Jolka Bobek 10.07.2019 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Dzieki za odpowiedź. Miałam na myśli właśnie tę szczelinę stworzona przez podcięcie tynków przy posadzce. Ale już napisałeś, że na parterze jednak nie podcinali, więc jest ciągłość okładzin i nic nie trzeba było upychać pomiędzy nimi. A na poddaszu planujesz jakoś wypełnić to podcięcie czy po prostu zakryje się to podłogą i potem listwami? Mam w sumie 3 pomieszczenia bez okien - garderobę, łązienkę i spiżarnię, więc trochę problemu z wilgocią będzie. A kozy nie zainstaluję bo nie mam komina:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 10.07.2019 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 (edytowane) To przykryje podkład / panele / listwa, nic nie planuję tam upychać, w zasadzie jest to tylko ok 2mm szczelina Jesli masz małe pomieszczenia to wstaw w nich wentylatory, które będą wyciągać wilgotne powietrze na korytarz, powinno to wystarczyć. W większych, tak jak u mnie w kotłowni musiałem wstawić wentylator + osuszacz. Koszt wynajęcia osuszacza to ok 200zł / tydzień + 100 zapłaciłem za przywiezienie, wstawienie i później odbiór przez firmę, Musiałem go potrzymac dwa tygodnie, żeby efekt był zadowalający. Edytowane 10 Lipca 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 10.07.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Och, chciałabym już być na Twoim miejcu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 11.07.2019 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Tynki po posadzkach można robić po kilku dniach. Jeśli jest w takiej kolejności to tej szczeliny niczym się nie wypełnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 18.07.2019 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 (edytowane) Dostałem wczoraj wizualizację małej łazienki na dole, jest wąska (1,25m) i długa. Ma to wygladac tak: To tylko propozycja, ewentualne sugestie / uwagi / krytyka mile widziane Chociaż nie do końca tak, bo na wizualizacji płytki wydają się żółte, a w rzeczywistości są białe/kremowe. Dwa rzędy płytek z dekorem słabo widać. Umywalka będzie nablatowa, W sumie to słaba ta wizualizacja Edytowane 18 Lipca 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 18.07.2019 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Mam identyczną łazienkę na parterze, no troszkę szerszą bo 1,40m. Identyczny układ tylko, że ja planuję (na razie:)) bez płytek na tej ściance z grzejnikiem. Kolorystyka płytek biało-czarna + kolor na ścianach. Ja z kolei chyba wybiorę umywalkę naszafkową - wydają mi się wygodniejsze w eksploatacji. No i planuję przeciągnąć obudowę stelaża WC aż do ściany z drzwiami - stworzy się dodatkowa półeczka pod lustrem. No ale tu te moje 15 cm więcej może mieć kluczowe znaczenie bo umywalka nie będzie wystawać poza otwór drzwiowy. Tak, ze ja żadnych wad nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 18.07.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Czy kabina walk in to świadomy wybór? Jedyna rzecz mnie w nich odstrasza - chłodek podczas kąpieli. Jak się ma zamkniętą kabinę, to ciepełko z pary wodnej gromadzone jest w środku i wyjście po cokolwiek poza kabinę (bo się np. zapomniało ręcznika) jest traumatycznym przeżyciem A tak w ogóle to bardzo ładna, jasna łazienka Jedno "ale": patrzcie dobrze, żeby płytki drewnopodobne nie były bananowate - o ile na podłodze da się przeżyć, to by mnie szlag trafił gdybym miała takie na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 19.07.2019 04:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) Mam identyczną łazienkę na parterze, no troszkę szerszą bo 1,40m. Identyczny układ tylko, że ja planuję (na razie:)) bez płytek na tej ściance z grzejnikiem. Kolorystyka płytek biało-czarna + kolor na ścianach. Ja z kolei chyba wybiorę umywalkę naszafkową - wydają mi się wygodniejsze w eksploatacji. No i planuję przeciągnąć obudowę stelaża WC aż do ściany z drzwiami - stworzy się dodatkowa półeczka pod lustrem. No ale tu te moje 15 cm więcej może mieć kluczowe znaczenie bo umywalka nie będzie wystawać poza otwór drzwiowy. Tak, ze ja żadnych wad nie widzę Mi też naszafkowe wydają się wygodniejsze i głosowałem za taką , ale Żona woli nablatową. 15cm szerokości więcej robi różnicę, będzie można wygodniej korzystać z łazienki. Myślelismy o przeciągnięciu zabudowy WC tak jak planujesz, ale właśnie ze względu na szerokość to odpada, bo teraz nawet szafka głębokości 40cm jest absolutnym maksimum, żeby uniknąć zbyt duzego wejścia w światło drzwi. Czy kabina walk in to świadomy wybór? Jedyna rzecz mnie w nich odstrasza - chłodek podczas kąpieli. Jak się ma zamkniętą kabinę, to ciepełko z pary wodnej gromadzone jest w środku i wyjście po cokolwiek poza kabinę (bo się np. zapomniało ręcznika) jest traumatycznym przeżyciem Ooo znam to uczucie bardzo dobrze - coś strasznego , ale wydaje mi się, że kabina walk-in właśnie rozwiązuje ten problem. Przy zamkniętej kabinie robi się niekomfortowa różnica temperatur wewnątrz i nazewnątrz. W otwartej myslę, że będzie wystarczająco ciepło (zwłaszcza przy dobrze dogrzanej łazience), bo strefa prysznica i tak jest jakoś tam oddzielona szybą, ale nie będzie tego szoku termicznego po wyjściu . Jak będzie w praktyce, to dam znać za parę misięcy A tak w ogóle to bardzo ładna, jasna łazienka Jedno "ale": patrzcie dobrze, żeby płytki drewnopodobne nie były bananowate - o ile na podłodze da się przeżyć, to by mnie szlag trafił gdybym miała takie na ścianie. Dzięki Cenna uwaga z tymi płytkami, nie wiedziałem, że taki problem występuje. Jutro kończymy pianowanie poddasza, w przyszłym tygoniu rozłożę rekuperację na górze, a potem urlop i witaj polskie morze. Jak będziemy na wakacjach, to będzie się robić zabudowa poddasza - nie wiem czy to dobry pomysł, ale nie chce mi się tego nadzorować, zostawię to teściowi. Chę wyjechać, wrócić i mieć gotowe Edytowane 19 Lipca 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 19.07.2019 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Płytki, które są wąskie i długie potrafią się przy wypalaniu wybrzuszyć. A z prysznicem, to ja mam na razie zasłonkę zamiast szkła. Czasem się zdarza, że jest np. po połowy zasunięta podczas prysznicu (taki bieda-walk-in) i nadal jest to niekomfortowe. Najlepiej wybrać się do jakiegoś hotelu, gdzie mają taką kabinę i przetestować Albo do znajomych jak mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 19.07.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Ze względu na krótką szybę będzie się chlapać za szybę przy większym ciśnieniu wody. Ale przy tej łazience jest to nieuniknione, jako że jest malutka. Trzeba będzie po prostu z tym żyć Ja zmieniłbym lustro, te jest kompletnie bez charakteru, takie marketowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 19.07.2019 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Kabina z drzwiami otwieranymi do wewnątrz zasadniczo rozwiązuje ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 22.07.2019 04:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 (edytowane) Pomyślimy jeszcze czy ten walk-in to dobry pomysł, ale kurde najlepiej to wyglada Lustro jest tu wrzucone jakies pierwsze lepsze, ale w zasadzie to chcemy cos prostego bez udziwnień, z tym, że zamiast marketowego będzie pewnie allegrowe @ jak_to_mozliwe, jak to możliwe, ze otwieranie drzwi do wewnątrz roziwązuje problem? Nie kumam Wczoraj prawie skończyliśmy pianowanie poddasza, prawie ponieważ zostały szczyty i miejsce wokół niezamontowanych jeszcze schodów strychowych. Same schody kupiłem najtańsze z Castoramy za 198zł, po pierwsze dlatego, że będę z nich korzystac od święta, a po drugie dlatego, że te droższe i tak są kijowo ocieplone. Planujemy na strychu zrobić dodatkową zabudowę -właz nad schodami ocieplony pianą. Edytowane 22 Lipca 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 22.07.2019 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Przy otwieraniu drzwi woda nie kapie z nich na podłogę oraz nie zajmuje cennego miejsca w takiej wąskiej łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 22.07.2019 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 aaa ok, bo myślałem, że mówisz o tym, że nie jest zimno po wyjściu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 22.07.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Z tymi drzwiami to ja też jeszcze przemyślę, dobry pomysł. W sumie wolałabym nie mieć wiecznie mokrej podłogi w tak małej łazience, a nie wierze, że przy otwartej kabinie to się uda (jak nasz syn bierze prysznic to woda kapie nawet z sufitu, więc przy walk-in istnieje ryzyko, że wylałaby się na korytarz;)). Jakiej szerokości przewidujesz prysznic? czy 80 cm będzie OK biorac pod uwagę, że drugi wymiar to ponad metr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.07.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Z tymi drzwiami to ja też jeszcze przemyślę, dobry pomysł. W sumie wolałabym nie mieć wiecznie mokrej podłogi w tak małej łazience, a nie wierze, że przy otwartej kabinie to się uda (jak nasz syn bierze prysznic to woda kapie nawet z sufitu, więc przy walk-in istnieje ryzyko, że wylałaby się na korytarz;)). Jakiej szerokości przewidujesz prysznic? czy 80 cm będzie OK biorac pod uwagę, że drugi wymiar to ponad metr? My mamy 90cm x 140cm i jest bardzo komfortowo. Z tym, że drzwi powinny mieć możliwość otwierania się w obie strony (zawiasy wahadłowe) ze względów bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 22.07.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Przy 90 cm i WC i umywalka powinny się też zmieścić bez wiekszego problemu. Dzięki za radę co do drzwi. A kupowaliście jakiejś konkretnej marki czy robione na zamówienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.07.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Przy 90 cm i WC i umywalka powinny się też zmieścić bez wiekszego problemu. Dzięki za radę co do drzwi. A kupowaliście jakiejś konkretnej marki czy robione na zamówienie? Jeszcze nie mamy przeszklenia, ale będziemy robić na zamówienie, bo my dokładnie mamy chyba 136 albo 137cm i takich gotowych to nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 23.07.2019 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 U nas jest dokładnie 1.08 x 1,25 Teraz rozkminiam kwestie umywalki, czy jednak nie zrobić wpuszczanej. Po zapianowaniu zrobiło się dużo jaśniej w pokojach niż jak były deski, zupełnie inne wrażenie. Nieopisana jest moja radość z faktu że nie muszę palcem kiwnac przy zabudowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 12.08.2019 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Zdecydowaliśmy jednak zrezygnować z kabiny walk-in przede wszystkim dlatego, że szerokość 80cm to tylko 43cm przejscia, a przy 70 raczej bedzie sie chlapać... Wszystko fajnie, nawet są drzwi przesuwne, które nam sie podobają - bezrantowe, jedyny mankament to cena 1300zł, gdzie walk-in około 450zł https://domarket.pl/pl/p/Bezprofilowe-Drzwi-D19P2/229 Kupiłem też szafkę łazienkową wiszącą z blatem i do tego pójdzie ostatecznie nablatowa umywalka ale z miejscem na baterie i półeczką. Kibelek zaómwiony Koło Nova Pro Slim, czyli bezrantowy i krótszy (48cm). Zobaczymy czy będzie chlapać czy nie. Schody się zrobiły, ale nie mam fotki gotowych, bo są już zabezpieczone, mam tylko połowę odsunęli nam schody 1cm od ściany, bo ma być cegła, ale Robaczywej na tyle się podobają, że mówi, ze cegła odwróci od nich uwagę.. może faktycznie, ale bez cegły zostanie teraz szpara, więc trochę lipa. Wszelkie pomysły na tę ścianę mile widziane Fakt faktem, że moim zdaniem schody sa rewelacyjne. Prosi się co prawda szklana balustrada, ale cena to by było drugie tyle co schodów.. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts