Gość Arturo72 27.03.2018 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 (edytowane) Cena jest bardzo ważna nie ukrywam. Założyłem sobie próg 10 000 na piec i go nie przekroczę, bo jakbym mógł to bym dołożył do pompy ciepła. Całe życie to kompromis, przynajmniej u mnie. Gdybyś olal komin miałbyś pompę Do 10kW wybieraj kocioł bo mocniejsze zadusza się lub dodatkowo bufor a to 5-7tys.zl. Przy -20st.C taki dom potrzebuje ok.5kW,przy -5-0st.C dom będzie potrzebował ok.2-3kW. Teraz uruchom sobie logikę Edytowane 27 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.03.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 (edytowane) Cena jest bardzo ważna nie ukrywam. Założyłem sobie próg 10 000 na piec i go nie przekroczę, bo jakbym mógł to bym dołożył do pompy ciepła. Całe życie to kompromis, przynajmniej u mnie. Przecież w zakładanym progu cenowym masz Lagune P. Ba, jeśli boisz się serwisu lub nie masz przekonania to na twoim miejscu wziął bym Defro, chociaż by Delte czy Bio Slima 10 jak Barliniak. Aha i nie patrz na opinie ludzi piszących o mocy kotła 8-10-12 KW bo tak jak pisałem wcześniej, najważniejsza jest modulacja, czyli ta dolna granica mocy kotła, który nie kisi się jak to pisze przedmowca, tylko działa z pełną sprawnością dajmy na to od 3 do 12KW. Idąc dalej w kwestii modulacji, bufor w takim kotle jest zbędny. Edytowane 27 Marca 2018 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 30.03.2018 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Mam jeszcze jedno pytanie. Komin mam wysoki (9m?) systemowy, na około dosyć duże połacie terenu nie zabudowanego za bardzo. Mam nadzieje, że na ciąg nie będę narzekał.... Pelletowe piece podobno nie przepadają za za dużym ciągiem. Warto kupić reduktor ciągu ? Jeżeli tak to jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.03.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 W Lagunie masz system optymalizacji spalin, ciąg nie przeszkadza, w dodatku masz presostat spalin, jeśli "wyczuje" za mały ciąg, zapchany komin, wyłączy kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts