jakub_dw 19.03.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Witam Powiedzcie mi proszę,jak wygląda wzmocnienie ścian pod szafki wiszące w sytuacji, gdy mamy w ścianie 2 cm pustkę technologiczną? Ściana składa się ze słupów 16x5 cm w rozstawie 60 cm. Chciałbym w słupach zrobić wręby głębokie na 3 cm oraz wysokie na 20cm. W to weszłaby deska wzmacniająca.No i teraz moje pytanie. Jeśli na słupkach będą nabite łaty, które stworzą pustkę technologiczną, a na to zostanie zamocowana płyta Fermacell, jak będzie wyglądał montaż takich szafek? Najpierw wkrętami przewiercę się przez płytę Fermacella, potem przejdę przez 2cm pustkę i dopiero potem wkręcę się w deskę wzmacniającą? Wydaje mi się to trochę bez sensu. Z drugiej strony nabicie deski (2 cm) na czoło słupków spowoduje, że przerwę w poziomie pustkę technologiczną. Pomóżcie proszę, bo architekt jest właśnie na etapie tworzenia rysunków wykonawczych ścian i trafią one zaraz do fabryki. z góry dziękuję i pozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 20.03.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Jak słupy są co 60 cm, to może obejdzie się bez tych wzmocnień, tzn. mocowanie szafek mogłoby wypadać na tych słupach? Masz już decyzję jakie szafki wiszące w których miejscach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_dw 20.03.2018 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Tak, kuchnię już całą zaprojektowałem. Niechętnie jednak podchodzę do wwiercania się w słupki. Od czoła mają one 5 cm grubości. Pytanie, czy jak będą przykryte płytami,a ściana będzie już gładka, to idealnie w nie trafię? pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 21.03.2018 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 to tego służy ta przerwa technologiczna by tam wstawić wzmocnienia i instalacje bez uszczerbku na izolacji - jak masz 2cm miejsca to zamocuj sklejkę ( nie OSB) 18mm - wzmocnieni musi być zaraz za karton gipsem bo inaczej wyłamiesz płytę. Mam nadzieję że masz tam folię paroszczelną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_dw 22.03.2018 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Mariober, oczywiście folia paroizolacyjna jest. Już to rozwiązałem, dokładnie tak jak napisałeś. Między czoło słupów (od strony wewn. domu) a płytę Fermacell, przybiję deskę 18-20mm. Bez jakichkolwiek wrębów. Martwi mnie tylko to, że te wzmocnienia są dosyć długie i będą 3 rzędy takich desek. Elektryk, który będzie kładł instalacje, przepuszcza sobie kable z góry w dół...i nagle trafi na te wzmocnienia. Mam nadzieję, że mimo wszystko jakoś da radę. pozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts