motomaniak111 24.03.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Witam, Będę robił w swoim domu wentylację grawitacyjną i stąd moje pytania. Wszystkie kanały doprowadzone będą do murowanego komina, każdy będzie miał osobny pion. Czy zastosowanie kanałów pvc 120x60 wystarczy żeby wentylacja była prawidłowa? Najdalszy odcinek będzie miał ok 2,5m w poziomie - do łazienki, później już kominem w pionie. Komin wysokości 6,5m. Czy lepiej do łazienki doprowadzić osobny pionowy kanał PCV fi150, zaizolowac go i podłączyć do kominka na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 24.03.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Przede wszystkim kanał/komin wentylacyjny powinien być w łazience - to tam zużyte powietrze powinno być usuwane. i dobrze przemyśl budowę kanałów wywiewnych w innych pomieszczeniach - jeśli któryś z nich (np w sypialni) będzie miał silniejszy ciąg od łazienkowego, to będziesz nim wyciągał powietrze z łazienki (także z kuchni) razem z jego wilgocią, "zapachami" itp całym bagażem.Poziome kanały przy grawitacji moim zdaniem odpadają. No i nie zapomnij o odpowiednich nawiewach - bez tego wentylacji nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motomaniak111 24.03.2018 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Czyli jeśli w łazience w suficie zainstaluje kratke i od niej pionowo poprowadze rurę 150 do dachu/kominka wentylacyjnego to będzie ok? Jeśli ta rura będzie zaizolowana to nie będzie problemów że skroplinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 24.03.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Z opisu wynika że twoja wentylacja będzie droższa niż mechaniczna. Czemu wybrałeś grawitacyjna która w zimie jest za mocna a latem nie działa w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.03.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 motomaniak111 poczytaj trochę o "grawitacji" np. tutaj :http://wentylacja.org.pl/pages-75.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motomaniak111 24.03.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Ponieważ nie chce mechanicznej? Bardzo pomocny post.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 24.03.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) Czyli jeśli w łazience w suficie zainstaluje kratke i od niej pionowo poprowadze rurę 150 do dachu/kominka wentylacyjnego to będzie ok? Jeśli ta rura będzie zaizolowana to nie będzie problemów że skroplinami? Jak dobre zaizolujesz, to do pewnego stopnia zabezpieczysz się przed tym zjawiskiem. A kominek fi 150 już dobrałeś? Jaka będzie wysokość od sufitu/kratki do wylotu kominka? Edytowane 24 Marca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motomaniak111 26.03.2018 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, żeby kanał puścić pod kątem i wpiąć go do komina. Na schemacie dwie wersje, 1 z poprowadzeniem kanału pod stropem poziomo na odcinku ok 2m i później wpięcie w komin opcja 2 - podłączenie kratki sufitowej pod kątem do komina. Kolorem zielonym - łazienka, szarym - sień, czerwonym projektowany kanał wentylacyjny. Która opcja będzie lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.03.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Moim zdaniem żadna, 1 odpada zdecydowanie, 2 też - skośny odcinek będzie dłuższy niż poziomy w 1, może w jakimś stopniu działać, ale z uwagi na to, że ma to być podstawowy wywiew w domu - łazienkowy - odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motomaniak111 26.03.2018 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Ok, a jeśli poprowadzę dodatkowy komin z pcv, izolowany, to czy można go zakończyć kominkiem wentylacyjnym z systemu dachówek np. https://www.creaton.pl/produkty/dachowka-cementowa/goteborg/planar/#1455200193184-a1bc2bbc-9679? Czy kominiarz może się doczepić takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motomaniak111 26.03.2018 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Piszesz że będziesz robił wentylację. Czy to oznacza że masz dom bez wentylacji czy może domu jeszcze nie ma? Możesz napisać co Ci się w mechanicznej nie podoba? Ja zrobiłem mechaniczną i może czegoś o niej nie wiem. Dom "się" buduje. Z tego co wiem przy wentylacji mechanicznej nie wskazane jest otwieranie okien - u mnie nie do przejścia. Poza tym będę miał płytę gazową. Kolejną sprawą są dźwięki wydawane przez wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.03.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Dom "się" buduje. Z tego co wiem przy wentylacji mechanicznej nie wskazane jest otwieranie okien - u mnie nie do przejścia. Poza tym będę miał płytę gazową. Kolejną sprawą są dźwięki wydawane przez wentylację mechaniczną. Twoje obawy są zupełnie mylne - śmiało idź w kierunku wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts