Bard13 27.09.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Wiem, ze temat zapewne był wałkowany, jednakże przez SZUKAJ i GOOGLE nie znalazłem nic na temat jakości. Będziemy zakopywać zbiornik Orlenu na P-B i zastanawiamy się nad wyborem pieca. handlowiec Orlengazu powiedział, ze widział wnętrze i Vaillanta i Termetu i nie widział różnicy, a nawet że oba są takie same.Termet podoba nam się cenowo i patriotycznie (jak by nie patrzeć rodzima firma)Ale czy naprawdę warto mieć TERMET-a?W Polsce króluje Vaillant i Veissman, dzieląc resztę z Junkersem.Ale czy rodzime naprawdę jest gorsze?Czy ktoś może podać jakieś obiektywne za i przeciw w stosunku do TERMETa? ZA odpowiedzi inne niż „użyj szukaj” z góry dziękuję.Odwdzięczymy się w naturze. Np. ziemniakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 27.09.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 handlowiec Orlengazu powiedział, ze widział wnętrze i Vaillanta i Termetu i nie widział różnicy, a nawet że oba są takie same. Żarty sobie robi ten handlowiec. To tak jakby porównać telewizor np. Trilux i Panasonic czy też są takie same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 27.09.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Wiem, ze temat zapewne był wałkowany, jednakże przez SZUKAJ i GOOGLE nie znalazłem nic na temat jakości. Po prostu przeczytaj cały ten wątek http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=23115&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=3b2b3e0fe1947e6af37fd4f1fe10c66b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 27.09.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 handlowiec Orlengazu powiedział, ze widział wnętrze i Vaillanta i Termetu i nie widział różnicy, a nawet że oba są takie same. Żarty sobie robi ten handlowiec. To tak jakby porównać telewizor np. Trilux i Panasonic czy też są takie same? Napisz cos konkretniej jakie sa róznice i co przemawia na kozysc jednego a co nie posiada drugie. Wielu sprzedawców porównuje piece w stylu jeden to Polonez drugi to Mercedes. I chyba na tym konczy sie ich wiedza na wyzej wymieniony temat. A diabel tkwi w szczegolach http://www.republika.pl/net4u/images/ogien.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 27.09.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Mam Termeta UniCo 6,6- 22 Kw z zasobnikiem 120l. Polecam Za gaz - kuchenka gazowa do gotowania i ciepła woda uzytkowa dla 4 osob płace srednio miesiecznie 65 złotych. Jaka jest roznica miedzy Termetem a innymi kotlami? Moim zdaniem jedynie w cenie zakupu - Termet jest tanszy oraz kosztach eksploatacji - Termet tez jest tanszy. Kazdy kociol tak samo dostarcza nam ciepłą wode. Moi rodzice mają oryginalnego żeliwnego, stojącego Junkersa. Rozni on sie tym od Termetu, że kosztował 3 lata temu ponad 12 tys złotych, wizyta serwisanta to 100 zł za przyjazd. Termet pracuje ciszej od tego Junkersa. Innych roznic nie widze. Ciepła woda leci z kranu, grzejniki w obu przypadkach tez są ciepłe. Inne argumenty - to chyba tylko reklama i nieuzasadnione twierdzenia instalatorow o domniemanej wyzszosci drogich kotlow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 27.09.2004 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Wiem, ze temat zapewne był wałkowany, jednakże przez SZUKAJ i GOOGLE nie znalazłem nic na temat jakości. Po prostu przeczytaj cały ten wątek http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=23115&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=3b2b3e0fe1947e6af37fd4f1fe10c66b Dzięki za linka i w 85% skłaniam się na Termeta. Pozostałe 15% zostawiam na nagłe i niespodziewane info. Nie mniej czekam na inne opinie. Zwłaszcza złe. Ale z konkretami. Bo w cytowanym wątku było sporo filozofii z cyklu: "A telewizor masz polski czy nie" jeśli Termet jest do luftu albo w czymś gorszy. To proszę o konkret. Będziemy wdzięczni za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 27.09.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Ja mam piec kondensacyjny Termetu użytkuję od 2 m-cy - grzeja wodę i zaczyna grzać dom (jak tylko dojdę do ładu ze sterowaniem go - pogodówka, pokojówka ). Chwalę go sobie i nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 27.09.