Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi z pochwytem, samo zatrzaskujące - dodanie klamki?

Recommended Posts

Witam,

Drzwi do mojego mieszkania od strony zewnętrznej nie mają normalnej klamki tylko pochwyt i w dodatku drzwi się zatrzaskują. Nie miałem jeszcze sytuacji kiedy bym zapomniał klucza, ale wolałbym zamienić pochwyt na normalną klamkę (nie wiele brakowało a zatrzasnąłbym mieszkanie z patelnią na gazie...) - tylko pytanie czy to jest możliwe? Czy to zależy od drzwi ?

Wygląda na normalną klamkę Axa, kolor stare złoto (F4).

Nie dam głowy, ale wydaje mi sie, że może udałoby się wymienić jedynie dźwignię klamki (możesz sprawdzić wykręcając ten mały imbus (3mm) na środkowej częsci - jak się da go włożyć od zewnątrz to szukaj samej dźwigni. Zwykle jednak w normalnej sprzedaży są całe klamki. Koszt takiej jak u Ciebie - ok 200zl(masz dobry standard antywłamaniowy)

Wygląda na normalną klamkę Axa, kolor stare złoto (F4).

Nie dam głowy, ale wydaje mi sie, że może udałoby się wymienić jedynie dźwignię klamki (możesz sprawdzić wykręcając ten mały imbus (3mm) na środkowej częsci - jak się da go włożyć od zewnątrz to szukaj samej dźwigni. Zwykle jednak w normalnej sprzedaży są całe klamki. Koszt takiej jak u Ciebie - ok 200zl(masz dobry standard antywłamaniowy)

Dzięki za odpowiedź :). Myślałem też, żeby zamienić i dać klamkę na zewnątrz ale z tego co widziałem na pewno musiałbym zrobić dodatkowe otwory (wiercić). Może przed złodziejami to chroni, ale jakbym się zatrzasnął na zewnątrz to można wiele szkód wyrządzić (pożar itd).

• 2 weeks później...

...Nie dam głowy, ale wydaje mi sie, że może udałoby się wymienić jedynie dźwignię klamki ...

Nie obraź się Fin, ale ja nigdy w mojej karierze nie spotkałem się ze sprzedażą połowy klamki, a trafienie na kogoś komu się taka sama klamka zepsuła i sprzedaje resztki na OLX graniczy z cudem. Zdecydowanie szybciej jest jechać do sklepu i znaleźć np. ten sam model tylko w wersji standardowej.