alter2000 09.08.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Myśląc o wyposażaniu domu nie brałem w ogóle pod uwagę polskich producentów, bo nasze firmy nie kojarzyły mi się zbyt high tec a tymczasem przekonała mnie do siebie Thessla Green w obszarach rekuperacji, więc i w temacie pieca gazowego zacząłem szukać rodzimych producentów. Z tego co widzę na rynku trwa chyba tylko Termet, ale zdanie o nim są skrajne. Od zachwytów (dobre podzespoły, cena przyzwoita, jakość bardzo dobra, tani serwis gdyby coś) do ostrej krytyki (głównie awaryjność i zużycie gazu). Czy ktoś z użytkowników lub serwisantów mógłby coś napisać o nowych modelach dwufunkcyjnych Crystal II i Gold? Jak się spisują, niezawodność, łatwość obsługi, ekonomiczność. Ps. Może ktoś rozwinie jaką wartość ma palnik BlueJet wprowadzony w 2016 roku i wykorzystywany w Crystal II? Swoją drogą dziwne, że Gold już BlueJet nie ma a parametry pieca dokładnie te same. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez alter2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 24.08.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Wygląda na to, że Termet nie próźnuje i wprowadza nowe piece dwufunkcyjne (Silver i Gold Plus). Na pierwszy rzut oka nie wiem co w nich nowego, ale widać coś tam chyba poprawili. Może jakiś serwisant mógłby się wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zajtzu 24.08.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Witam, Kocioł Gold + został dodatkowo bardziej wyciszony względem poprzednika - aktualnie hałas na poziomie max 48dB, delikatnie zmieniony wymiennik ciepła i fabrycznie montowany adapter przyłączeniowy 60/100 ot takie różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.08.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Mam 2 piece dwufunkcyjne Termet i z obydwoma mam problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zajtzu 24.08.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Ja mam od 17lat Termet Unico i jedyne co przez ten czas się zepsuło to jakiś czujnik za 30zl.. Także ile ludzi tyle opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.08.2016 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Ja mam od 17lat Termet Unico i jedyne co przez ten czas się zepsuło to jakiś czujnik za 30zl.. Także ile ludzi tyle opini. To nie kwestia ludzi tylko urządzenia . 17 lat temu produkowano coś innego. Teraz oceniać można tylko firmę , a nie kocioł . Konstrukcje są optymalizoawane nieustannie .I co chwila mamy w sklepie inny produkt . Nawet pod tą samą nazwą . Oceń tak samochód . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 26.08.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, Kocioł Gold + został dodatkowo bardziej wyciszony względem poprzednika - aktualnie hałas na poziomie max 48dB, delikatnie zmieniony wymiennik ciepła i fabrycznie montowany adapter przyłączeniowy 60/100 ot takie różnice. Czyli zmiany niewielkie, zwłaszcza jeśli ktoś nie ma presji na hałas, bo piec będzie wisiał w kotłowni. Jak wygląda zestawienie Gold Plus z nowym Silver? Widzisz gdzieś jakieś konkretne przewagi? I co to jest ten blue jet? Marketing, czy faktycznie świetny palnik z dużym zakresem modulacji? Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez alter2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 01.10.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Witam, czym różni się crystlal II 20 od Gold plus 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipek33 14.10.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 No to ja jestem winny uzupełnienie:- zmieniłem serwisanta - jest dużo lepiej ale Termet nie powinien dawać akredytacji byle komu;- wymieniono na gwarancji wentylator - to on odpowiadał za 13 (tyle wynotowałem w zeszycie od stycznia 2015 do grudnia 2015) wyłączeń kotła z błędem E42- od czasu wymiany wentylatora błąd E42 pojawił się raz i to poza sezonem grzewczym - czerwiec 2016 r. Dalsze wnioski - póki co w tym sezonie kocioł działa jak powinien. Nie przekreślam negatywnej opinii, bo nie mogę zapomnieć o nękającym problemie E42 i niesumiennych serwisantach - to wszystko Termet jednak firmuje. Gdyby nie to, że trafił mi się egzemplarz z uszkodzonym wentylatorem, co rzutuje na moje doświadczenia z urządzeniem, to kocioł miał jednak dość przystępną cenę. Gdybym kupował jeszcze raz chyba zaryzykowałbym ponownie Termeta, z tym że brałbym jednofunkcyjny z zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkoo 15.11.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Jak Waszym zdaniem wypada termet w porownaniu z immergasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.11.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Jeśli chodzi o kocioł, to moim zdaniem jest lepiej wykonany. Na minus zaliczam tragiczne sterowniki (w praktyce tylko włącz/wyłącz) w Termecie. Sterownik CAR2 z Immergasa bije go na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 24.12.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Cały czas jestem przed zakupem pieca. Ktos z użytkowników Termetów mógłby wrzucić parę szczerych słów o tym jak się spisują? Może już macie nowe piece, które zadebiutowały na rynku w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.12.