jedaneczka 22.03.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Witajcie, w jednym pokoju w starym domu mam chropowate ściany, tynk dziwny jakiś taki ni to cement, ni to wapno, ni to gładź. Przy poprzednim remoncie zostało to po prostu pomalowane farbą i już, ale chcę to zmienić przy najbliższym remoncie. Pokój jest stosunkowo duży i pieniądze wolę przeznaczyć w panele podłogowe, które są tutaj bardziej potrzebne, dlatego chcę zminimalizować koszt pokrycia tych ohydnych nierównych chropów i zadrapań na ścianie. Znalazłam coś takiego https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/farby-wewnetrzne/efekty-dekoracyjne/dodatek-do-farby-primacol-decormix-drobny.html czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym specyfikiem? Do jakich farb się nadaje? Czy urobię się przy tym tak, że to przeklnę w połowie? A może znacie jakieś podobne pomysły na niedrogie pozbycie się tego o czym mówię? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niko87 26.03.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Witam, Mam podobny problem. Sciana wyglada tak jak na zdjeciu. Jest to mala sciana ok. 2m2, chcialabym ja pomalowac na ciemny zielony kolor. Czy bedzie to dobrze wygladalo? Jakies proday? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.03.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Witam, Mam podobny problem. Sciana wyglada tak jak na zdjeciu. Jest to mala sciana ok. 2m2, chcialabym ja pomalowac na ciemny zielony kolor. Czy bedzie to dobrze wygladalo? Jakies proday?[ATTACH=CONFIG]410025[/ATTACH] Nie będzie dobrze wyglądało - chyba, że takie wykończenie "stary tynk" Ci pasuje. Farba niewiele zmieni - jeśli już, to matowa. Jeśli ma być równo/gładko to zeszlifuj papierem na pacy główne nierówności, zagruntuj i połóż gładź. Można też nakleić na całą ścianę płytę g/k i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.03.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Witajcie, w jednym pokoju w starym domu mam chropowate ściany, tynk dziwny jakiś taki ni to cement, ni to wapno, ni to gładź. Przy poprzednim remoncie zostało to po prostu pomalowane farbą i już, ale chcę to zmienić przy najbliższym remoncie. Pokój jest stosunkowo duży i pieniądze wolę przeznaczyć w panele podłogowe, które są tutaj bardziej potrzebne, dlatego chcę zminimalizować koszt pokrycia tych ohydnych nierównych chropów i zadrapań na ścianie. Znalazłam coś takiego https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/farby-wewnetrzne/efekty-dekoracyjne/dodatek-do-farby-primacol-decormix-drobny.html czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym specyfikiem? Do jakich farb się nadaje? Czy urobię się przy tym tak, że to przeklnę w połowie? A może znacie jakieś podobne pomysły na niedrogie pozbycie się tego o czym mówię? Pozdr Wstaw fotkę swojej ściany - to, co znalazłaś, to farba ze strukturą, a przecież chcesz się pozbyć swojej struktury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 25.04.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Witajcie, w jednym pokoju w starym domu mam chropowate ściany, tynk dziwny jakiś taki ni to cement, ni to wapno, ni to gładź. Przy poprzednim remoncie zostało to po prostu pomalowane farbą i już, ale chcę to zmienić przy najbliższym remoncie. Pokój jest stosunkowo duży i pieniądze wolę przeznaczyć w panele podłogowe, które są tutaj bardziej potrzebne, dlatego chcę zminimalizować koszt pokrycia tych ohydnych nierównych chropów i zadrapań na ścianie. Znalazłam coś takiego https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/farby-wewnetrzne/efekty-dekoracyjne/dodatek-do-farby-primacol-decormix-drobny.html czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym specyfikiem? Do jakich farb się nadaje? Czy urobię się przy tym tak, że to przeklnę w połowie? A może znacie jakieś podobne pomysły na niedrogie pozbycie się tego o czym mówię? Pozdr Szanowny Pani, Na skutek malowania nierówności najpewniej, w mniejszym stopniu, ale nadal będą widoczne. Jeśli nie chce Pani zatem chropowatych ścian, to rekomenduję przeszlifować powierzchnię, odpylić ją i zagruntować gruntem ACRYL-PUTZ® GU40 oraz nałożyć gładź szpachlową ACRYL-PUTZ® ST10 START. Dobrze nałożona gładź sprawi, że powierzchnia ścian będzie gładka. Do malowania polecam zastosować matową farbę Śnieżka Barwy Natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kodak 31.05.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Najlepiej byłoby położyć gładź ale to już grubsza robota... ja mam ogólnie dość nierówne ściany i chropowate i te najgorsze miejsca potraktowałem grubym papierem ściernym, grunt i malowanie matowym duluxem easycare. Efekt oceniam zadowalająco, z gładzią byłoby lepiej na pewno ale raz to już nie robota na jeden wieczór i dwa jednak trzeba się troszkę na tym znać żeby dobrze położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 29.06.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Najlepiej byłoby położyć gładź ale to już grubsza robota... ja mam ogólnie dość nierówne ściany i chropowate i te najgorsze miejsca potraktowałem grubym papierem ściernym, grunt i malowanie matowym duluxem easycare. Efekt oceniam zadowalająco, z gładzią byłoby lepiej na pewno ale raz to już nie robota na jeden wieczór i dwa jednak trzeba się troszkę na tym znać żeby dobrze położyć. Szanowny Panie, Rzeczywiście, aplikacja gładzi wymaga nieco czasu i umiejętności. Dobrze wykonana gładź to jednak równe, gładkie powierzchnie, które następnie można pomalować. Wszystko zależy od tego, jaki efekt końcowy chcemy uzyskać i jakimi zasobami dysponujemy. Wspomniane przez Pana powyżej rozwiązanie również może być dobre. Optycznie nierówności na ścianie pomoże zniwelować głęboko matowa farba, np. Śnieżka Super Matt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts