Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Technologia budowy mini budyneczku szkieletowego

Recommended Posts

Chciałbym postawić malutki budyneczek przylegający do domku (ok 10-12m2) więc tak naprawdę do postawienia 2, może dwie i pół ścianki. Chce zeby sciany były jak najcieńsze i najlżejsze wiec pomyślałem o jakims szieleciaku. Ktoś ma może jakiś fajny tutorial jak stawia sie takie konstrukcje? Wziałbym ekipę ale oni nie biora zleceń na takie małe cuś tylko całe budynki.

Rozumiem że stawiam słupy drewniane z odstepem najlepiej takim jak płyty wełny do wypełnienia. Z zewnątrz płyty osb i od wewnątrz też ? Docelowo od środka płyty KG. Od zewnątrz na dodatkowe ocieplenie styro np 8cm lub wełna elewacyjna. Gdzie w tej kanapce dać izolacje przeciw wilgoci ?

Czy pod taką kontrukcję trzeba fundament czy wystarczą słupy betonowe na metr głębokości? Niestety grunt gliniasty.

Jesli robie fundament to chyba wystarcza same ławy?

Pokrycie chciałbym jak najlżejsze, parę belek i pokrycie np deskami albo nawet osb, od dołu wełna jako ocieplenie. Na to np gont.

Budynek nie bedzie ocieplany ale pomieszczenie przylegające tak i nie chce żeby sie wychładzało.

Czy gdzieś popelniam jakiś błąd w "projekcie" ?

• 1 month później...

Właśnie w tym problem że ja na plyty osb chce dac juz minimalnie wełny elewacyjnej, najlepiej nie wiecej niż 6cm. I to powoduje że trudno bedzie mi przykryć ocieplenie fundamentu (5cm xps). TO nie bedzie budynek ogrzewany i nie zalezy mi nie wiadomo na jak grubej izolacji. Niestety to powoduje że ocieplenie fundamentu może wystawać poza elewacje. Planowalem wypuscić papę dalej przykrywając xps w ziemi i to zasypać żwirkiem. No ale przy tym roziwązaniu na pape bedzie sciekać woda i dostawać sie na styk fundamentu i konstrukcji sciany (drzewo). Jak z tego wybrnać?

fund.jpg

Edytowane przez dwiecegly

Żebym dobrze zrozumiał. Papę kłądę na fundament, z zewnątrznej strony zawijam nad folie kubełkową? A na papę kłade i kręce legar bazowy na kotwach?

papy nie musisz wywijać ! służy ona do tego by drewno nie podciągało wilgoci z betonu . Papę możesz położyć na beton i na to belka , lub przybić do belki od spodu ( tak jest na filmiku) obciąć równo ,położyć na beton i zamocować kotwami.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...