Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór domu I

wojptak

Recommended Posts

My zgłosiliśmy budynek do użytkowania, bez elewacji i wykończonego wiatrołapu. Była kontrola, inspektor stwierdził, że sprawdzają czy budynek naprawdę nadaje się do czasowego zamieszkania i czy jeśli sa balkony lub schody to są zabezpieczone przynajmniej prowizoryczną balustradą. Niedawno zgłaszaliśmy zakończenie budowy i kontroli już nie było.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasz kierownik budowy nie chciał nam podpisać informacji o zakończeniu budowy

Współczuję kierownika - kretyna. Gratuluję słusznej decyzji o jego zmianie.

Podchodziłem do odbioru dwukrotnie. Za pierwszym razem była wizyta pań z PINB, wyraźnie nastawionych na wzięcie łapówki. Zachowywały się dokładnie nak opisany tu kierownik budowy, szukając pretekstów do uzasadnienia tego, żeby nie odebrać budynku. Drugi raz podszedłem do tematu w połowie tego roku, mądrzejszy o poprzednie doświadczenia. Po upływie 21 dni napisałem pisemko o tym, że w związku z brakiem uwag PINB przystępuję do użytkowania domu i proszę o zwrot ząłączników złożonych wraz z dziennikiem budowy (protokoly odbioru instalacji itp.) I tyle. Żadnej ponownej wizytacji pań nie było.

I teraz clou: załączniki zwrócono mi dość szybko. Prócz protokołów odbioru instalacji zwrócono mi także - tzw. operand powykonawczy, czyli mapkę geodezyjną z naniesionym domem. Niby wszystko OK, ale po zastanowieniu się mam pytanie:

Po kiego .... PINB-owi była ta mapka ? Dlaczego każe się inwestorowi płacić kilkaset złotych geodecie za mapkę, która nie służy do niczego ani urzędowi, ani temuż inwestorowi ?

Myślę, myślę i odpowiedzi nie znajduję...

I teraz clou: załączniki zwrócono mi dość szybko. Prócz protokołów odbioru instalacji zwrócono mi także - tzw. operand powykonawczy, czyli mapkę geodezyjną z naniesionym domem. Niby wszystko OK, ale po zastanowieniu się mam pytanie:

Po kiego .... PINB-owi była ta mapka ? Dlaczego każe się inwestorowi płacić kilkaset złotych geodecie za mapkę, która nie służy do niczego ani urzędowi, ani temuż inwestorowi ?

A ja myślę, że ta mapka potrzebna jest PINB do stwierdzenia, czy dom posadowiony jest tam, gdzie powinien, że bezprawnie go sobie nie przesunąłeś, niezgodnie z projektem zagospodarowania, na podatwie którego dostałeś pozwolenie na budowę. Teoretycznie, bo nie wiem, jak oni maja to stwierdzić, przecież nie chodzą z geodetą. A już tym bardziej, jak w Twoim przypadku - jeśli drugi raz wcale nie przyszli.

Dzięki Magdziu, cały problem jednak w tym , że przed nowelizacją prawo budowlane nie precyzowało co jest istotnym odstępstwem, a co nie. I każdy sobie interpretował.... A teraz już jest to jasno określone i podejrzewam, że urzędnicy jako kryterium oceny będą przyjmowali obecne wytyczne, także do oceny zdarzeń sprzed nowelizacji.

Tak to już jest w tym kraju (nie wiem jak jest w innych, ale podejrzewam, że bardziej cywilizowanie), że z powodu nieprecyzyjnych przepisów każdy działa w warunkach niepewności, a potem po kilku latach albo przepis doprecyzują, albo wyjdzie jakaś mądra interpretacja, albo utrwali się linia orzecznictwa i wtedy okazuje się, że jednak biedny szaraczek robił źle, chociaż wtedy jak to robił to nikt nie był pewny co jest źle, a co dobrze.

I tak właśnie wygląda zasada nie działania prawa wstecz.

No to się wyżaliłam...

Dzięki Magdziu, cały problem jednak w tym , że przed nowelizacją prawo budowlane nie precyzowało co jest istotnym odstępstwem, a co nie. I każdy sobie interpretował.... A teraz już jest to jasno określone i podejrzewam, że urzędnicy jako kryterium oceny będą przyjmowali obecne wytyczne, także do oceny zdarzeń sprzed nowelizacji.

Tak to już jest w tym kraju (nie wiem jak jest w innych, ale podejrzewam, że bardziej cywilizowanie), że z powodu nieprecyzyjnych przepisów każdy działa w warunkach niepewności, a potem po kilku latach albo przepis doprecyzują, albo wyjdzie jakaś mądra interpretacja, albo utrwali się linia orzecznictwa i wtedy okazuje się, że jednak biedny szaraczek robił źle, chociaż wtedy jak to robił to nikt nie był pewny co jest źle, a co dobrze.

I tak właśnie wygląda zasada nie działania prawa wstecz.

No to się wyżaliłam...

Bardzo dobrze napisałaś, o co chodzi. Kiedyś zaczełaś coś zmieniać w swoim domku zgodnie z prawem, bo wolno Ci było, po czym zmienili w trakcie przepisy i okazało się, że to, co zgodnie z prawem zmieniłaś, teraz jest samowolą budowlana lub innym "istotnym odstepstwem". Problem polega na tym, że urzędnicy najczęściej nie znają po prostu prawa. To sa ludzie z "łapanki", koledzy kierowników, znajomi itp. albo ludzie, któzy siedzą za swoimi biurkami od dziesięcioleci i są na tyle pewni siebie, że nie czytają przepisów. Albo dowolnie je interpretują, a my, którym zależy na szybkim zakończeniu budów i nieprzeciąganiu biurokracji w nieskończoność, godzimy się na zrobienie wszystkiego, żeby mieć to już za sobą.

A ja myślę, że ta mapka potrzebna jest PINB do stwierdzenia, czy dom posadowiony jest tam, gdzie powinien

To dlaczego ta mapka nie zostaje w PINB jako dokumentacja zakończonej budowy ?

Poza tym: nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie geodeta tyłkiem nie ruszy po to, by zrobić 1 mapkę. Robi albo 5 sztuk (każda płatna), albo wcale.

Teoretycznie, bo nie wiem, jak oni maja to stwierdzić, przecież nie chodzą z geodetą.

Ale mogą chodzić z miarką. I chodzą.

1. Po rozmowie z moim kierownikiem (wezwali go na określoną godzinę do INB to przyszedł spytać o co chodzi) doszliśmy do wniosku, że chodzi tutaj chyba o niszczenie konkurencji. Wszyscy pracownicy INB są potencjalnymi kierownikami budowy. Skądinąd wiem, że jeden z tych „przepisowych” inspektorów prowadził w okolicach budowę, już zamieszkana ale nie zakończoną i nie wprowadził jeszcze żadnych wpisów do dziennika budowy.

2. Złożyłem zawiadomienie o zakończeniu budowy, przyszli mimo, że w pozwoleniu miałem napisane „budynek nie wymaga pozwolenia na użytkowanie”

3. Jeśli chodzi o odbiór to:

- w zawiadomieniu o kontroli podali, że muszę zebrać atesty budowlane wszystkich materiałów wbudowanych w dom. Najczęściej nie chcieli tego.

- chodzili w koło domu i sprawdzali czy rysunki elewacji zgadzają się z rzeczywistością (chodziło o układ okien i wygląd), nie mam tynku i tego się nie czepiali,

- wewnątrz wchodzili do każdego pomieszczenia, sprawdzali czy zgadza się rozkład pomieszczeń, rozkład okien, czy są kratki wentylacyjne w łazienkach i kuchni.

4. Niestety nie mogę teraz tego znaleźć ale widziałem, że w ustawie o prawie budowlanym z roku 2003 jest napisane, że jeśli budowa została rozpoczęta a nie zakończona z dniem wejścia w życie ustawy to obowiązują dana budowę przepisy tej ustawy (prawo działające wstecz).

A ja sobie myślę, że stawki geodetów są rozbójnicze, a geodeci podobnie jak prawnicy tworza bardzo zamknięte środowisko, do którego człowiekowi z zewnątrz ciężko jest się dostać. Środowisko to widać ma niezłe wpływy (na przepisy) więc nic dziwnego, że za każde kiwnięcie geodety trzeba być lżejszym o kilka stów... Ogólnie rozbój w biały dzień, bo jak innaczej nazwać, narysowanie paru kresek lub nie, przybicie pieczątki, podpisanie się i skasowanie 6 paczek, za papier ważny 3miechy (lub 6miechów, nie wiem ile to jest obecnie ważne)?

Niekoniecznie, zależy, na kogo trafisz. Nasz geodeta był tani. Rynek to rynek, nie pasuje Ci cena, nie korzystasz z usługi, idziesz do kogoś innego. To nie elektrownia.

Przedzwonilem chyba z 10 geodetów, wszyscy tyle samo chcieli, bo... taką mają urzędową stawke. Zależy czy z fakturą czy bez. Innymi słowy, odniosłem wrażenie, że w środowisku nie jest mile widziane konkurowanie cenami, no chyba że nikt się nie dowie, czyli bez faktury. A swoją drogą to jak tani był wasz geodeta? Ile zapłaciliście i za co?

A ja sobie myślę, że stawki geodetów są rozbójnicze, a geodeci podobnie jak prawnicy tworza bardzo zamknięte środowisko, do którego człowiekowi z zewnątrz ciężko jest się dostać. Środowisko to widać ma niezłe wpływy (na przepisy) więc nic dziwnego, że za każde kiwnięcie geodety trzeba być lżejszym o kilka stów... Ogólnie rozbój w biały dzień, bo jak innaczej nazwać, narysowanie paru kresek lub nie, przybicie pieczątki, podpisanie się i skasowanie 6 paczek, za papier ważny 3miechy (lub 6miechów, nie wiem ile to jest obecnie ważne)?

nie to, żebym bronił geodetów, ale akurat byłem, jak mierzyli mi wszystko do mapki powykonawczej.

trzech ludzi przez 3 godziny.

+ samochód + benzyna + praca w biurze + specjalistyczny sprzęt + utrzymanie biura + obowiązkowe składki + (...)

wszystko jest proste, doputy, dopuki sami własnymi rękami nie zabierzemy si do roboty :wink:

mnie mapka powykonawcza kosztowała 500 zł brutto i wolałbym zapłacić 50 zł, ale cuż !

Niestety budując dom, musiałem się z tym pogodzić.

Cz.

Mww,

Wydaje mi się, że aby spać spokojnie, możesz uzgodnić w starostwie tzw. projekt zastępczy. Oczywiście kosztuje to trochę, bo musisz wziąć architekta, który naniesie Ci wszystkie zmiany na projekt. Z tym idziesz do starostwa i składasz wniosek o zmiany w pozwoleniu na budowę. No i po wydaniu decyzji nie martwisz się już o odstępstwa...

Maria