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Cały czas jestem przed zakupem pieca. Ktos z użytkowników Termetów mógłby wrzucić parę szczerych słów o tym jak się spisują? Może już macie nowe piece, które zadebiutowały na rynku w tym roku? ogolnie kotły sa skladane z podzespołów innych firm, jeden duzy producent wymienników, pompa grundfosa albo wilo, 2-3 firmy z elektrozaworami gazowymi, do tego kilka czujnikow i rozne automatyki i to jest caly kociol, jeszcze jest naczynie przeponowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 24.12.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 ogolnie kotły sa skladane z podzespołów innych firm, jeden duzy producent wymienników, pompa grundfosa albo wilo, 2-3 firmy z elektrozaworami gazowymi, do tego kilka czujnikow i rozne automatyki i to jest caly kociol, jeszcze jest naczynie przeponowe Czyli w praktyce wszystko na rynku jest mniej więcej na tym samym poziomie? W takim układzie Termet, na tle zagranicznej konkurencji, wygląda bardzo dobrze cenowo i po co przepłacać za coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 25.12.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 To nie jest tak. Producenci mają różne rozwiązania techniczne, gorsze, lepsze. Niestety wszystko w obecnych czasach sprowadza się do oszczędności i nastawione jest na ilość nie jakość. Marka do której mamy zaufanie, potrafi wypuścić straszny bubel, a taka mniej znana, urządzenie które będzie całkiem dobrze się sprawowało. Kupując dzisiaj nowy produkt, nie wiemy czy tuż po gwarancji się zepsuje (jak już siada w okresie gwarancyjnym kilka razy, to możemy się mentalnie przygotowywać, na późniejsze grube wydatki.) czy pochodzi te 5 lat bezawaryjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 25.12.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 To nie jest tak. Producenci mają różne rozwiązania techniczne, gorsze, lepsze. Niestety wszystko w obecnych czasach sprowadza się do oszczędności i nastawione jest na ilość nie jakość. Marka do której mamy zaufanie, potrafi wypuścić straszny bubel, a taka mniej znana, urządzenie które będzie całkiem dobrze się sprawowało. Kupując dzisiaj nowy produkt, nie wiemy czy tuż po gwarancji się zepsuje (jak już siada w okresie gwarancyjnym kilka razy, to możemy się mentalnie przygotowywać, na późniejsze grube wydatki.) czy pochodzi te 5 lat bezawaryjnie. Czytam Twój wpis i dochodzę do wniosku, że trudno przewidzieć jak to będzie, żadna firma nie jest gwarancją super jakości i w tym układzie tym bardziej nie ma sensu przepłacać. Nie znalazłem jakiejś większej krytyki Termeta w sieci. Najczęściej pojawiają się wpisy dystrybutorów innych marek, którzy rzucają ogólnikami. Co do użytkowników, nikt specjalnie nie narzeka, jeśli pojawiają się problemy to rozwiązuje je serwis i sieć serwisowa Termetu jest dobrze rozbudowana, co bywa kluczowe. Chyba spróbuję z polską marką. Trzeba wspierać rodzimy przemysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 25.12.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Ważne jest zaplecze serwisowe najbliższe Twojego zamieszkania, i tego należałoby się trzymać reszta często to kwestia szczęścia - to samo urządzenie działa bezawaryjnie u jednego klienta, zdarzy się inna osoba która ma z nim ciągłe problemy.Sam kocioł jest zależny od wielu czynników zewnętrznych, dlatego tak ważne jest prawidłowe wykonanie całej instalacji do której będzie on przyłączony, nie bez znaczenia są późniejsze przeglądy/ czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 28.12.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Jak oceniasz to co mają na rynku? Jakie są np. realne różnice/przewagi pomiędzy Gold Plus a Silver? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek O 30.12.2016 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Posiadam kocioł Termet Ecocondens Integra II 25 kW. Jest zamontowany w nowym budynku i współpracuje poprzez sprzęgło zintegrowane z wymiennikiem z dość mocno rozbudowaną instalacją CO. (Takie hobby ) Piec pracuje od około miesiąca bez przerwy. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie nastawionej temperatury na sprzęgle hydraulicznym i powiem, że mu to nawet bardzo dobrze wychodzi. Posiada bardzo szeroką modulację tak więc palnik się w ogóle nie wyłącza. Pracuje dość cicho, choć to nie ma w moim przypadku znaczenia, ponieważ całość jest w piwnicy. Jak na razie żadnych zastrzeżeń nie mam. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem jako realny użytkownik tego kotła a jutro postaram się zamieścić kilka zdjęć pieca jak i współpracującej z nim instalacji. O, mam jedno zdjęcie z kawałkiem kotłowni (kotłownia cały czas w budowie) na którym widać również zasilanie awaryjne. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez Jurek O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 30.12.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Możesz napisać dlaczego wybrałeś Termeta? Sporo jest tego na rynku i jednak zachwalane są głównie zagraniczne piece (widać dużą pracę na forach dystrybutorów). Ciekaw jestem co Cię przekonało. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez alter2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts