Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy murować na nocne przymrozki - domieszki

Recommended Posts

Koledzy proszę pomóżcie.

Czekam już całą długą zimę na murowanie ścian i cały czas odkładam bo mróz i mróz

Ale na następny tydzień mają wejść murować a tu jeszcze wczoraj pogoda miała być koło 0 w nocy a już jest że ma spadać w nocy do -5

I teraz czy można murować jak w dzień jest na plusie a w nocy spadnie do -5

Wiem, że lepiej żeby przymrozków nie było i dlatego czekam tak długo ale staje pod ścianą bo budowlańcy wiecznie czekać nie będą i pójdą na inna budowę i znowu będę czekał w kolejce. z drugiej strony wszyscy deweloperzy budują - wiadomo dla siebie lepiej poczekać.

Może dawać domieszki tylko jakie

np ?SikaCem Winter na bazie azotanu wapnia

bo okładanie folią budowlaną chyba na niewiele się zda

Proszę doradźcie

Witaj w klubie. Tylko ja już po fakcie czekam na dodatnie temperatury i stres lekki jest.

Też mnie gonił termin, wymurowali mi ściany z pustaka na zaprawie z dodatkiem na mróz, z tym, że u mnie na 1/4 wymurowanych ścian mróz złapał dopiero po niecałych 48 godzinach.

Akurat murowali jak było na plusie w dzień i w nocy...mam nadzieję, że to związało.

W przyszlym tygodniu ma być na plusie, ewentualnie w nocy około zera.

Przepraszam ;)

ceramiku porotherm 25 P+W + zaprawa przygotowywana na budowie (cement + piasek)

Włąśnie na następny tydzień zapowiadają w dzień powyżej +5 stopni ale w nocy ma spadać nawet do -5stopni

Nie wiem co mam robić - najchętniej bym jeszcze przeczekał - ale najbardziej się boję że ekipa znowu (jak przy fundamencie) będzie robiła z doskoku bo pójdzie gdzie indziej a na maj ugadany dach ;(

Nie wiem co dodawać - czy dodatki w płynie, czy saszetki i co konkretnie - czy może definitywnie czekać do plusa ( z ryzykiem że będzie to plus czerwcowy ;( )

• 2 weeks później...