Rudka 01.08.2002 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Musze zdecydowac jak od wewnatrz ocieplic dom drewniany. Czytajac wypowiedzi na forum zorientowalam sie ze powinnam zastosowac welne zamiast styropianu. Nie wiem jednak jaka (jest duzo firm na rynku)i o jakiej grubosci. Zwracam uwage na to ze w przyszlosci planuje ocieplic dom na zewnatrz. Zastanawiam sie poza tym co zrobic z dziurami pomiedzy balami, czym je uszczelnic i czy impregnowac w jakis sposob bale. Ze wzgledow oszczednosciowych nie zatrudnilam ekipy budowlanej. W remoncie pomaga mi kuzyn, ktory jednak nie ma duzego doswiadczenia w tym temacie. Nie chcialabym popelnic bledu podczas tego remontu, dlatego prosze o rade. Wiem, ze naprawianie zle zrobionej roboty jest bardziej czasochlonne i kosztowne. Bede wdzieczna za pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2002 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 A dlaczego nie od zewnątrz od razu? Ocieplanie od środka to nie najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nocki2 01.08.2002 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Mam chyba taki sam dom jak Ty i podobne problemy. Jeżeli zamierzasz go ocieplać to ocieplij go tylko z jednej strony. Ocieplenie z dwóch stron może spowodować kumulację pary wodnej w ścianach i masz po domu. Mnie polecono odwiedzenie strony http://www.atlas.com.pl jest tam program do obliczania izolacyjności i przenikania pary wodnej przez ściany - sprawdz czy nie nastąpi kumulacja wody w ścianie ale przy ociepleniu wełną z dwóch stron bali i zastosowaniu odpowiednich folii napewno to nastąpi . Dom jeżeli jest stary to konieczneie go zaimpregnuj. Moj dom ma 80 lat konstrukcja sumikowo-łątkowa bale 8 cm grubości.Jeżeli masz jakieś pytania to pisz [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudka 02.08.2002 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Nie planowalam tego remontu w tym roku. Jednak podloga w jednym pokoju, ktory nie byl ocieplany zupelnie sie zarwala w ciagu 3 miesiecy. Konieczna byla wymiana wiec zdecydowalam sie na zrobienie wylewki. Po wyniesieniu wszystkiego z pomieszczenia, zerwaniu podlogi okazalo sie, ze plyta wiorowa na scianie jest tak pogryziona przez myszy, ze sa takie dziury, ze reke mozna wlozyc. Pomyslalam, ze dobrym pomyslem jest zerwanie tej plyty i zaimpregnowanie drewna. Nie moge tego jednak tak zostawic bo bale sa nierowne,pomalowane farba i jeszcze na dodatek jakis szlaczek z walka jakie sie kiedys stosowalo. Chcialam polozyc na to plyte G-K i ocieplic to w jakis sposob. Remont bede kontynuowac w przyszlosci, jednak nie wiem jak dalekiej. Dlatego chcialam ocieplic sciany od srodka bo nie wiem kiedy ocieple dom od zewnatrz. Czy welna o grubosci 5 cm (taka widzialam najciensza w sklepie) rowniez nie moze byc zastosowana do ocieplenia tych scian ze wzgledu na kumulacje pary wodne. Zastanawiam sie czy wogole zrezygnowac z takiego ocieplania. A jesli tak to jakie rozwiazanie wybrac. Co zrobic z tymi scianami. Zupelnie nie mam pomyslu. Moze wy mi pomozecie. Dzieki za dotychczasowe rady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nocki2 02.08.2002 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Możesz poeksperymentowac ale szkoda pieniędzy i domu.Jeżeli już ocieplasz to rób to docelowo i zamontuj paroizolację. Nie wiem jak grube są bale u mnie przy 8 cm grubości bala ocieplam 12 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.08.2002 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 Ocieplanie od zewnątrz jest dużo korzystniejsze, czytałam na ten temat w "Muratorze " chyba w zeszłym roku. Najlepiej byłoby poszukać tego numeru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts