Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła P-W - ktos doradzi?

peter08

Recommended Posts

Witam

Stoje przed wyborem pompy ciepła,mam juz kompletny metlik i sam nie wiem juz co bedzie ok do mojego domu

Po krótce ,dom sie buduje, podłogi grzewczej bedzie ok 280m2 w tym ok 40 m2 garaż gdzie temp 12-14st ,reszta domu ok 22.Wszędzie podłogówka.

OZC zrobione i obciązenie cieplne budynku to 7,8kW,dom dosc dobrze energooszczędny.

Mam oferte na :

1.Daikin s czynnikiem R32 8kW 36tys brutto / lub czynnik R410A ok 34tys

obawy z Daikinem sa ze jednak ciut może byc za mała moc

2.Mój inny typ to Panas T-CAP 9kW kilka ofert od 27-32tys

innych typów poki co nie mam,może ktos doradzic w kilku sprawach:

- 1 czy 3 fazowa

- All in one czy split

- Czy moze inny producent?

Zależy mnie głownie na bezawaryjnej ,możliwe bezobslugoweł pracy ,jednostka zewn mogłaby być tez w jakies wersji Quiet jako że bedzie blisko granicy działki.Nie szukam najtańszej opcji ale przedewszystkim dobrze działającej i takiej która tez nie zawiedzie podczas niskich temperatur.

dziękuje i pozdrawiam

Producentów jest mnóstwo, gorzej z instalatorami w Krakowie

Oczywiście takimi co mają doświadczenie a nie będą uczyli się na Tobie.

Dobry namiar wysyłam na priv.

Moze i mnóstwo ale w tym przypadku chodzi o mozliwosc regulacji strefowej temperatury oraz dostep do pompy przez internet. Podane wyzej modele Daikina to własnie zapewniają łacznie z przepływowym grzaniem cwu w zasobniku buforowym zintegrowanym.

Moze i mnóstwo ale w tym przypadku chodzi o mozliwosc regulacji strefowej temperatury oraz dostep do pompy przez internet. Podane wyzej modele Daikina to własnie zapewniają łacznie z przepływowym grzaniem cwu w zasobniku buforowym zintegrowanym.

Przepływowe grzanie CWU przy tak słabej pompie pozbawi dom grzania. Zapotrzebowanie 8 kW przy -20C .A ile ma ten daikin przy -20C?

Edytowane przez oberwatorPC

A ile h w roku występuje -20C w lokalizacji peter08?

Peter08 - możesz jeszcze rozważyć Panasonic 9kW nie T-CAP. All in one i split się nie wykluczają.

Może chciałeś zapytać o Monoblock vs Split, albo All in one vs osobny zbiornik na CWU?

Co do pierwszego - poszukaj na forum (monblock znacznie droższy, zyskujesz produkt premium o większej bezawaryjności, gdzie mniej można zepsuć przy montażu) , co do drugiego - też znajdziesz dyskusje, ale w skrócie kwestia wielkości kotłowni i gustu.

Gość Arturo72
Moze i mnóstwo ale w tym przypadku chodzi o mozliwosc regulacji strefowej temperatury oraz dostep do pompy przez internet.

Niepotrzebne bajery nie warte zapłacenia wyższej ceny.

1.Daikin s czynnikiem R32 8kW 36tys brutto / lub czynnik R410A ok 34tys

obawy z Daikinem sa ze jednak ciut może byc za mała moc

2.Mój inny typ to Panas T-CAP 9kW kilka ofert od 27-32tys

innych typów poki co nie mam,może ktos doradzic w kilku sprawach:

- 1 czy 3 fazowa

- All in one czy split

Z tych dwóch opcji t Panas 1F bo jest tańszy no i split,jakoś all in ne do mnie nie przemawia,ma za mały zasobnik,

Poszukaj jeszcze Atlantica czy Samsunga,Fujitsu ale to rzadki producent na naszym rynku ale to to samo co Atlantic.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Witam

Nie mogę się dokopać do tematu i widziałem tu pytanie o cwu. Potrzebuję pomocy, muszę wymienić zasobnik a nie mogę znaleźć sensownego, no jeden galmetu za prawie 4 klocki i jestem w szoku ciężkim.