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 mam Termeta 29 kW, jeszcze nie rozpoczął pracy. Za rok mogę powiedzieć jak się sprawował. Z opisu wynika,że wszystkie istotne elementy np. palnik są importowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 27.09.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 No dobrze ale jakie są ceny?Napiszcie proszę jakie dostaliście ceny.Ja znalazłem kocioł Immergasa Zeus Victrix z 80 l zasobnikiem (kondensat) za 8.000-8.500 brutto. Wszystko w środku z nierdzewki + automatyka pogodowa.Termet z zasobnikiem wcale nie wychodził mi taniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 27.09.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Mój kocioł z zasobnikiem 150l, ze wszystkimi dodatkami, pompą cyrkulacji, automatyka wewnętrzna bez pogodowej, ale 29 kW za 6200,- brutto razem z robocizną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 28.09.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Moj kociol 22 Kw plus zasobnik 120l to koszt 3500 zł brutto plus dwa sterowniki Honeywell M 27(elektroniczne termostaty do rozdzielaczy osobno parter i pietro) po ok. 300 zł sztuka (o ile sobie dobrze przypominam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 28.09.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 wszystko ok, ale czy ktos ma doświadczenie ze współpracą tego Temeta (nie kondensacyjnego) z podłogówką, czy nadaje się do takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 28.09.2004 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 wszystko ok, ale czy ktos ma doświadczenie ze współpracą tego Temeta (nie kondensacyjnego) z podłogówką, czy nadaje się do takiego rozwiązania? To zajrzyj na linka tu dołączonego (parę postów wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalek 28.09.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Różnic nie ma żadnych - w obudowie !Poza tym są różnice w wydajności, sprawności, żywotności. Zapraszam na http://www.polska-siec-instalacyjna.pl Możemy zaproponować wiele rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 28.09.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 W sprawnosci ? Unico zwykly 92%. W trwalosci ? 3 lata od uruchomienia zero awarii. Roznice sa - zasadnicze - w cenie. Ja za swojego Unico 22 dalem kiedys 2tys Do tego sterowanie, zasobnik 120l Galmeta i swietny zestaw za 3tys. Mam z czego teraz placic za gaz D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalek 28.09.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Daweto kwestia doświadczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 28.09.2004 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Dawe to kwestia doświadczenia... Możesz rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalek 28.09.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Są ludzie zadowoleni z poloneza. NAPRAWDĘ ! Ale nie znam nikogo kto kupuje drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 28.09.2004 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Prosiłem: Nie mniej czekam na inne opinie. Zwłaszcza złe. Ale z konkretami. Bo w cytowanym wątku było sporo filozofii z cyklu: "A telewizor masz polski czy nie" jeśli Termet jest do luftu albo w czymś gorszy. To proszę o konkret. Będziemy wdzięczni za rady A otrzymałem: Są ludzie zadowoleni z poloneza. NAPRAWDĘ ! Ale nie znam nikogo kto kupuje drugiego. FIlozofia czy konkret? Wybór należy do CIebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 28.09.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 W wypowiedzi Michalka jest konkret, inaczej wygląda dochod z marzy ze sprzedaży kotla za 3 tys, a inaczej za 10 tys. zl. Wielu dalo sie przekonac handlowcom, o posiadaniu jakoby mercedesa w kotlowni. Tak tez przekonują handlowcy, brak jakiegokolwiek obiektywizmu w porownaniach, gra na emocjach. Ciepła woda jest tylko ciepłą wodą, ale trzeba dorobic historie, aby sprzedać drozsze urządzenie produkujące tą ciepłą wodę; ma to byc jakoby lepsze urządzenie. Sprzedawcy i instalatorzy nie rozwijają jednak wątku w czym to drozsze urządzenie ma byc lepsze od tanszego. Wg sprzedawców drozsze jest lepsze i juz! Efekt dostrzegalny jest pozniej w nieco bardziej pustej kieszeni. "To kwestia doswiadczenia", moje podpowiada mi, że o finanse wlasne i cudze trzeba dbac, nie przepłacając, gdy nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts