kerad85 19.03.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Niestety okazało się, że mój wymiennik zamarzł i stąd wynikały słabe parametry odzysku. Czy ktoś miał już taki problem i uporał się z nim na stałe? Co może wzmagać zamarzanie wymiennika? Wciaż zła regulacja poziomu przepływów? Póki co, serwisant chce podwyższyć na kolejny poziom załączanie nagrzewnicy wstępnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.03.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Np. Silny wiatr od strony czerpni u mnie po dwóch latach znów wymiennik zamarzl nawiewalo do pokoi ok. 0 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 20.03.2018 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Dokładnie właśnie taka była sytuacja i spowodowała jego zamarznięcie.Co ciekawe, sytuacja była nie tak już od dłuższego czasu. Cały dzień odmrażałem wymiennik i po włożeniu i zmniejszeniu wyciągu 35/35 (nawiew/wyciąg) mam teraz nawiew aż za dobry 20*C (vs. 21,5*C w domu), a wcześniej równe przepływy były przy 35/43 i nawiew poniżej 15-17*C. Wygląda na to, jakby był już dużo wcześniej zapchany lub zamarznięty. Teraz mam takie temperatury:- czerpnia: 3,5*C- nawiew: 20*C- wyciąg: 21,5*C- wyrzutnia: 8*C Edit: Po całym dniu jest:- czerpnia: 3*C- nawiew: 18,5*C- wyciąg: 21,5*C- wyrzutnia: 6*C Czyli wygląda na to, że są po 3 stopnie różnicy. Edytowane 20 Marca 2018 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts