrz (1-3C) mój dom potrzebuje (strzelam) 1,5kw. Mam PC o nominalnej mocy 7,6kw. Przy aktualnych temperaturach mojego DZ będzie około 9kw. Więc moc pompy jest kilkukrotnie większa niż zapotrzebowanie. Pompa on/off a nie taktuje.

Ok. Mi też nie taktuje. Taktowanie ja rozumiem, że pompa włącza się kilka razy na godzinę. Ja tak nie mam.

Przy takich temp. jak teraz +3-5 ST. moja pompa pochodzi 2 h i sprężarka się wyłączy na 2-3 godziny. Dla Mnie nie taktuje, ale jak pisałem wcześniej grzeje wtedy w okienkach taniej taryfy. Ale każdy dom i sytuacja jest inna.

U DUSKa pompa na pewno taktuje, bo ma 12 KW mocy przy dobrze ocieplonym domu o powierzchni 106m

Gość TwojPan

Fakt, mógłby być problem, jak ktoś ma sterownik w każdym pomieszczeniu i siłowniki które odcinają poszczególne pętle - tutaj pompa może zacząć taktować, jak np. 90% pomieszczeń jest odciętych i zostanie np. tylko drabinka i podłogówka w łazience

Nieprawda.

Mam termostaty w pomieszczeniach. Czasem zostaje łazienka, problemu z taktowaniem nie ma.

Edytowane przez TwojPan

W mojej pompie 7 kW moc minimalna 2,2 kW, sprężarka pracuje wtedy na 20 HZ.

Mniejszej mocy nie zaobserwowałem przez większą chwilę.

U Mnie pompa taktuje zaczyna taktować przy + 4 ST. C (tak było wczoraj).

Przy takich temp. przechodzę z grzania ciągłego na grzanie w okienkach T2

- Moc pobrana 0,4 kW a moc uzyskana/produkcja to 1,8 kW

-" Przy takich temp. przechodzę z grzania ciągłego na grzanie w okienkach T2", - napisałeś ; Może wystarczy zamontować sterownik temperaturowy wewnątrz budynku aby dalej grzać ciągle??

- Zobacz; moce minimalne dla PC /PW 7 kW/1f ;

Modulacja mocy dla ; PC-PW 7 kW-35 C.jpg

- 1/ Ty - masz anhydryt ; 6,5 cm i 5,5 cm,

- 2/ TwojPan - ma;

.......20 cm XPS + 25 cm płyty fundamentowej + 10 cm wylewki betonowej,

- 3/ JTKirk - brak danych odnośnie podłogówki, uzupełnione;

......10 cm styro, 7 - 7,5 cm wylewki betonowej, pod parterem piwnica

......ogrzewana, aktualnie mam tam 19 C),

- 4/ kaszpir007 - płyta fundamentowa ?

Edytowane przez Andrzej5101

kaszpir, ty masz kolejny dom, więc miałeś okazją poprawić to co we wcześniejszym miałem zrobione źle. Gdybym budował następny, to też wiele rzeczy zrobiłbym zupełnie inaczej ,czytaj lepiej.

Sam w 1 domu poszedłeś w ekogroszek :p

a teraz byś nawet nie brał pod uwagę :p

Co do taktowania to różni producenci różnie piszą , ale dopuszczają często do 2-4 włączeń sprężarki na godzinę i nie jest to nic dla czego powinien się użytkownik martwić. Sądzę że dużo zależy także od użytego algorytmu pracy.

Same sprężarki inwertorowa mają przecież miękki start i modulację mocy i nie ruszają z max prędkoscią jak najstarsze sprężarki , więc sądzę ze to też ma olbrzymi wpływ na żywotność ..

Tak, ale pamiętaj, że tych starych on/offów jest jeszcze całkiem sporo. Dalej jeszcze są w sprzedaży....

A czy w przypadku nowych inwerterów taktowanie ma wpływ na żywotność, to się prędko nie dowiemy. Czas pokaże...;)

Jeszcze chciałem tylko nieśmiało zauważyć, to że producenci coś piszą to jedno, ale ich odpowiedzialność za urządzenie często kończy się po 2 latach, w niektórych przypadkach nawet do 5 lat (poprawcie mnie jeśli się mylę.)

Wiesz, łatwo coś takiego napisać, skoro żywotność urządzenia bez taktowania była obliczona np. na 40 lat, a przy takim taktowaniu spadnie do 10 lat - dla firmy to czysty zysk :p