STROOMYK 21.03.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Chciałbym skorzytsać z Waszego doświadczenia i porady. Jeszcze chwila i z decyzją o zmianie ewentulanego okna może być zbyt póżno. Dlatego też prosze o sugestie. Mamy zaplnanowane spore 3,2 m szerokości okono w systemie przesuwanym. Czy w konekście estetyki, uzytecznośći, bezpieczeństwa i strat ciepła powienniem mysleć o jego zmianie na np. okno skladające się z trzech części lub nawet jako powierzchni typu fix? Nasze przemyślenia są takie iż całe życie tarasowe będzie chyba toczyło się przy wykorzytsaniu tych bocznych okien tarsoych których nie brakuje. Do tego to duże okono przesuwne wypada niejako w jadalni. Czy może ma ktoś z Państwa podobne roziwązania i mógłby podzielić się doświadczeniem? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.03.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Jeśli już na tym etapie uważasz że nie będzie to główny ciąg komunikacyjny na taras to sobie odpuść HSaFaktycznie po wizualizacji jest on z boku i nie będziesz korzystał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.03.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) Wyraźnie nie ma potrzeby montowania tu okna "przechodniego". Zaleta przesuwki - można otworzyć skrzydło, siedzieć przy stole i być jednocześnie jakby na powietrzu. W praktyce - w mojej miejscowości jest "knajpa" z takimi przesuwkami otwierającymi ją na atrakcyjną przestrzeń ale nigdy nie widziałem by ktoś z tego kiedykolwiek skorzystał. Edytowane 21 Marca 2018 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STROOMYK 21.03.2018 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Dziękuje. Ale co sugerujecie ? Zrobić tak dużego fixa obije to możliwe , zrobić fix z dwóch lub trzech czy zmniejszyć otwór i wstawić takie jak obok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STROOMYK 21.03.2018 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Dziękuje. A co sugerujecie ? Zrobić fix taki duży jeśli to możliwe , zrobić fix z dwóch lub trzech , czy zmniejszyć otwór i wstawić takie okno jak obok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.03.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Duży fix bez podziału jest możliwy i modny. Ale moim zdaniem niepraktyczny - ze względu na wielkość koszt szyby i jej montażu ogromny, szczególnie przy pęknięciu... I druga kwestia gustu: nieładny. Przy pozostałych oknach wyglądałby jak "rodzynek". Mi się to nie podoba, ale z modą nie wygram. Dla siebie podzieliłbym to okno na 3, może 4 części. Dwie też wygląda ok, ale także wymagane grubsze szyby 6mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 21.03.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Duży fix czy podział to kwestia gustu, osobiście zrobiłbym tak dużego fixa jak to możliwe by własnie czuć się jak na zewnątrz. U siebie unikam podziałów jak to możliwe by mieć jak największą taflę szkła. No i energooszczędna szyba jest bardziej energooszczędna niż najcieplejszy profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.03.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Ale szyba do pewnej wielkości ma parametr U 0,5 a wchodząc w grubsze szkło 6mm Ug spada do 0,6 - 0,7 i więcej. Poza tym duży wyższy koszt szczególnie przy wymianie (będę to powtarzał, bo większość kart gwarancyjnych które znam mówią o wykluczeniu pęknięć z zakresu gwarancji (to są koszty bliskie cenie nowego okna - )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.03.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Plus za każdym razem pająk i dźwig.Nikt się nad tym nie zastanawia a później lament że nikt nie powiedziałOwszem duże przeszklenia w nowoczesnej architekturze to jakby standard i też standardem jest ogromne zdziwienie gdy do koszty montażu dolicza się dodatkowy sprzęt a nie jest to usługa tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 22.03.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Czy 3,4m to już ta szerokość przy której potrzeba cięższego sprzętu do montażu? Jaka jest maksymalna szerokość szyby by miała jeszcze 4mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.03.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 3.3 mkw w fixie ale dla mnie to i tak za duża powierzchnia Przyjmuje 3.0I zależy to takze od proporcji boków oraz od długości boku. Przy szerokości 3.4 mb na 100% szyba 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.03.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Jedne z wytycznych mówią o boku szerokości 140cm. Czyli nieco ponad 3 m w podziale na pół. Inna z firm trzyma się powierzchni i tam przechodzi szerzej przy odpowiednio małej wysokości da się 4mm. Ale praktykowałem i powiem: szyba 1,6m x 2m - na środku jest "giętka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 25.04.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 A czy HS o szer 3,55 w 2 skrzydłach z szybą 4mm jest ok? Taki dostałam w wycenie od jednej z wiodących firm i Pani mnie zapewniała, że nie ma potrzeby montować 6mm. Ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.04.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 A czy HS o szer 3,55 w 2 skrzydłach z szybą 4mm jest ok? Taki dostałam w wycenie od jednej z wiodących firm i Pani mnie zapewniała, że nie ma potrzeby montować 6mm. Ma rację? A przy jakiej wysokości? Bo już jedną ze spotykanych wytycznych (140cm) mamy przekroczoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 26.04.2018 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 HS 3,55x230, 2 skrzydła. Też mi się wydało podejrzane, ale Pani w Vetrexie mówiła, że mają takie ramy, że nie muszą mieć grubszych szyb. Firma niby ok. Strzeliliby takiego babola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 26.04.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 A przy jakiej wysokości? Bo już jedną ze spotykanych wytycznych (140cm) mamy przekroczoną. A tu mnie zaskoczyłeś - jaki system ma takie wytyczne ? W normie zakładowej choćby Effectora dla 4mm szkła maksymalna długość boku 2,5 mb przy maksymalnej powierzchni nie przekraczającej 3.35 mkw Dla w/w szerokości 4 mm szyby można stosować do wysokości HS do 2,3 by zmieścić się w dopuszczalnej powierzchni I Pani troszkę pomyliła pojęcia - co ma szyba do profila ? Ja bym nawet nie zaproponował klientowi 4mm w tych gabarytach bo będzie się centralnie wyginać a zimą tafle zbliża się do siebie i to znacznie bo 4mm gnie się jak.... no po prostu się gnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 26.04.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Dzwoniłam, upewniałam się, czy aby ta 4 nie jest pomyłką. Mam dostać potwierdzenie z gwarancją na piśmie z fabryki, że to bezpieczne rozwiązanie. A o wycenę z 6 i tak poprosiłam i ku tej opcji się skłaniam. Ciekawi mnie tylko, jak takie rozwiązanie może być proponowane przez wydawałoby się dobrej klasy producenta okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 27.04.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 No i dostałam informację:"Nie ma konieczności zastosowania szyb 6 mm z prostego powodu , dla zespolenia 4/14/4/14/4 max długość krawędzi szyby wynosi 2500 mm a max powierzchnia szkła 3.35 m kw.Tu ten warunek spełniałaś ,a to co mówią inni to nie mam pojęcia skąd to wzięli, prawdopodobnie z niewiedzy jak większość PH". Prawda to czy nie? Brać 4 czy dopłacać za 6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 27.04.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) szkoda że nie jesteś bliżej naszego salonu - mamy w wystawowej fasadzie pakiet 4mm o podobnym gabarycie - jakbyś dotknęła nawet chwili byś się nie zastanawiała nad dopłata do 6mm A co do wypowiedzi jaką zacytowałaś - przypomnę swoją ...W normie zakładowej choćby Effectora dla 4mm szkła maksymalna długość boku 2,5 mb przy maksymalnej powierzchni nie przekraczającej 3.35 mkw... Nie znamy wysokości tego HS ale nawet jeśli mieści się w 3,35 mkw to w momencie gdy temperatura zewnętrzna będzie się obniżać względem temperatury na hali produkcyjnej w dniu wykonania zespolenia powietrze w zamkniętej przestrzeni szyby zespolonej będzie się kurczyć powodując zbliżanie się szyb do siebie i centralnie odległość między szybami będzie o wiele mniejsza - ekstremalnie przy niskich temperaturach i dużej wilgotności wnętrza pojawi się para wodna jako takie piękne kółeczko na środku szyby Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Ok**se Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 27.04.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Dziękuję za radę. Utwierdziło mnie to tylko w przekonaniu, żeby nie patrzeć w stronę 4mm szyby w HS-ie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts