JTKirk 24.11.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 JTKirk - brak danych odnośnie podłogówki, 7-7,5cm wylewki betonowej, pod nią 10cm styro, ale pod parterem piwnica(ogrzewana, aktualnie mam tam 19C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 24.11.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Temat ożył, ja się jednak wystraszyłem podniesienia krzywej, nie chciałem nakładać kagańca na T2, a przy grzaniu ciągłym już teraz temperatura byłą za duża.Instalator przekazał mi informacje od Panasonica, że pompa potrafi nisko zejść i 3 włącz/wyłącz na godzinę to nic strasznego, co więcej to podobno nie znaczy że pompa się całkiem wyłącza a tylko schodzi na minimalną moc. (Coś mi to nie pasuje ale teraz nie wnikam). Zliczam takty, aktualnie spełniam warunek z instrukcji "mniej niż 4 włączenia/wyłączenia na godzinę" i mniej się przejmuję. kaszpir, dziękuję za słowa otuchy, bo im więcej forum czytam tym bardziej się martwię czy dobrze zrobiłem dobierając pompę na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.11.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Kubson - please , SCOP= 3.2 na OP, do tego grzałki przy -10st...Krytykujesz „starych wyjadaczy” forumowych- ale mają w chałupach ciepło i nie drogo...To może uszanujesz to , że inni bardziej szanują swoją kasę , niż Ty swego Mitsubishika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.11.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Mr Kubison- jutro przytoczę kilka Twoich cytatów ...Obecnie jestem na troszkę przedwczesnych „Andrzejkach”Piję wszystkich zdrowie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 24.11.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) Pewnie, ze dobrze zrobiłeś. Za duża pompa to nic dobrego. Generalnie jak ktoś zamierza grzać ciągle, a nie tylko w taniej taryfie to jakiekolwiek przewymiarowanie pompy jest kompletnie bez sensu. Raz ze przepłacamy za urządzenie, dwa ze przepłacamy za prąd. Co z tego ze taki Panasonic jest inwerterem jeśli COP silnie zależy od punktu pracy sprężarki. Przy minimalnej modulacji/małym obciążeniu COP jest o wiele gorszy niż przy mocy nominalnej... Edytowane 24 Listopada 2018 przez PPamir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 24.11.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 pierwsze słyszę....od 8 lat używam sterowników pokojowych(na każdej kondygnacii mam 1) i problem taktowania nigdy mnie nie dotyczył. Mam PC przewymiarowaną - fakt że stosunkowo niedużo.(chociaż to sprawa względna) Fakt, mógłby być problem, jak ktoś ma sterownik w każdym pomieszczeniu i siłowniki które odcinają poszczególne pętle - tutaj pompa może zacząć taktować, jak np. 90% pomieszczeń jest odciętych i zostanie np. tylko drabinka i podłogówka w łazience Mam sterowniki pokojowe w 11 na 15 pomieszczeń. Dobrane tak, aby zachować minimalny przepływ, Sprawdza się wyśmienicie. Bez sterowników chodzą łazienki razem 47 m2, oraz jeden korytarz-komunikacja 18m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 24.11.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Pytanie ilu faktycznie taktują pompy , a ilu o tym nie wie i ilu się nie interesuje tym i nie przejmuje ? Bo czytając niektóre wypowiedzi chyba jest tak że niektórzy używają zewnętrznych termostatów z histeryzą 0,5 - 1 stopień i dzięki temu pompa im nie "taktuje" bo tak naprawdę często przez większość dnia pompa nie działa. To samo dotyczy tych co grzeją w II taryfie ... A wtedy po tak długiej przerwie bez grzania podłoga , dom jest na tyle wychłodzony że pompa działa na dużo wyżej mocy i ma sporo więcej mocy do "odrobienia" więc nie ma sie co dziwić że nie taktuje .. Ja żałuję że posłuchałem "fachowców" którzy radzili pompę 9KW do takiego domu jak posiadam , bo lepiej mieć więcej i zapas mocy i dzięki temu lepiej grzeje się w II taryfie i takie typy bzdury , tym bardziej że cena pomiędzy 7KW a 9KW nie była duża (chyba 600zł) I tak się cieszę że nie dałem się namówić na bardzo polecaną na forum pompę T-CAP 9KW bo wtedy problem byłby jeszcze dużo wyższy. Teraz sądzę że kupiłbym pompę 5 do max 7KW , ale raczej bliżej 5KW ... Poprzedni cały rok grzałem tylko w II taryfie i czasami lekko w I taryfie. Temperaturę kontrolował u mnie termostat z histeryzą 0,5 stopnia + dodatkowo kaganiec "czasowy" grzania. Nie ukrywam że koszty były niskie , ale teraz postanowiłem ponownie spróbować grzać nonstop i chyba taki styl ogrzewania dużo bardziej mi pasuje (ze względu na komfort powiedzmy "termiczny" ) mimo że wiem że koszt będzie wyższy ... Ale coś za coś .. U mnie zaobserwowałem że jak jest powyżej 2 stopni to pompa zaczyna "taktować" , czyli około 2 razy na godznę się włącza sprężarka a tak głownie działa co jakiś czas pompa obiegowa. Jak temperatura spada poniżej 2 stopni to zaczyna pracować już caly czas albo bardzo często się wyłączać. Co do taktowania to różni producenci różnie piszą , ale dopuszczają często do 2-4 włączeń sprężarki na godzinę i nie jest to nic dla czego powinien się użytkownik martwić. Sądzę że dużo zależy także od użytego algorytmu pracy. Same sprężarki inwertorowa mają przecież miękki start i modulację mocy i nie ruszają z max prędkoscią jak najstarsze sprężarki , więc sądzę ze to też ma olbrzymi wpływ na żywotność .. Kaszpir- cieszy mnie to, że dojrzałeś do grzania non stop. Nie rozumiem ludzi, którzy budują domy za kilkaset tysięcy z PC, po czym próbują zaoszczędzić kilkadziesiąt/kilkaset pln rocznie na ogrzewaniu i CWU. U mnie grzeję 24/7 i nie zamieniłbym tego na żadne grzanie tylko w IIT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.11.2018 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Jak przez to urośniesz - Twoje ego i poczujesz się lepszy to pewnie. Ja nie pije ale zdrowie. PS. Nie dam się kolejny raz wciągnąć w przepychankę. A pijesz dobrą herbatkę ? Polecam ! A o o -10 st na CWU pamiętasz ? Tia- wrócimy do temacików i „teorii”.., PS Też Cię lubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 25.11.2018 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 mój on/off tak sobie działa - większośc 2T, różnica temperatur maks 1C. Średnio 3/4 załączenia na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.11.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 domelek super sprawa z tym opomiarowanie pompy. Jak to ogarnąłeś? Od dłuższego czasu myślę o czymś podobnym.Wracając do tematu, u mnie pompa uruchamia się dwa razy dziennie- po 22ej i przed 15tą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.11.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 mój on/off tak sobie działa - większośc 2T, różnica temperatur maks 1C. Średnio 3/4 załączenia na dobę. Domelek - problem z tym, że taka różnica temperatur, z tego co się orientuję, dla większości tutaj piszących takie różnice temperatur są nie do zaakceptowania, dla mnie też. Dlatego z premedytacją mam ustawione dodatkowe godziny pracy w drogiej taryfie, bo komfort jest priorytetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 25.11.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Od wczoraj testuję grzanie nonstop. Ustawiłem sztywno 29 na zasilaniu i delte 5. Powrót ma teraz 25 stopni. Pompa chodzi na minimum czyli 20Hz. Pobiera 0.2Kw a produkuje 3 Kw cop 15- oczywiście wg komputera Panasonica:p. Przez dobę pracy nonstop z modulacją ok 20Hz miałem 4 wyłączenia sprężarki. Jednym z powodów na pewno jest to, że się ociepliło i w weekend było 5 stopni. Bede dalej testował i nie zważał na I taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 25.11.2018 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 25.11.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 25.11.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 [ATTACH=CONFIG]422372[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]422373[/ATTACH] Musisz przesłac to zdjęcie do Panasonic Polska dodadzą je do materiałów reklamowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 25.11.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Musisz przesłac to zdjęcie do Panasonic Polska dodadzą je do materiałów reklamowych... Nie bądź pan wredny:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 25.11.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 U mnie na 367h pracy sprężarki przy graniu zaliczyła się 75 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 25.11.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 To bardzo dobry wynik. Mi bardzo taktowala na poczatku zanim ogarnalem co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.11.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 kaszpir, ty masz kolejny dom, więc miałeś okazją poprawić to co we wcześniejszym miałem zrobione źle. Gdybym budował następny, to też wiele rzeczy zrobiłbym zupełnie inaczej ,czytaj lepiej. Sam w 1 domu poszedłeś w ekogroszek a teraz byś nawet nie brał pod uwagę Nie daję wiary, że on to napisał. W ubiegłym sezonie mnie linczował wraz z zacnym adminem i obaj palili mnie na stosie za grzanie non stop i uwagi o przewymiarowanych PC. Kaszpir, w poprzednim domu miał także przewymiarowane źródło ciepła. Nie ma znaczenia, czy to kocioł na eko czy PC. Zasada jest taka sama. Powinien skorzystać ze swej wiedzy empirycznej a nie czytać tego o czym mu kolega kubson delikatnie napisał. Ja mam 8kW, tylko że w moim układzie, gdzie cały dom chłodzę dwiema jednostkami, nie było opcji by ogarnąć się PC 6kW. Gdyby nie to, miałbym PC 6kW. W jego domku, 5 kW byłaby ok. A on ma 9kW.... To forum to żenada, bo to jego zasługa że kaszpir ma taki equipment na pokładzie Powinieneś zamiast na mnie donosić kaszpir, najzwyczajniej mnie przeprosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 26.11.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Kubson - please , SCOP= 3.2 na OP, do tego grzałki przy -10st... Krytykujesz „starych wyjadaczy” forumowych- ale mają w chałupach ciepło i nie drogo... To może uszanujesz to , że inni bardziej szanują swoją kasę , niż Ty swego Mitsubishika... Byłeś kiedyś w choć jednym z ich domów? Komfort jest sprawą niemierzalną i mocno indywidualną. Pamiętaj o tym. Jest masa ludzi, którzy za kilka zł daliby się pokroić. Nie mówiąc o tym, że bez trudu wmówią sobie, że grzanie 8h dziennie to komfort, a temp 21 deg jest najzdrowsza na świecie. Tak jak chodzenie w polarze po domu Edytowane 26 Listopada 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts