Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - elewacja na folii budowlanej

ADI-mistrzu

Recommended Posts

Witam,

Mam już położoną płytę fundamentową, gdzie XPS leży na podsypce, potem jest folia budowlana wywinięta po całości w głąb płyty i na to beton zbrojony.

Bez nazwy.jpg

Czerwoną linią kropkowaną zaznaczyłem jak jest folia narzucona. Ogólnie jest napięta i dobrze położona, ale jak na to coś położyć? Planowałem raczej zwykły tynk akrylowy, ale jak zrobić aby się to trzymało?

To znam... ale pytanie czy niema możliwości pozostawić tą folię?

Mam tak wykonaną izolację zapobiegającą przemarzaniu ziemi pod budynkiem:

2076774700_1521799230_thumb.jpg

Potem położony styrodur na ziemi i kolejna warstwa pofii. Potem już tylko beton.

4918725500_1521799369_thumb.jpg

O ile tą ostatnią warstwę mogę wyciąć, to tej pierwszej zapobiegającej podchodzeniu wody pod dom wolał bym zostawić.

Edytowane przez ADI-mistrzu

Pociągnij folię klejem klej posyp piaskiem kwarcowym, jak klej stwardnieje to tynk. Klej dobierz sam taki aby folii nie rozpuścił a jednocześnie się jej trzymał (klej butylowy ).

Osobiście bym tak n ie zrobił bo to gryzie się ze wszystkim co znam.

Gumowce są nieprzemakalne do puki poziom wody nie jest wyżej niż wysokość buta.

Zasada fizyczna naczyń połączonych.

Nie ma tworzywa sztucznego które z czasem nie zmienia swoich właściwości.

Folia w obecnym stanie nie jest połączona ze styrodurem, a to tak jakby firankę tynkować.

Klej butylowy trochę ciężko będzie dostać, tym bardziej w formie "do malowania pędzlem".

W sumie u mnie elewacja jest na równi z izolacją płyty fundamentowej (brzeg płyty to 20cm styroduru, tyle samo planuje na elewację) a więc cokołu praktycznie nie będzie.

Może zrobić tak, że folię przypiąć do styroduru przy pomocy kołków plastikowych np. długości 12cm

1271855000_1522265840_thumb.jpg

Nieco by przymocowało to folię, na to klej i posypać piachem kwarcowym.

Potem zaciągnąć klejem i przykryć siatką przedłużając ją z elewacji, będzie tego około 40cm.

Samo wykończenie albo do samej kostki tynkiem sylikonowy, albo zrobić pas z grysiku w ciemniejszym kolorze (praktyczniejsze).