kumpel74 22.03.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Witam wszystkich mam pytanie a właściwie prośbę o wybór jednej z dwóch pomp a mianowicie o E.SYBOX MINI3 lub grundfos *MQ 3-45 która nadaje się do domu jednorodzinnego 2 pietra (dwie łazienki i jedna kuchnia) dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.03.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Witam wszystkich mam pytanie a właściwie prośbę o wybór jednej z dwóch pomp a mianowicie o E.SYBOX MINI3 lub grundfos *MQ 3-45 która nadaje się do domu jednorodzinnego 2 pietra (dwie łazienki i jedna kuchnia) dziękuję i pozdrawiam Zbadaj wodę ze studni pobierajac próbke po bardzo solidnym przepompowaniu. Uzdatanienie wody może mieć wpływ na wybór zarówno typu hydroforu jak i wydajność pompy. Dodatkowo napisz jak daleko masz do studni i na jakim poziomie jest woda. Wtedy mozna myslec nad doborem pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpel74 23.03.2018 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Zbadaj wodę ze studni pobierajac próbke po bardzo solidnym przepompowaniu. Uzdatanienie wody może mieć wpływ na wybór zarówno typu hydroforu jak i wydajność pompy. Dodatkowo napisz jak daleko masz do studni i na jakim poziomie jest woda. Wtedy mozna myslec nad doborem pompy. Woda jest przebadana i spelnia wymogi, studnia 10m od domu glebokosc 6-7metrow, zalezy mi na wydajnosci pompy wzgledem cisnienia, mam bardzo starą pompe ze zbiornikiem cisnieniowym oddzielnym, wymienione owe pompy posiadaja tzw. zbiorniki cisnieniowe wewneczne, po prostu chciałbym jakąś opinie o tych pompach sie dowiedzieć,czytalem ze grundfos ma dobre opinie ale jest ich garstka, moze kotos cos posiada takie pompy i mógłby sie podzielic doswiadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.03.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Woda jest przebadana i spelnia wymogi, studnia 10m od domu glebokosc 6-7metrow, zalezy mi na wydajnosci pompy wzgledem cisnienia, mam bardzo starą pompe ze zbiornikiem cisnieniowym oddzielnym, wymienione owe pompy posiadaja tzw. zbiorniki cisnieniowe wewneczne, po prostu chciałbym jakąś opinie o tych pompach sie dowiedzieć,czytalem ze grundfos ma dobre opinie ale jest ich garstka, moze kotos cos posiada takie pompy i mógłby sie podzielic doswiadczeniemGrundfoss to zacna firma. Ich głębinówki działaja latami. Nie podejrzewałbym żeby w wersji ssącej było dużo gorzej. Bardzo potrzebujesz pompę elektroniczna? Te pompy maja kilku litrowy zbiorniczek, czyli za każdym odkręceniem kranu włącza się pompa. Zbiorniczek tyci żeby dostarczyc wody przez1-2 sekundy aż się pompa rozkręci. Nie masz zapasu wody jak w klasycznym duzym zbiorniku hydroforowym. Hydrofor (sam zbiorik masz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks62 30.03.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Witam,Brak tu informacji o wydajności studni.Czy to jest studnia kręgowa czy wiercona( abisynska)?Potrzebne są informacje na temat wydajności studni ,ile wody studnia może wydaćOd tego trzeba zacząć, nawet najlepsza i wydajna pompa sobie nie poradzi jak nie dostanie odpowiedniej ilości wody.PozdrawiamMarek62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 30.04.2020 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Wybaczcie, ale będą pytania zupełnie banalne: 1. Na jaką głębokość poniżej lustra wody bezpiecznie jest opuścić pompę śrubową w studni głębinowej, jeśli używa się jej: a) tylko do podlewania ogrodu, b) do małego domu i ogrodu? 2. Czy jest sens kupować hydrofor o głębokości czerpania 8-10 metrów, jeśli lustro wody znajduje się na kilkunastu metrach? Odległość do domku to kilkanaście metrów od studni, wysokość pompowania jest żadna, jakiś 1 metr. Czy może jakiś inny parametr urządzenia jest ważniejszy? 3. Czy kupować zestaw hydroforowy - np. coś takiego: https://allegro.pl/oferta/hydrofor-ogrodowy-pompa-nac-1200w-19l-3600l-h-7845782470 - czy wystarczy do pompy śrubowej dołączyć zbiornik przeponowy, ewentualnie inne oprzyrządowanie? W domku nie ma miejsca, więc muszę umieścić hydrofor w studni - dwa kręgi po 50 cm wysokości i 140 cm średnicy, w środku rura wpuszczona w ziemię na 35 metrów, więc miejsca nie ma bardzo dużo, ale trochę jest. Na razie hydrofor będzie służył tylko do podlewania działki i celów budowlanych, docelowo ma zasilać domek w z.w.u. Da się tak zrobić? HELP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.05.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Wybaczcie, ale będą pytania zupełnie banalne: 1. Na jaką głębokość poniżej lustra wody bezpiecznie jest opuścić pompę śrubową w studni głębinowej, jeśli używa się jej: a) tylko do podlewania ogrodu, b) do małego domu i ogrodu? To nie zależy od zastosowania tylko od poziomu lustra wody. Musisz to sprawdzić (lub studniarz to powinien określić). Jest lustro statyczne i dynamiczne (w czasie poboru wody) i one mogą się różnić o kilka metrów, a nie możesz dopuścić by pompa pracowała na sucho. 2. Czy jest sens kupować hydrofor o głębokości czerpania 8-10 metrów, jeśli lustro wody znajduje się na kilkunastu metrach? Odległość do domku to kilkanaście metrów od studni, wysokość pompowania jest żadna, jakiś 1 metr. Czy może jakiś inny parametr urządzenia jest ważniejszy? Fizyka ogranicza głębokość ssania do 8-9 metrów, a w praktyce pewnie jeszcze mniej. Jeśli lustro wody jest głębiej to musisz mieć pompę zatapialną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.05.2020 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 To nie zależy od zastosowania tylko od poziomu lustra wody. Musisz to sprawdzić (lub studniarz to powinien określić). Jest lustro statyczne i dynamiczne (w czasie poboru wody) i one mogą się różnić o kilka metrów, a nie możesz dopuścić by pompa pracowała na sucho. Fizyka ogranicza głębokość ssania do 8-9 metrów, a w praktyce pewnie jeszcze mniej. Jeśli lustro wody jest głębiej to musisz mieć pompę zatapialną. I to raczej sory ale g prawda. Mam studnię rurową 14m i zestaw hydroforowy z allegro i nie ma problemu z wydajnością. To kwestia tego że ma 2 zawory zwrotne. Sąsiad miał na 30m podobną studnię i nieczego nie zatapiał bo studnia ma średnicę 2 cali podobnie jako moja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.05.2020 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 I to raczej sory ale g prawda. Mam studnię rurową 14m i zestaw hydroforowy z allegro i nie ma problemu z wydajnością. To kwestia tego że ma 2 zawory zwrotne. Sąsiad miał na 30m podobną studnię i nieczego nie zatapiał bo studnia ma średnicę 2 cali podobnie jako moja Nikt tu nie mówi o wydajności pompy tylko o zasysaniu wody. Nie ma takiej możliwości aby zassać wodę z większej głębokości. I żadne 2 zawory zwrotne tego nie zmienią. Średnica rury też nie ma tu nic do rzeczy, tak samo jak głębokość studni. Chodzi o to na jakiej głębokości w tej studni jest lustro wody. Nie ma fizycznej możliwości jej zassania przez pompę umieszczoną więcej niż 7-8 metrów ponad tym poziomem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.05.2020 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Ja pierdolę to cud normalnie mam cud na mojej działce :o:o:o:o:o:o:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.05.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Znaczenie ma poziom wody. Mam studnię 12,5m(a i tak paskudna) a wodę na poziomie ok 1,5m.Rura fi 40 a hydrofor może chodzić 24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.05.2020 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Ja pierdolę to cud normalnie mam cud na mojej działce :o:o:o:o:o:o:o Ewidentnie CUD... proponuję zgłosić ten zestaw hydroforowy z allegro do nobla za obalenie praw fizyki chociaż obstawiałbym, że poziom wody w tej studni jest wyższy niż 8 m i jednak cudu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 02.05.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Dzięki wielkie Czyli jeśli mam zwykłą pompę śrubową - coś takiego: https://allegro.pl/oferta/pompa-glebinowa-srubowa-1500w-3400l-h-100m-plywak-9207727637 - muszę do niej dołączyć... no właśnie, co? Wiem już, że zawór zwrotny się przyda. Teraz nie jest konieczny, bo pompa działa w długich cyklach - używam jej do ręcznego podlewania ogrodu i celów budowlanych. Ale podłączyć zraszacz już się nie da, bo przy jakimkolwiek dławieniu ciśnienie w wężu staje się jest za duże. Muszę jakieś niedrogie rozwiązanie wymyślić, najlepiej gdyby się sprawdziło także przy podłączeniu domku, choć niekoniecznie. Nie będę (na razie) angażował hydraulika, bo mnie odpowiednio skasuje... Czyli co byście zrobili na moim miejscu? Wykorzystać istniejącą pompę czy zainwestować parę stów w prosty hydrofor z małym zbiornikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.05.2020 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Jak po kosztach, to wykorzystać pompę i na olx kupić okazyjnie zbiornik hydroforowy. Ja trafiłem za 120zl 200l z wyłącznikiem ciśnieniowym. Zostało mi dokupić tylko elementy do połączenia między pompą a zbiornikiem. Służy tak 3 lata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 03.05.2020 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 OK, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts