Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmocnienie ścian pod szafki a przerwa technologiczna

jakub_dw

Recommended Posts

Witam

Powiedzcie mi proszę,jak wygląda wzmocnienie ścian pod szafki wiszące w sytuacji, gdy mamy w ścianie 2 cm pustkę technologiczną?

Ściana składa się ze słupów 16x5 cm w rozstawie 60 cm.

Chciałbym w słupach zrobić wręby głębokie na 3 cm oraz wysokie na 20cm. W to weszłaby deska wzmacniająca.

No i teraz moje pytanie. Jeśli na słupkach będą nabite łaty, które stworzą pustkę technologiczną, a na to zostanie zamocowana płyta Fermacell, jak będzie wyglądał montaż takich szafek? Najpierw wkrętami przewiercę się przez płytę Fermacella, potem przejdę przez 2cm pustkę i dopiero potem wkręcę się w deskę wzmacniającą? Wydaje mi się to trochę bez sensu.

Z drugiej strony nabicie deski (2 cm) na czoło słupków spowoduje, że przerwę w poziomie pustkę technologiczną.

Pomóżcie proszę, bo architekt jest właśnie na etapie tworzenia rysunków wykonawczych ścian i trafią one zaraz do fabryki.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Kuba

Mariober, oczywiście folia paroizolacyjna jest. Już to rozwiązałem, dokładnie tak jak napisałeś. Między czoło słupów (od strony wewn. domu) a płytę Fermacell, przybiję deskę 18-20mm. Bez jakichkolwiek wrębów. Martwi mnie tylko to, że te wzmocnienia są dosyć długie i będą 3 rzędy takich desek. Elektryk, który będzie kładł instalacje, przepuszcza sobie kable z góry w dół...i nagle trafi na te wzmocnienia. Mam nadzieję, że mimo wszystko jakoś da radę.

pozdrawiam

Kuba