ADI-mistrzu 21.03.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Witam, Mam już położoną płytę fundamentową, gdzie XPS leży na podsypce, potem jest folia budowlana wywinięta po całości w głąb płyty i na to beton zbrojony. Czerwoną linią kropkowaną zaznaczyłem jak jest folia narzucona. Ogólnie jest napięta i dobrze położona, ale jak na to coś położyć? Planowałem raczej zwykły tynk akrylowy, ale jak zrobić aby się to trzymało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 21.03.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Dobrym rozwiązaniem jest nożyk ...taki z łamanymi ostrzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.03.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Dobrym rozwiązaniem jest nożyk ...taki z łamanymi ostrzami. Proste jest zawsze najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 23.03.2018 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 (edytowane) To znam... ale pytanie czy niema możliwości pozostawić tą folię? Mam tak wykonaną izolację zapobiegającą przemarzaniu ziemi pod budynkiem: Potem położony styrodur na ziemi i kolejna warstwa pofii. Potem już tylko beton. O ile tą ostatnią warstwę mogę wyciąć, to tej pierwszej zapobiegającej podchodzeniu wody pod dom wolał bym zostawić. Edytowane 23 Marca 2018 przez ADI-mistrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 23.03.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Pociągnij folię klejem klej posyp piaskiem kwarcowym, jak klej stwardnieje to tynk. Klej dobierz sam taki aby folii nie rozpuścił a jednocześnie się jej trzymał (klej butylowy ).Osobiście bym tak n ie zrobił bo to gryzie się ze wszystkim co znam. Gumowce są nieprzemakalne do puki poziom wody nie jest wyżej niż wysokość buta.Zasada fizyczna naczyń połączonych.Nie ma tworzywa sztucznego które z czasem nie zmienia swoich właściwości.Folia w obecnym stanie nie jest połączona ze styrodurem, a to tak jakby firankę tynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 28.03.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Klej butylowy trochę ciężko będzie dostać, tym bardziej w formie "do malowania pędzlem". W sumie u mnie elewacja jest na równi z izolacją płyty fundamentowej (brzeg płyty to 20cm styroduru, tyle samo planuje na elewację) a więc cokołu praktycznie nie będzie. Może zrobić tak, że folię przypiąć do styroduru przy pomocy kołków plastikowych np. długości 12cm Nieco by przymocowało to folię, na to klej i posypać piachem kwarcowym. Potem zaciągnąć klejem i przykryć siatką przedłużając ją z elewacji, będzie tego około 40cm. Samo wykończenie albo do samej kostki tynkiem sylikonowy, albo zrobić pas z grysiku w ciemniejszym kolorze (praktyczniejsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts