Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet jaka moc

Recommended Posts

Gość Arturo72
Cena jest bardzo ważna nie ukrywam. Założyłem sobie próg 10 000 na piec i go nie przekroczę, bo jakbym mógł to bym dołożył do pompy ciepła.

Całe życie to kompromis, przynajmniej u mnie.

Gdybyś olal komin miałbyś pompę ;)

Do 10kW wybieraj kocioł bo mocniejsze zadusza się lub dodatkowo bufor a to 5-7tys.zl.

Przy -20st.C taki dom potrzebuje ok.5kW,przy -5-0st.C dom będzie potrzebował ok.2-3kW.

Teraz uruchom sobie logikę :)

Edytowane przez Arturo72

Cena jest bardzo ważna nie ukrywam. Założyłem sobie próg 10 000 na piec i go nie przekroczę, bo jakbym mógł to bym dołożył do pompy ciepła.

Całe życie to kompromis, przynajmniej u mnie.

Przecież w zakładanym progu cenowym masz Lagune P. Ba, jeśli boisz się serwisu lub nie masz przekonania to na twoim miejscu wziął bym Defro, chociaż by Delte czy Bio Slima 10 jak Barliniak.

Aha i nie patrz na opinie ludzi piszących o mocy kotła 8-10-12 KW bo tak jak pisałem wcześniej, najważniejsza jest modulacja, czyli ta dolna granica mocy kotła, który nie kisi się jak to pisze przedmowca, tylko działa z pełną sprawnością dajmy na to od 3 do 12KW. Idąc dalej w kwestii modulacji, bufor w takim kotle jest zbędny.

Edytowane przez eliks

Mam jeszcze jedno pytanie.

Komin mam wysoki (9m?) systemowy, na około dosyć duże połacie terenu nie zabudowanego za bardzo. Mam nadzieje, że na ciąg nie będę narzekał.... Pelletowe piece podobno nie przepadają za za dużym ciągiem.

Warto kupić reduktor ciągu ? Jeżeli tak to jaki?