Pytanie czy to się nadaje, mam PC ON/OF 14kw, teraz chodziła na termo solar z dwiema wężownicami.

http://allegro.pl/bojler-ermet-300l-dwuplaszczowy-wymiennik-cwu-skay-i6891095549.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=MTNjMWIzOGMtNmVlZi00MGQxLTgxNGQtNWJjNzI5MGViODMwAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5e2bb46c-1ab0-4d73-b5d0-b5e5ff39610f#thumb/1

Pomocy ;-) bo ciknie jak diabli

dzięki

Gość Arturo72
Witam

Nie mogę się dokopać do tematu i widziałem tu pytanie o cwu. Potrzebuję pomocy, muszę wymienić zasobnik a nie mogę znaleźć sensownego, no jeden galmetu za prawie 4 klocki i jestem w szoku ciężkim.

Pytanie czy to się nadaje, mam PC ON/OF 14kw, teraz chodziła na termo solar z dwiema wężownicami.

http://allegro.pl/bojler-ermet-300l-dwuplaszczowy-wymiennik-cwu-skay-i6891095549.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=MTNjMWIzOGMtNmVlZi00MGQxLTgxNGQtNWJjNzI5MGViODMwAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5e2bb46c-1ab0-4d73-b5d0-b5e5ff39610f#thumb/1

Pomocy ;-) bo ciknie jak diabli

dzięki

Od 5 lat mam takowy i śmiga dalej:

http://allegro.pl/galmet-sgw-s-300l-wymiennik-zasobnik-1-w-skay-i6620086627.html

dzięki 2 tyś to jeszcze ale grubo ponad 3 to coś mi się zaczyna buntować, ale rozumiem, że są warte swojej ceny, a masz może jakiś informację o tym linku

Jeśli dobrze pamiętam, to kolega kaszpir007 ma taki zasobnik.

Podpytaj jak mu się sprawuje i gdzie kupił.

Ja wrzuciłem pierwszy z brzegu link.

pzdr

Tak jestem ciekawy co będzie zlego gdy do pompy zastosuje standardowy zbiornik Galmeta 200 l z 1 wężownicą?

Stalowe typu Termica czy Joule to ok.3500 zl a Galmet 1400 zl.

Zbiornik będzie miał powierzchnię wymiany 1,4m2, a to dużo za mało żeby oddać energię cieplną mocy aż 14kW pompy ciepła on/off. Temperatura czynnika szybko będzie rosła i nie zdąży mała wężownica jej oddać do wody. Jak czynnik osiągnie zbyt wysoką temperaturę (około 53-60 stopni), wyłączy elektronika lub zabezpieczenie mechaniczne pracę sprężarki. Temperatura wody w zbiorniku podniesie się niewiele. Po jakimś czasie (rożny zależny od ustawień i oprogramowania pompy) znowu się włączy i będzie próbowała dogrzewać wodę i efekt się powtórzy. Wieloma przerywanymi cyklami pompa będzie dogrzewała wodę aż do zadanej. Taka praca często nazywana jest potocznie taktowaniem. Jest to nieekonomiczne w zużycie energii, eksploatacyjnie będzie powodowało szybkie zużywanie się sprężarki oraz przerwy w dostępie ciepłej wody użytkowej. Wężownica musi być odpowiednia do parametrów i mocy pompy ciepła.

- 1 czy 3 fazowa

- All in one czy split

Zależy mnie głownie na bezawaryjnej ,możliwe bezobslugoweł pracy ,jednostka zewn mogłaby być tez w jakies wersji Quiet jako że bedzie blisko granicy działki.Nie szukam najtańszej opcji ale przedewszystkim dobrze działającej i takiej która tez nie zawiedzie podczas niskich temperatur.

Jak masz duży przydział prądu to może być jednofazowa.

All in zajmuje mało miejsca ,ale awaria zbiornika to problem . A wymieniałem już zbiorniki Daikina i ACV mimi ,że z kwasówki.

Prawda jest taka - dobrze zmontowana PC ( próżnia i czystość i gietarka i szczelność ) to gwarancja bezawaryjnej pracy .

Dobrze zabezpieczyć zasilanie przepieciówka klasy D .

Dla PC z wymiennikiem płytowym warto dokładnie wypłukać instalacje .