dwiecegly 20.03.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Chciałbym postawić malutki budyneczek przylegający do domku (ok 10-12m2) więc tak naprawdę do postawienia 2, może dwie i pół ścianki. Chce zeby sciany były jak najcieńsze i najlżejsze wiec pomyślałem o jakims szieleciaku. Ktoś ma może jakiś fajny tutorial jak stawia sie takie konstrukcje? Wziałbym ekipę ale oni nie biora zleceń na takie małe cuś tylko całe budynki.Rozumiem że stawiam słupy drewniane z odstepem najlepiej takim jak płyty wełny do wypełnienia. Z zewnątrz płyty osb i od wewnątrz też ? Docelowo od środka płyty KG. Od zewnątrz na dodatkowe ocieplenie styro np 8cm lub wełna elewacyjna. Gdzie w tej kanapce dać izolacje przeciw wilgoci ? Czy pod taką kontrukcję trzeba fundament czy wystarczą słupy betonowe na metr głębokości? Niestety grunt gliniasty. Jesli robie fundament to chyba wystarcza same ławy? Pokrycie chciałbym jak najlżejsze, parę belek i pokrycie np deskami albo nawet osb, od dołu wełna jako ocieplenie. Na to np gont. Budynek nie bedzie ocieplany ale pomieszczenie przylegające tak i nie chce żeby sie wychładzało. Czy gdzieś popelniam jakiś błąd w "projekcie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 20.03.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 tu masz filmik garaż tu cała seria jak zbudować garaż w szkielecie tylko po Norwesku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 02.05.2018 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Nie znalazlem tam odpowiedzi jak zaczać konstrukcję od fundamentu. Kładę (mocuje) na papie belke? Przecież sciekająca po elewacji woda bedzię zatrzymywać sie na papie i wilgoc z niej przejdzie na lezącą na niej belke? Jak tego uniknać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 02.05.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Papa jest równo z podwaliną na ściane montujesz poszycie (jakieś płyty) na to wiatroizolacja, ruszt i elewacja to jak tam ma sie dostać woda? Oczywiście elewacja musi nachodzić na beton min.10cm . Zobacz filmiki jeszcze raz od pierwszego odcinka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 02.05.2018 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 (edytowane) Właśnie w tym problem że ja na plyty osb chce dac juz minimalnie wełny elewacyjnej, najlepiej nie wiecej niż 6cm. I to powoduje że trudno bedzie mi przykryć ocieplenie fundamentu (5cm xps). TO nie bedzie budynek ogrzewany i nie zalezy mi nie wiadomo na jak grubej izolacji. Niestety to powoduje że ocieplenie fundamentu może wystawać poza elewacje. Planowalem wypuscić papę dalej przykrywając xps w ziemi i to zasypać żwirkiem. No ale przy tym roziwązaniu na pape bedzie sciekać woda i dostawać sie na styk fundamentu i konstrukcji sciany (drzewo). Jak z tego wybrnać? Edytowane 2 Maja 2018 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 02.05.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Obróbka blacharska cokołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 02.05.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Papę możesz zawinąć do góry pod wełnę, a na styropian obróbka blacharska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 03.05.2018 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Obróbka blacharska chociaż droga może spełnić zadanie.Tylko tą blachę dać pod wełne elewacyjną czy na?Nie wiem czy bedzie sie dało wywinać twardą papę pod wełnę elewacyjną....Ogladałem jeszcze raz ten filmik- nie widzę tam żadnej izolacji poziomej od fundamentu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 04.05.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 pape zrób równo z drewnem , następnie płyta - do niej zamontuj obróbkę blacharską i na to wełna i tynk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 04.05.2018 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Żebym dobrze zrozumiał. Papę kłądę na fundament, z zewnątrznej strony zawijam nad folie kubełkową? A na papę kłade i kręce legar bazowy na kotwach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 05.05.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Żebym dobrze zrozumiał. Papę kłądę na fundament, z zewnątrznej strony zawijam nad folie kubełkową? A na papę kłade i kręce legar bazowy na kotwach? papy nie musisz wywijać ! służy ona do tego by drewno nie podciągało wilgoci z betonu . Papę możesz położyć na beton i na to belka , lub przybić do belki od spodu ( tak jest na filmiku) obciąć równo ,położyć na beton i zamocować kotwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 15.05.2018 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 ok czyli jak belka bedzie miala 10cm szerkosci to tylko tyle papy dac miedzy belke a beton? Niestety powstanie mostek na styku belki i betonu bo wylewke mam na rowno z fundamentem ale nie bede z tego powodu bardzo płakał bo pomieszczenie i tak nie bedzie ogrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 10.07.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Odśwoeże tematCzy do budowy takiego mini domku belki drewnine powinny być impregnowane? Czytałem ze musza być 4 stronnie strugane ale o impregnacji róznie piszą... Edytowane 10 Lipca 2018 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts