Cemol 21.03.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Całą zimę niczego innego nie robię, tylko siedzę na forach i czytam. Dawno doszedłem do wniosku wygłaszanego na tychże forach wielokrotnie - im więcej czytasz, tym mniej wiesz.Lada chwila będę musiał podjęć decyzję co kupić. Z zebranych informacji i ich (heh) obiektywnej analizy, na placu boju pozostały dwie firmy: Defro i Ogniwo. Jeśli chodzi o Defro, to jakby liczyć "ilościowo", ma mniej opinii skrajnie negatywnych. Ogniwo parę lat temu miał być kotłem cieknącym z chwilą końca gwarancji i ogólnie marnie wykonanym, a w szczególności z marnych blach, kiepsko pospawanych, nienajgrzeczniejszym serwisem i takie tam. Na dodatek użytkownicy mieli sporo uwag do palnika i drobnych innych detali.Cały czas piszę o kotle Ogniwo Eko Plus 14kW (wcześniej 26). Defro chwalony był za dizajn i bezproblemowe użytkowanie i otrzymywał całkiem sporo pozytywnych opinii. To co piszę to czasy historyczne, na forach dyskutuje się już nie o tych dwóch kotłach, ale dużej już liczbie konkurencyjnych w klasie 5. Nachodzi mnie pytanie, - czy popularność Defro nie jest wynikiem tego, że firma jest największym producentem kotłów i są one wszechobecne? Czy za Ogniwem, jak piszą nie przemawia fakt, że jego konstrukcja została oparta na wiedzy IChPW z Zabrza? I czy Ogniwo produkujące przecież niemało tych kociołków (nie wiem ile, ale pewnie tysiące) nie było parę lat temu poddane atakowi czarnego PR? Przecież gdyby im te kociołki ciekły, to powinni dawno splajtować?Pomóżcie, bo taki mam mętlik w głowie. Na dodatek Defro jest znacznie wyższy od Ogniowa i kupując go miałbym mały kłopot z sufitem kotłowni. To co w końcu kupić: Ogniwo EKO PLUS M 14kW, czy Defro Sigma Uni 16kW ? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 21.03.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Z tych dwóch ja wybrałbym ten:https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-skamp-pv/#1444300654691-e081e086-5ad3 I jak będą u nas dotacje to właśnie tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.03.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Ja również wyżej cenię Skam-PV i RBR-K od tych z tematu wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cemol 22.03.2018 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cemol 28.03.2018 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Zażartowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.03.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Całą zimę niczego innego nie robię, tylko siedzę na forach i czytam. Dawno doszedłem do wniosku wygłaszanego na tychże forach wielokrotnie - im więcej czytasz, tym mniej wiesz. Lada chwila będę musiał podjęć decyzję co kupić. Z zebranych informacji i ich (heh) obiektywnej analizy, na placu boju pozostały dwie firmy: Defro i Ogniwo. Jeśli chodzi o Defro, to jakby liczyć "ilościowo", ma mniej opinii skrajnie negatywnych. Ogniwo parę lat temu miał być kotłem cieknącym z chwilą końca gwarancji i ogólnie marnie wykonanym, a w szczególności z marnych blach, kiepsko pospawanych, nienajgrzeczniejszym serwisem i takie tam. Na dodatek użytkownicy mieli sporo uwag do palnika i drobnych innych detali. Cały czas piszę o kotle Ogniwo Eko Plus 14kW (wcześniej 26). Defro chwalony był za dizajn i bezproblemowe użytkowanie i otrzymywał całkiem sporo pozytywnych opinii. To co piszę to czasy historyczne, na forach dyskutuje się już nie o tych dwóch kotłach, ale dużej już liczbie konkurencyjnych w klasie 5. Nachodzi mnie pytanie, - czy popularność Defro nie jest wynikiem tego, że firma jest największym producentem kotłów i są one wszechobecne? Czy za Ogniwem, jak piszą nie przemawia fakt, że jego konstrukcja została oparta na wiedzy IChPW z Zabrza? I czy Ogniwo produkujące przecież niemało tych kociołków (nie wiem ile, ale pewnie tysiące) nie było parę lat temu poddane atakowi czarnego PR? Przecież gdyby im te kociołki ciekły, to powinni dawno splajtować? Pomóżcie, bo taki mam mętlik w głowie. Na dodatek Defro jest znacznie wyższy od Ogniowa i kupując go miałbym mały kłopot z sufitem kotłowni. To co w końcu kupić: Ogniwo EKO PLUS M 14kW, czy Defro Sigma Uni 16kW ? Z góry dzięki za pomoc. Do nowego domu żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cemol 29.03.2018 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Do nowego domu żaden. Mam stary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.03.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Mam stary. No chyba,że tak. W takim razie ja mogę jedynie polecić Lazara jako mój faworyt z wyglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 29.03.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Pytanie czemu tak nie lubicie Defro na tym forum? Wiem, zaraz ktoś napisze że przez serwis, ale nie wszędzie. U nas szybko działają i nie ma problemu z gwarancjami. Defro "tłucze" na prawde porządne kotły na groch, które są innowacyjne i świetnie wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cemol 30.03.2018 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 No chyba,że tak. W takim razie ja mogę jedynie polecić Lazara jako mój faworyt z wyglądu Jak szwagier kupował kocioł to też kierowaliśmy się wyglądem. Mierzyliśmy nawet czujnikiem grubość powłoki lakierniczej i odchyłkę od deklarowanej barwy RAL Kupiliśmy seledynowo amarantowy ze względu na kolor kafelków w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts