sznajder91 21.03.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Witam wszystkich! To mój pierwszy post na tym forum. Od kilku tygodni planuję budowę domku na działce rekreacyjnej. W internecie znajduję całą masę sprzecznych informacji. Widzę, że tutaj można rozwiązać prawie każdy problem zatem pytam. Domek ma służyć w zasadzie za przechowalnię narzędzi (łopata, grabie itp), nie zamierzam w nim nocować. Na werandzie planuję długie posiedzenia ze znajomymi przy stole. Założenia projektowe: powierzchnia całości: 3 x 5 [m] powierzchnia domu: 3 x 2 [m] powierzchnia werandy: 3 x 3 [m] dach dwuspadowy o kącie nachylenia 20 stopni, pokryty gontem bitumicznym fundament z bloczków betonowych Pytania: 1. Jakiego drewna użyć do budowy? W tartaku pod Wrocławiem Pani zaproponowała mi drewno KVH. Jest to drewno droższe od pozostałych rodzajów i zastanawiam się czy w takim przypadku nie można użyć czegoś tańszego? 2. Na razie największym problemem jest dla mnie ułożenie szkieletu pod podłogę. Dostałem propozycję zakupienia domku gotowego razem z montażem. Domek ten miał u podstawy trzy belki o przekroju 5x10 [cm] i na tych belkach były ułożone deski tarasowe. Odstępy między belkami wynoszą ok 1,5 m. Czy to nie za dużo jak na deskę tarasową? 3. Czy dobrym pomysłem jest położenie na dach płyty osb i dopiero do tej płyty przybić gont? 4. Do budowy ścian wykorzystać deski elewacyjne pióro - wpust znacznej grubości czy najpierw przybić płytę osb i dopiero na to cieńsze deski? 5. Jaki rozstaw pomiędzy bloczkami będzie optymalny? Mogę zastosować u podstawy domku legary o przekroju 50x150 jeśli to miało by znacząco poprawić parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phuladamowicz 28.03.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 najlepiej napisz do mnie na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts