Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wada elewacji BONIE

Recommended Posts

Witam

Proszę o poradę ewentualne pomysły fachowców co zrobić z wadą na mojej elewacji.

Dom ocieplony : styropian, siatka klej i pomalowany podkładem. Minęło 2 lata i zamierzam położyć tynk ozdobny firmy STO.

Wszystko byłoby ok gdyby nie problem z boniami - plastikowe profile z siatką, wtopione w styropian. Na połączeniu 2 profili plastikowych - boni powstała nieszczelność dostaje się woda i pęka klej ( w zał zdjęcia). Zanim położę tynk ozdobny muszę coś z tym zrobić wcześniej, bo tynk też będzie pewnie pękał.

Nie chciałbym wyrywać profili i likwidować bonie może da się to jakoś uszczelnić na połączeniu profili : klejem , masą, pospawać?

Wiem że te profile pracują w zależności od temp. i może być z tym problem.

Proszę jeszcze raz o pomoc co zrobilibyście z takim problemem.

Z góry bardzo dziękuję za porady.

IMG_20180322_181443439-1.jpg

IMG_20180322_181508184-1.jpg

IMG_20180322_181541003-1.jpg

powinien byc montowany lacznik boniii na etapie montazu, a tego tu nie widze.

teraz co zrobisz - nic nie zrobisz: Sikaflex 11FC, jak wzschnie to ladnie go podsylifowac i do przodu

powinien byc montowany lacznik boniii na etapie montazu, a tego tu nie widze.

teraz co zrobisz - nic nie zrobisz: Sikaflex 11FC, jak wzschnie to ladnie go podsylifowac i do przodu

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź - no właśnie nie było łączników w tym systemie boni, taka otrzymałem informację od wykonawcy, teraz już nic z tym nie zrobię.

A gdybym te miejsca połączeń boni zaspawał, połączył żeby nie było takiej szczeliny, przez kogoś kto ma sprzęt i spawa plastiki a potem Sikaflex 11 FC i wyszlifować? Zastanawiam się czy spawanie ma sens bo tam będą naprężenia listwa pracuje pod wpływem temp.

I jeszcze jedno pytanko - jak już opanuje te nieszczęsne bonie to chciałbym zakończyć temat i położyć tynk, mam ofertę na :

- Cersanit - w cenie materiał + robocizna - 55 zł m2

- Arsanit lub Dreier - w cenie materiał + robocizna - 62 zł m2

- Sto - w cenie materiał + robocizna - 78 zł m2

Są to silicony w kolorze.

Pozdrawiam

nie lacz na sztywno, bo to tak jak wspominasz - troche pręży i zeby nie wylazlo na zewnatrz. po prostu w szczeline 11fc i bedzie ok.

co do tynkow: jezeli chodzi o grunt + tynk to teraz tak

ja licze zawsze caly proces na 3, czyli

-33,3% to klejenie eps

-33,3% to warstwa zbrojaca z naroznikami, listwami

-33,3% to grunt plus tynk

czyli wyszloby tak: 65*0,33 = 21,50 netto/m2 koszt robocizny grunt+tynk

materialy:

Ceresit i STO ok, Arsanit i Dreier nope nope nope

w Caparolu:

- pg610 6,80*0,3 = 2,05 netto/m2

- Amphisilan FP K15 5,20*2,5 = 13,00 netto/m2

czyli powinno wyjsc: 21,50+2+13 = 36,50 netto/m2 *1,08 czyli okolo 40zl brutto na m2

i to juz takie rozsadne pieniadze sa no i tynk Caparol-a polski, mozna by zmienic na najlepsze co jest na rynku czyli na Carbon K15 i wtedy masz tynk 21 netto / m2 a zatem 21,50+2+21 = 44,50 netto czyli 48 brutto na m2 i to juz tak super super materialowo, natomiast wykonawca tanim nie jestem, raczej tym z drozszych a i tak mi wychodzi sporo taniej niz to co Ty masz.

No chyba ze tam jest inny zakres prac.

nie lacz na sztywno, bo to tak jak wspominasz - troche pręży i zeby nie wylazlo na zewnatrz. po prostu w szczeline 11fc i bedzie ok.

co do tynkow: jezeli chodzi o grunt + tynk to teraz tak

ja licze zawsze caly proces na 3, czyli

-33,3% to klejenie eps

-33,3% to warstwa zbrojaca z naroznikami, listwami

-33,3% to grunt plus tynk

czyli wyszloby tak: 65*0,33 = 21,50 netto/m2 koszt robocizny grunt+tynk

materialy:

Ceresit i STO ok, Arsanit i Dreier nope nope nope

w Caparolu:

- pg610 6,80*0,3 = 2,05 netto/m2

- Amphisilan FP K15 5,20*2,5 = 13,00 netto/m2

czyli powinno wyjsc: 21,50+2+13 = 36,50 netto/m2 *1,08 czyli okolo 40zl brutto na m2

i to juz takie rozsadne pieniadze sa no i tynk Caparol-a polski, mozna by zmienic na najlepsze co jest na rynku czyli na Carbon K15 i wtedy masz tynk 21 netto / m2 a zatem 21,50+2+21 = 44,50 netto czyli 48 brutto na m2 i to juz tak super super materialowo, natomiast wykonawca tanim nie jestem, raczej tym z drozszych a i tak mi wychodzi sporo taniej niz to co Ty masz.

No chyba ze tam jest inny zakres prac.

Witam ponownie

To z boniami już wiem jak zrobić - dzięki jeszcze raz, ale z tym tynkiem jeszcze pomęczę.

Zakres zwykły - podkład + tynk, boni naprawa wiadomo temat odrębny.

Jest dużo roboty i wykonawcy próbują zarobić na maks, a ja chcę zapłacić uczciwie za dobrą robotę. To co wybrać z tych tynków: rozumiem że Arsanit, i Dreier omijać, zostałby mi od tego wykonawcy Ceresit lub drogo STO?

Chyba że wezmę dobrego wykonawcę fighter1983 :) - zapraszam na Śląsk na kilka dni.

wyjazdy juz odpuszczam. grasuje na terenie Plocka, Warszawy i okolic :) ja rozumiem ze mozna chciec zarobic, ale bez przesady, sa jakies granice.

Jezeli to faktycznie sam grunt i tynk 22-25 netto za m2 robocizny to bardzo uczciwe pieniadze.

a material widzisz jak wychodzi.

zatem z rozsadnym lub juz dobrym materialem powinno Cie to wyniesc miedzy 40 a 50 /m2 brutto z umowa i faktura.

wyjazdy juz odpuszczam. grasuje na terenie Plocka, Warszawy i okolic :) ja rozumiem ze mozna chciec zarobic, ale bez przesady, sa jakies granice.

Jezeli to faktycznie sam grunt i tynk 22-25 netto za m2 robocizny to bardzo uczciwe pieniadze.

a material widzisz jak wychodzi.

zatem z rozsadnym lub juz dobrym materialem powinno Cie to wyniesc miedzy 40 a 50 /m2 brutto z umowa i faktura.

Szkoda że nie na Śląsku, bo tu kroją ile się da:), ale trzeba dalej szukać. A robić na tym Cersanicie, czy na drogim STO bo Arsanit i Dreier odrzucam.

Szkoda że nie na Śląsku, bo tu kroją ile się da:), ale trzeba dalej szukać. A robić na tym Cersanicie, czy na drogim STO bo Arsanit i Dreier odrzucam.

Robic na Caparolu :) proste :p